Nyheter
Meteoritnedslag kan ha ödelagt Sodom och Gomorra
Forskare ger nya bevis för smällen och drar paralleller till bibelberättelsen

Vad hände när städerna Sodom och Gomorra jämnades med marken? Kanske handlade det om det meteoritnedslag som forskare nu ger bevis för, en smäll med en kraft mer än tusen gånger starkare än atombomben vid Hiroshima.
En studie presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Scientific Reports. Där skriver forskarna att de har bevis för att en bronsåldersstad i Mellanöstern ödelades av en extremt kraftfull explosion när en meteorit slog ned.
Fynd som stärker tesen att det handlar om en meteorit har gjorts i utgrävningarna vid Tall el-Hammam nära Döda havet i Jordanien. Explosionen ska ha hänt för omkring 3 600 år sedan. Forskningen bygger på 15 års utgrävningar i området, skriver TT.
Tvåtusen grader varmt
Forskarna har funnit keramik som kokat, stora byggnader som slagits i spillror och mänskliga skelettdelar som ser ut att ha slitits itu. Det handlar om en tryckvåg med enorm kraft, och temperaturen kan ha uppgått till över 2000 grader. Smällen när meteoriten exploderade var tusen gånger starkare än atombomben vid Hiroshima.
De nya fynden tyder på att stjärnsmällen i Jordandalen var kraftigare än den vid Tunguska i Ryssland år 1908, när en bolid (en ljusstark meteor) orsakade en smäll som också den var cirka tusen gånger starkare än Hiroshima-bomben.
Forskarna tar i sin rapport upp Bibelberättelsen i Moseböckerna. De menar att Tall el-Hammam kan vara den näst äldsta fyndplatsen när det gäller meteoritnedslag av denna dignitet, och att den “kan vara den första som beskrivs i en muntlig tradition som senare blivit skriftlig” (Moseböckerna).

“Stämmer överens”
De menar att beskrivningarna i Första Moseboken av ett urbant centrum “stämmer överens” med de skildringar som kan ha varit ögonvittnesskildringar av en kosmisk explosion i luften: “stenar som föll från himlen, eld som kom från himlen, tjock rök steg från bränderna, en stor stad ödelades, stadsbor dödades och områdets grödor förstördes”. Men de understryker att detta är spekulationer.
Andra arkeologer har uttryckt skepsis inför tanken att området vid Tall el-Hammam är identiskt med det som rymde städerna Sodom och Gomorra. De pekar på att Sodom vanligen pekas ut som en plats i södra delen av Döda havet. I tidningen Christianity Today säger också flera arkeologer att tidsramarna inte stämmer överens mellan explosionen i Tall el-Hammam och bibelberättelsen om ödeläggelsen av Sodom och Gomorra. Steve Ortiz vid Lipscomb University’s Lanier Center of Archaeology menar att förstörelsen av de bibliska städerna skedde långt tidigare än den nu beskrivna stjärnsmällen.
I Jordandalen fanns vid tiden för meteoritnedslaget tre städer, varav nuvarande Tall el-Hammam troligen var störst. En annan av de tre städerna var Jeriko, som man vet förstördes vid denna tid. De tre orterna, och ett stort område runt dem, övergavs under lång tid efter katastrofen. Jorden blev efter smällen obrukbar, eftersom salt från Döda havet spreds i området.