Nyheter

Mattias Lekardal sålde dyrt konstverk med Gud som säljargument

Påstod att det skulle kunna säljas vidare med vinst – var värt mindre än sju procent av vad köparen fick betala

Mattias Lekardal predikar. Infälld bild på tavelramar.
Mattias Lekardal påstås ha sålt en tavla för femton gånger höger pris än den var värd.
Publisert Sist oppdatert

Gud hade valt ut köparen för ett unikt erbjudande. Det hävdade predikanten Mattias Lekardal när han sålde en tavla av en känd konstnär till en kristen efterföljare. Det sexsiffriga priset var mer än 15 gånger högre än det en auktoriserad värderingsfirma angav, visar nya uppgifter till Dagen.

Nyligen berättade Dagen om Birgitte i Norge som i samband med att hon fick själavård av Lekardal också gav honom totalt 300 000 kronor i gåvor. Som en reaktion på artikeln har ytterligare sex personer varit i dialog med tidningen för att de känt igen sig. De flesta av dem är kvinnor i Sverige som på senare tid själva har upplevt sig lurade, eller som berättar om en nära vän som blivit lurad. De har gett bort, lånat ut eller investerat större belopp till Mattias Lekardal, ledare för fristående missionsorganisationen Divine Favour Mission.

Birgitte, pixlad bild.
Birgitte uppmanades att ge 300 000 kronor i gåvor till Mattias Lekardal under den tid han var hennes själavårdare.

En längre tid har redaktionen också hört rykten om att Mattias Lekardal säljer tavlor och andra konstföremål till kristna människor runt omkring honom. I kontakt med nya uppgiftslämnare bekräftas nu detta.

Påstods kunna sälja med vinst

Dagen har fått läsa ett skriftligt underlag från ett juridiskt ombud, och tagit del av en detaljerad berättelse om hur Mattias Lekardal har sålt ett dyrt konstverk till en kristen person, som han byggt upp förtroende hos sedan en tid. Han lockade till köp av tavlan med motiveringen att det på ett-två års tid skulle kunna ge köparen en rejäl vinst – om verket såldes vidare.

Det hela framställdes som ett exklusivt köptillfälle, där andra skulle ha fått betala ett betydligt högre belopp.

Mattias Lekardal förklarade i kommunikationen, som vi fått se, att köparen var utvald på grund av sin kristna tro och sin nära relation till honom, och han motiverade erbjudandet med att Gud hade talat till honom om saken efter bön och fasta. Priset som behövde betalas till predikanten för att få en känd konstnärs verk i sin hand var i storleksordningen ett par hundra tusen kronor.

I Lekardals egenskap av profet, predikant och ledare var köparen övertygad om att allt var riktigt och begärde ingenting av honom.

En värderingsfirma inom konstvärlden undersökte i efterhand den aktuella tavlan av den kända konstnären. Dagen har läst utlåtandet där firman bedömde konstverkets värde till under sju procent av det försäljningsbelopp som Mattias Lekardal begärde och fick inbetalt. Köparen kan beskrivas som en välvillig och godtrogen kristen utan egna djupare kunskaper kring konstföremål.

– I Lekardals egenskap av profet, predikant och ledare var köparen övertygad om att allt var riktigt och begärde ingenting av honom. Köparen litade 100 procent på honom, säger Dagens uppgiftslämnare, som är förtrogen med den aktuella personens resonemang.

Försökte få till tystnadsklausul

När köparen så småningom reagerade och ville få tillbaka pengarna hävdade Lekardal att köpet redan var gjort och att det inte fanns någon ångerrätt. Lekardal har också haft en jurist i sin närhet som han snabbt kopplade in att föra hans talan kring konstaffären. Utan framgång ska Lekardal även ha försökt att via sitt ombud få till en tystnadsklausul om det inträffade från köparens sida.

Liknande försök till tystnadsavtal har Dagen tidigare rapporterat om när det gällde norska Birgitte. Uppgiftslämnaren tycker sig i ovanstående se ett upparbetat mönster kring hur Lekardal agerar när han stöter på motstånd.

Efter att köparen i det aktuella fallet kopplat in egen juristhjälp, som hävdade att Lekardal vilselett personen och att köpet därför var ogiltigt, samt hotade med rättsliga åtgärder, fick köparen slutligen sina pengar tillbaka.

Uppgifter om ytterligare fall där Mattias Lekardal har sålt konst till privatpersoner i kristenheten har kommit in till Dagen från andra individer samt från kristna ledare och pastorer som har stött på konstförsäljningen i sina kontakter med människor.

Flera berättelser

Mattias Lekardal, som också driver flera mindre företag, kallar sig själv investeringsrådgivare på yrkesnätverkssajten Linkedin. Flera av de som nu har hört av sig till Dagen och känt sig manipulerade talar om att Lekardal, ihop med gåvor och lån av pengar, också lockat med investeringar som skulle ge vinster tillbaka. Berättelserna har handlat om investeringar i bland annat andelslägenheter i södra Europa och i bolag som jobbar med vattenprojekt i Afrika. Även här anges ibland försäljningar till kraftiga överpriser. Andra gånger ska det ha handlat om utlåning och investering av pengar som inte har gett utlovade vinstresultat eller betalats tillbaka.

Jag har flera gånger bett om redovisning av var och hur pengarna jag betalade in användes, men har inte fått se någon sådan redovisning.

– Jag har flera gånger bett om redovisning av var och hur pengarna jag betalade in användes, men har inte fått se någon sådan redovisning. I stället har de mest fantasifulla förklaringar kommit till varför det just nu inte går att visa, säger en kvinna som lånat ut sexsiffriga belopp och efter hårda påtryckningar fått tillbaka en femtedel av beloppet.

Bad om mer pengar

Den aktuella kvinnan säger att Mattias Lekardal har förmågan att låta väldigt trovärdig, och att han har hänvisat till att han är i bön och fasta, men också då behöver pengar. Hela tiden har det sedan behövts lite mer pengar för att en transaktion ska gå igenom, har han sagt, enligt kvinnan. Lekardal har i sms förbjudit henne att säga något till omgivningen, uppger hon vidare.

En annan kvinna, vars närstående lånade ut ett par hundra tusen kronor till Lekardal utan att få tillbaka pengarna, säger att hennes uppfattning är att predikanten drar till sig många ensamstående kvinnor som är behov av ett underverk i sitt liv och attraherar dem genom att tala om vad Gud vill göra i deras liv.

Dagen har sökt Mattias Lekardal för att ge honom möjlighet att kommentera uppgifterna i artikeln, men han svarar enbart med att hävda att Dagens tidigare artiklar innehåller “en rad osanningar och felaktigheter”.

Tidigare delar i Dagens granskning av Mattias Lekardal och Divine Favour Mission:

Powered by Labrador CMS