Nyheter

Mattias Lekardal tar emot pengar vid själavård - Niklas Piensoho: Solkar ner pastorsrollen

Divine Favour Mission lovar samtidigt utreda uppgifterna i Dagens granskning av ledaren Mattias Lekardal

Mikael Lekardal talar. Infälld bild på Niklas Piensoho.
Uppgifterna om Mattias Lekardal, ledare för Divine Favour Mission, upprör Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm.
Publisert Sist oppdatert

Niklas Piensoho, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, reagerar starkt på uppgifterna kring predikanten Mattias Lekardal, där en ung kvinna känt sig manipulerad att ge honom stora summor i samband med själavård.

– Det är berättelser om den här typen av övergrepp som solkar själavården och pastorsrollen mest av allt. Man får inte göra så.

Niklas Piensoho är tydlig med att han inte har någon egen förstahandskännedom om nulägessituationen för Mattias Lekardal, som är ledare i Divine Favour Mission. DFM är en fristående missionsorganisation som rör sig utanför alla samfundsstrukturer i karismatikens utkanter.

Men det gör Piensoho rejält upprörd när han läser i Dagen om 300 000 kronor som en ung sårbar kvinna fört över till Lekardal i samband med själavård. Vidare om pengar som samlas in till Swish-nummer i Lekardals privata namn, om skatteskulder på 125 000 kronor, om indragen F-skattsedel samt om ytterligare ekonomiska frågetecken.

– Om det ni skriver stämmer så är det här människor i beroendeställning och totalt underläge som kämpar med psykisk ohälsa och svårigheter och blir utnyttjade av så kallade andliga ledare. Det som berättas är bara sorgligt.

Någon att stå ansvarig inför

Pingstpastorn Niklas Piensoho säger att han för egen del varken betraktar Mattias Lekardal eller hans medarbetare Tommy Dahlman som andliga ledare. Han motiverar detta med att det bland annat saknas formella samfundsstrukturer som de står ansvariga inför – och som kan bekräfta och ge förtroende.

– I mina ögon är de inte andliga ledare.

Han säger vidare:

– Det är förkastligt att ta emot pengar till ett eget Swish-nummer när man appellerar till människors humanitära medkänsla för andra som är i nöd och behöver hjälp.

“Alla kan falla”

Samtidigt lyfter Niklas Piensoho fram att vi alla kan falla och fastna för frestelser när det gäller exempelvis pengar eller skatter.

– Det är därför vi i våra församlingar har försökt hitta styrsystem som gör det svårare att använda pengar på fel sätt. Vi har externa revisorer, alltid tre personer ihop som räknar pengar, olika konton och fler människor som har insyn i det som händer. Detta samtidigt som vi jobbar med moralen och de egna spärrarna.

Divine Favour Mission meddelade i går på sin officiella Facebooksida att deras nyinrättade rådgivnings-/styrelsegrupp, Advisor Leaderboard, har sammanträtt med anledning av Dagens artiklar, och att de nu har startat en utredning kring uppgifterna som kommit fram. De ska framöver återkomma med ett offentligt uttalande när den processen är klar, skriver de. Dagen fortsätter att söka DFM:s ledning och Mattias Lekardal för en kommentar.

Utfärdar varningstrianglar

Även om missionsorganisationen Divines ledare sedan länge står utanför alla samfundssammanhang är både han och medarbetaren Tommy Dahlman tidigare pingstpastorer, och lockar människor från både pingstsammanhang och andra karismatiska samfund.

– Jag kan bara utfärda varningstrianglar, säger Niklas Piensoho.

Han lyfter fram det manifest för en sund karismatik som nyligen antogs vid rådslaget för Pingst FFS. Där talas bland annat om att “aldrig någonsin blanda in pengar i relation till karismatikens utövande”. Piensoho konstaterar att det sammanhang som här berörs står helt utanför detta manifest.

Powered by Labrador CMS