Nyheter

”Maximal bön med minimal hälsorisk” när Jerusalem firar påsk

Det blir en minimalistisk påsk i Jerusalem. Med inställda processioner och enbart präster närvarande under gudstjänsterna – som direktsänds över världen.

Även den ortodoxa påsken påverkas, och den heliga eldens mirakel som äger rum i Gravkyrkan sker utan de vanliga folkmassorna.
Även den ortodoxa påsken påverkas, och den heliga eldens mirakel som äger rum i Gravkyrkan sker utan de vanliga folkmassorna.
Publisert Sist oppdatert

TEL AVIV. Coronakrisens påsk firas utan palmsöndagens procession in i Jerusalem och utan tusentals människor tågande längs Via Dolorosa på långfredagen. Samt utan helgens mest dramatiska inslag, med den heliga elden som sprids till folkmassan i den fullpackade Gravkyrkan på de ortodoxa samfundens påskafton.

– Alla kyrkor försöker hitta kreativa sätt att minimera antalet deltagare i gudstjänster och ceremonier. Det är viktigt att alla gudstjänster äger rum. Vi ställer inte in några böner, men firande kan uppskjutas, säger Wadie Abunassar, de katolska biskoparnas medierådgivare i Jerusalem till Dagen och andra medier.

– I de flesta kyrkor kan vi reducera antalet deltagare till enbart präster, utan altartjänare. Utmaningen är i Gravkyrkan där vi har begärt dispens för att få ha fler än tio närvarande, säger han.

Han förklarar att i Gravkyrkan har tre samfund gudstjänst samtidigt men i olika rum. Det innebär att man överskrider tiopersonersgränsen. Därför har samfunden begärt att de israeliska myndigheterna ska tillåta undantag i detta fall.

– Vi hoppas på förståelse för vårt önskemål. Kyrkorna vill inte framstå som dem som bryter mot reglerna. Hälsa och säkerhet kommer först, säger Wadie Abunassar.

Stora processionen inställd

Den romersk-katolske ärkebiskopen Pierbattista Pizzaballa har meddelat att palmsöndagens stora procession är inställd. 10 000-tals pilgrimer och lokala kristna brukar tåga ned från Olivberget förbi Getsemane örtagård och in i Jerusalems muromgärdade gamla stad.

De ortodoxa kristna samfunden och de israeliska myndigheterna försöker hitta en lösning för att kunna genomföra den heliga eldens mirakel som äger rum i Gravkyrkan på den ortodoxa påskafton varje år. De går till så att den grekisk-ortodoxe patriarken kommer ut från gravkammaren med eld som sedan sprids bland de tusentals församlade som håller upp ljus – och sedan transporteras elden med flyg till länder där den ortodoxa kyrkan är stark.

I år blir det ingen folksamling i kyrkan. Men elden kommer att föras i speciella behållare under poliseskort till Ben Gurion-flygplatsen där kyrkliga representanter från länder som Grekland, Ryssland och Ukraina väntar. De kommer att ta emot elden inne i flygplanen utan att gå ut, rapporterar Jerusalem Post.

Direktsänds online

Eldceremonin kommer att direktsändas online liksom övriga centrala gudstjänster och ceremonier, både under den katolska/protestantiska påskveckan och under den ortodoxa.

– Vi bevarar den andliga gemenskapen med Gravkyrkan utan fysisk närvaro. Vi försöker att vara så flexibla som möjligt för att genomföra maximal bön med minimal hälsorisk, säger Wadie Abunassar.

Också vid Trädgårdsgraven utanför stadsmuren, som främst besöks av protestanter, planerar man en direktsänd gudstjänst på påskdagens morgon med ett fåtal medverkande.

– Det blir en predikan om den tomma graven, det tomma korset och det tomma livet utan Jesus, säger pastor Simon Holland, biträdande chef för pilgrimsmålet, till den nederländska kristna tidningen Reformatorisch Dagblad.

Det muslimska religiösa rådet, wakf, har stängt tempelberget med helgedomarna Al Aqsa-moskén och Klippdomen. Stängningen väntas fortsätta åtminstone till den 23 april när fastemånaden ramadan börjar i år – och troligen längre.

Till Västra muren, judarnas heligaste plats, är det tillåtet för personer som bor inom 100 meters avstånd att komma så länge de står två meter från varandra. Och inte är fler än tio personer.

Restriktioner även för judiska påsken

Också det judiska påskfirandet, som startar med den traditionella påskmåltiden på onsdag kväll, drabbas av en rad restriktioner på grund av coronakrisen. Det är förbjudet att förflytta sig mer än 100 meter från sitt hem, så de traditionella stora släktsammankomsterna kommer inte att äga rum. Myndigheterna uppmanar människor att fira helgen tillsammans med enbart ”kärnfamiljen”, alltså med dem som har samma bostad.

En grupp rabbiner har föreslagit att man genomför påskmåltiden via videokonferens, till exempel med hjälp av programmet Zoom, för att ingen ska lämnas ensam under den familjeorienterade helgen. Det skulle i så fall innebära ett undantag från de stränga religiösa reglerna som bland annat förbjuder användande av elektronik och elektricitet under helg och sabbat.

Men Israels överrabbiner fördömer detta föreslagna avsteg från den religiösa lagen.

– Ensamheten är smärtsam och vi måste möta den, kanske med en videokonferens på kvällen innan helgen börjar. Men inte genom att vanhelga helgen, det är bara tillåtet när det gäller att rädda liv, säger de båda överrabbinerna i ett uttalande.

Powered by Labrador CMS