Nyheter

Micael Grenholm pratade mirakler på KTH: "Aldrig haft så skeptisk publik"

Att prata inför kristna åhörare är inte något nytt för Micael Grenholm. På torsdagen stod han inför en ny publik – studenter på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan. – På sätt och vis uppskattar jag mer tillfällen då jag inte stryker folk medhårs, säger han till Dagen.

Micael Grenholm.
Micael Grenholm.
Publisert Sist oppdatert

Det var på en lunchföreläsning, arrangerad av Kristna teknologgruppen, som Micael Grenholm pratade om sin nya bok ”Dokumenterade mirakler”.

På Facebook förklarar han att det var en skeptisk publik. Däremot vill han inte beskriva den som fientlig.

– Studenterna var vänligt inställda. De lyssnade och ställde frågor. Och att jag kunde utmana deras tankar utan att någon blev arg känns roligt.

Efter föreläsningen följde en öppen frågestund.

– Då märktes det verkligen att de hade lyssnat. Ibland när jag föreläser handlar frågorna efteråt om sådant som jag har sagt, men den här gången undrade de över andra saker.

– Jag använder begreppet Voteb, vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden efter bön, och de ville exempelvis veta hur jag ser på Votub, vetenskapligt oförklarliga tillfrisknanden utan bön.

– Jag fick också frågor om det inte är så att de flesta inte får bönesvar och om inte religion och vetenskap står i motsats till varandra.

Skämten gick inte hem

Micael Grenholm berättar att den öppna frågestunden inte räckte till – när samlingen var över valde flera att stanna kvar för att prata och ställa fler frågor.

– Som apologet älskar jag att göra det här, speciellt att prata med studenter och unga människor.

– En annan sak som jag märkte under samlingen var att studenterna inte skrattade när jag skämtade. Jag brukar försöka lätta upp stämningen, men det fungerade inte här och jag tror inte att det berodde på att jag har dålig humor eller att jag använde interna kristna skämt. I stället handlade det kanske om att de hade taggarna lite utåt.

Föreläsningen skedde, med tanke på skolans internationella studenter, på engelska och rubriken var ”Scientifically documented healings”.

– Det är ju ett lite provocerande namn, säger han.

Läs också: Micael Grenholm vill bevisa helande på vetenskaplig väg i ny bok

Micael Grenholm berättar att det inte var första gången han besökte Kungliga tekniska högskolan.

– Tidigare i år arrangerade Kristna teknologgruppen en Alphakurs och då pratade jag också om helande på en av samlingarna.

Vad föredrar du, att prata i kyrkliga miljöer där de som lyssnar kanske är lite mer positivt inställd, eller när publiken är mer skeptisk?

– Jag tycker om båda sammanhangen. Men det är roligt att inte alltid stryka folk medhårs så på sätt och vis uppskattar jag mer det senare.

Dagen efter Micael Grenholms besök på KTH var det dags för Simon Ådahl att hålla en liknande lunchföreläsning på temat ”Personal experience of the supernatural” (Personlig erfarenhet av det övernaturliga).

###

– Det var väldigt annorlunda än samlingen med Micael, säger Tobias Sunnerdahl, medlem i Kristna teknologgruppen.

– Simon (Ådahl, reds anm) delade sitt vittnesbörd och pratade om profetiska tilltal.

Tobias Sunnerdahl hade bjudit in sina klasskamrater till båda föreläsningarna och ett tiotal av dem dök upp för att lyssna på Micael Grenholm – Simon Ådahl lockade något färre.

– Många tyckte att Micaels metod, att titta på diagnoser före och efter bön, var intressant. Men efter samlingen med Simon var responsen nästan ännu mer positiv. Det blev jag lite förvånad över.

Läs också: Marcus Grönbergs döda arm blev helad på dödsbädden

Powered by Labrador CMS