Nyheter

Migrationsverket: Frikyrkor är “emot förlåtelse”

Nu JO-anmäls en handläggare för att ha brustit i sin uppgift som tjänsteman

Publisert Sist oppdatert

Med hänvisning till att Evangeliska frikyrkan och trosrörelsen är “dömande” och “emot förlåtelse” yrkade en handläggare hos Migrationsverket på avslag i ett konvertitärende.

“Hur kan okunskapen om kristendom och kristen tro fortfarande vara så stor hos Migrationsverkets handläggare?”, undrar Ruth Nordström.

Det var under en nyligen genomförd förhandling i migrationsdomstolen som Migrationsverkets handläggare ifrågasatte trovärdigheten hos en asylsökande person. Enligt domen, som gick på Migrationsverkets linje, ifrågasatte processföraren bland annat hur väl vidsyntheten i den kristna tron, som den asylsökande personen hade lyft fram, rimmar med filosofin hos församlingen som individen är medlem i.

– Syftet med den muntliga förhandlingen i domstolen var att utreda om min klient har konverterat på grund av en genuin religiös trosövertygelse. Migrationsverket ställde frågor till min klient om hur två kyrkosamfund ser på bland annat sexualitet och äktenskapssyn och påstod att min klients aktivitet inom dessa samfund inte är förenligt med hans uppgifter om att förlåtelsen och kärleken i den kristna tron är viktig för honom, säger Rebecca Ahlstrand, jurist på Skandinaviska människorättsjuristerna.

“Två olika sekter”

Ruth Nordström, chefsjurist på Skandinaviska människorättsjuristerna, förklarar samtidigt att den skrivna domen inte ger en komplett bild av det som sades under förhandlingen. Hon menar att Migrationsverkets handläggare gjorde flera fördomsfulla uttalanden. På Facebook skriver Ruth Nordström att processföraren till exempel frågade hur Rebecca Ahlstrands klient kunde tillhöra en EFK-församling och gå bibelskola inom trosrörelsen eftersom det “rimmar illa med kärleksbudskapet du påstår”.

Enligt Ruth Nordström uttryckte processföraren dessutom indirekt att de utpekade kyrkorna är “dömande” och “emot förlåtelse” och att de diskriminerar personer.

I början av 2018 uppmärksammade Dagen att Migrationsverkets handläggare hade beskrivit Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan som “två olika sekter” i en asylutredning. Formuleringen blev en riksdagsfråga och Migrationsverket medgav efteråt att begreppet sekt inte borde ha använts i sammanhanget.

Kritisk mot Migrationsverkets handläggare

Snart tre år senare konstaterar Ruth Nordström att Migrationsverkets handläggare fortfarande uttrycker sig fördomsfullt.

“Vid flera utredningar vi haft hävdar handläggaren att det minsann är samma kvinnoförtryck inom kristendomen som inom islam och hänvisar bland annat till Efesierbrevet i Nya testamentet. Detta är helt absurt. Det handlar ju om kristna konvertiter som riskerar att mista livet, misshandlas och torteras av islamister vid ett återvändande på grund av sin konversion. Vi måste kunna garantera en rättssäker och objektiv asylprocess med kunniga handläggare utan fördomar som ställer relevanta frågor”, skriver hon på Facebook.

Migrationsverkets processförare JO-anmäls

Skandinaviska människorättsjuristernas jurist, Rebecca Ahlstrand, har på uppdrag av klienten beslutat att JO-anmäla Migrationsverkets processförare för tjänstemannens bristande saklighet och opartiskhet:

– Utöver att min klient har upplevt Migrationsverkets frågor och uttalanden som kränkande har processföraren brustit i sin uppgift som tjänsteman när hon under förhandlingen gett uttryck för egna, personliga uppfattningar om samfundens lära och teologiska tolkningar, och framfört att de är oförenliga med den mest grundläggande kristna läran om förlåtelse. Detta agerande står i strid med myndighetens skyldighet att iaktta saklighet och opartiskhet och saknade helt relevans för min klients prövning, säger juristen och tidigare offentliga biträdet Rebecca Ahlstrand.

Powered by Labrador CMS