Nyheter
Migrantförsamling nekas bankkonto - kan inte ta emot kommunalt stöd
Bankchef: Enligt lag måste vi veta insamlade pengars ursprung

Den frikyrkliga migrantförsamlingen i Örebro har beviljats kommunalt stöd – men kan inte ta emot pengarna eftersom de nekas att öppna bankkonto. Orsak: kyrkan kan inte redovisa varifrån insamlade kollektpengar kommer.
– Banken är rädd för penningtvätt, uppger Yirgalem Yacob, styrelsemedlem och kassör i församlingen.
Emmanuel International Church i Örebro samlar framför allt människor med ursprung i Eritrea. Det är en fristående, evangeliskt frikyrklig församling med 60-talet medlemmar. För tillfället lånar den gudstjänstlokaler hos Mellringekyrkan i Örebro, en församling inom Evangeliska frikyrkan, EFK, och har fått hjälp och stöd från församlingsledningen där.
Barnverksamhet med ett 40-tal barn, körsång och folkbildning ihop med studieförbundet Bilda bedrivs av den eritreanska församlingen som har en pastor som arbetar ideellt.
– Vi har inte råd att anställa någon i dagsläget, men i framtiden hoppas vi, säger Yirgalem Yacob, som berättar att migrantförsamlingen har växt snabbt sedan bildandet i juli 2018.
Registrerad hos Skatteverket
Från Örebro kommun har Emmanuel International Church blivit beviljade verksamhetsbidrag och andra former av stöd. Församlingen är vidare registrerad hos Skatteverket. Men från bankerna i Örebrotrakten har det varit nej till att få öppna ett bankkonto.
Det innebär att församlingen i dagsläget inte kan ta emot pengarna de har beviljats från Örebro kommun. Studieförbundet Bilda har heller ingenstans att sätta in pengar till den folkbildande verksamheten Emmanuel International Church bedriver.
– Swedbank sa att vi inte uppfyller kraven, men förklarade inte varför. Handelsbanken har pratat om svarta pengar, och insamlingspengar och att det är svårt med varifrån våra pengar kommer. Det är mycket penningtvätt och så.
– Jag förstår att de är försiktiga. Men vi är en kristen grupp – inte terrorister eller har något med politik att göra. Det är jättetråkigt. Alla medlemmar är besvikna, säger Yirgalem Yacob, som själv har bott elva år i Sverige till Dagen.
– Vi vill ju skaffa en egen lokal och hjälpa ungdomar som hamnar i missbruk, men det kan vi inte nu.

Moment 22 för församlingen
Angeline Leetmaa, pastor och föreståndare i Mellringekyrkan, känner den eritreanska församlingen väl, och uppger att Mellringekyrkan har varit bollplank i kontakten med bankerna och i att skicka in olika stadgar, protokoll och andra papper.
– Det är jättemärkligt att de inte kan få ett bankkonto. De är en driven församling som har växt fort och har drömmar och visioner för att hjälpa till i Sverige. Men nu sitter de i ett moment 22, säger hon.
Tuffare lagstiftning
Anders Forsgren, bankchef på Handelsbankens kontor vid Drottningparken i Örebro, kan av sekretesskäl inte gå in på bankens eventuella kontakter med Emmanuel International Church. Men rent allmänt hänvisar han till ny lagstiftning sedan ett par år som säger att en bank vid insamlingsverksamhet alltid fullt ut måste veta pengarnas ursprung.
– Det har blivit tuffare och stramats åt. Om vi inte kan veta pengarnas ursprung får vi inte öppna ett konto, enligt lag. Då kan det i värsta fall vara penningtvätt, och det får vi som bank absolut inte medverka till, säger Anders Forsgren till Dagen.
Är det någon skillnad om det gäller en migrantkyrka jämfört med en helsvensk kyrka?
– Det är ingen skillnad. Vi måste alltid veta pengarnas ursprung för att få öppna ett konto.
Dagen påpekar att det finns massor med kyrkor som redan har ett bankkonto och som samlar in pengar via kollektboxen eller Swish varje vecka. Angående vad som gäller för de här etablerade kyrkorna hänvisar Anders Forsgren till Handelsbankens nationellt ansvariga för penningtvätt.
Förhindrade att hjälpa
Men nya församlingar som bildas - något som flera samfund arbetar med just nu - och som har insamlingsverksamhet - skulle han själv vara tveksam till i nuläget.
– Jag inser att det här kan vara oerhörda problem för kyrkorna. Vi försöker göra allt vi kan för att hjälpa kunden, men det här får vi helt enkelt inte göra [öppna bankkonton utan att veta pengarnas ursprung], säger bankchef Anders Forsgren på Handelsbanken i Örebro.