Nyheter

Migrationsverket: ”Vi klarar inte mottagandet av flyktingar själva”

Regeringen avsätter 30 miljoner till civilsamhällets flyktingarbete

Publisert Sist oppdatert

Sju år efter förra flyktingkrisen behöver nu tusentals människor återigen någonstans att bo i Sverige. Migrationsverket säger att de inte klarar det själva den här gången – och hoppas på bättre samarbete med kyrkorna.

– Det är viktigt att vi tänker på vad som fungerade bra och vad fungerade mindre bra 2015, säger Anna Karlgren, handläggare för flyktingfrågor på Svenska kyrkan.

2015 kom hundratusentals flyktingar till Sverige för att söka asyl. Då agerade Migrationsverket genom att göra i ordning stora asylanläggningar med kort varsel för att flyktingar skulle få tak över huvudet. Nu råder återigen en flyktingkris i Europa efter Rysslands invasion av Ukraina med tusentals flyktingar som behöver boende i Sverige – och den här vill Migrationsverket göra annorlunda.

– Ska vi göra det själva så klarar vi det inte, sa Mikael Ribbenvik, generalsekreterare för Migrationsverket, i SVT:s Agenda förra söndagen.

För att nu många tusen ukrainska flyktingar ska ha någonstans att bo måste civilsamhället få en större roll än senast, menar han. Några dagar senare följde regeringen upp med ett beslut: 30 miljoner kronor ska avsättas till civilsamhällets arbete för flyktingmottagande.

– Det civila samhällets organisationer och trossamfunden är centrala aktörer för ett bra flyktingmottagande, sa kulturministern Jeanette Gustafsson (S).

Skruva ihop sängar

Svenska kyrkans Anna Karlgren, som är sakkunnig i flykting- och asylfrågor, säger att de är beredda att ställa upp i den kritiska boendefrågan, men på nya sätt.

– Vår erfarenhet från 2015 är att det var väldigt svårt för Migrationsverket att nyttja de här sovplatserna som vi lade väldigt mycket tid och kraft på att ta fram genom samordning på nationell nivå. Därför har vi den här gången utgångspunkt i församlingarna för att se vad hur de kan vara behjälpliga och vilka behov som finns, säger hon.

Hon säger att det inte är säkert att Svenska kyrkans främsta roll är att själva driva boenden.

– Vi tänker att det finns andra sätt att involvera sig i boendefrågan än att upplåta sovplatser. Vi har redan sett exempel på att församlingar skruvar ihop sängar eller ordnar med husgeråd som saknas, säger hon.

Anna Karlgren, sakkunnig i flykting- och asylfrågor på Svenska kyrkan.
Anna Karlgren, sakkunnig i flykting- och asylfrågor på Svenska kyrkan.

Göra annorlunda

Redan nu arbetar Svenska kyrkan nära med kommuner som har fått i uppdrag att ta fram evakueringsboenden för flyktingar från Ukraina.

– I städer som Malmö och Åmål har kyrkan bistått med lokaler men i samverkan med Migrationsverket eller kommunen. Då är församlingarna inte ansvariga för själva boenden men de är behjälpliga med lokal och personal. Det finns många goda sätt som man kan samverka kring boenden på, säger Anna Karlgren, som instämmer i Mikael Ribbenviks bedömning att den här flyktingkrisen kan behöva hanteras annorlunda.

– Det är viktigt att vi tänker på vad som fungerade bra och vad fungerade mindre bra 2015, säger hon.

Samlar privata boenden

Inga Johansson, samordnare på Equmeniakyrkan, säger att det just nu hålls många möten med såväl regeringen som andra myndigheter som Migrationsverket och Myndigheten för stöd till trossamfund. Syftet är att se hur trossamfunden bäst kan stötta i den här flyktingkrisen.

– Det som är viktigt just nu är att församlingar finns i beredskap och många är redan i gång på sina håll för att hjälpa till med boendeinsatser, säger hon, och lägger samtidigt till att det främst är kommunerna som står för akuta evakueringsboenden.

Inga Johansson, arbetar med migrations- och flyktingfrågor i Equmeniakyrkan.
Inga Johansson, arbetar med migrations- och flyktingfrågor i Equmeniakyrkan.

Migrationsverket vill att fler privatpersoner ska ha möjlighet att låta flyktingar bo i deras hem den här gången – och det är just vad Equmeniakyrkan planerar att samordna.

– Vi har funderingar om vi ska göra ett projekt för att samla in de tillfälliga privata boenden som kan finnas inom Equmeniakyrkan, säger Inga Johansson.

Skickat ut brev

Pingst är ett annat av samfunden som just nu är involverade att planera flyktingmottagandet. Mark Beckenham, pastor i Smyrna i Göteborg och ordförande i Pingst Integration, meddelar att de hade möte i torsdags med Migrationsverket, Myndigheten för statligt stöd till trossamfund (SST) och andra representanter för trossamfunden.

“Sammanfattningen av samtalet är att man är mycket tacksam för de initiativ och resurser som finns inom våra församlingar”, skriver Mark Beckenham till Dagen.

Pingst Integration har tidigare skickat ut ett brev till sina församlingar där de uppmuntrade dem till att ta kontakt med myndigheter lokalt för att se vad behoven är och att “inventera möjligheter att ta emot flyktingar i boende i kyrkan.”

“Tillvarata kraften bättre”

I en kommentar till Dagen säger Migrationsverket att det är kommuner och inte trossamfund som förväntas stå för akuta boendeplatser.

“När det gäller boende har vi vänt oss till kommunerna för att få tillgång till evakueringsplatser, eftersom behovet av bostäder just nu är så stort”, skriver Annica Dahlqvist, kommunikatör på myndigheten, till Dagen.

Mark Beckenham.
Mark Beckenham, ordförande för Pingst Integration.

Samtidigt upprepar Migrationsverket sin ambition att få till ett bättre samarbete med civilsamhället den här gången.

“Vi ser ett stort behov av att hela samhället hjälps åt och civilsamhällets engagemang är viktigt. Vår ambition är att bättre kunna tillvarata den kraft och de initiativ som finns i civilsamhället, jämfört med 2015″, skriver hon.

Fakta: Flyktingkrisen

  • Nästan 3,5 miljoner människor har flytt från Ukraina sedan kriget bröt ut 24 februari, rapporterar UNCHR.
  • Majoriteten har flytt till grannlandet Polen i norr, men många kommer också till Sverige.
  • Av dem åker de flesta till släkt eller bekanta i Sverige medan en del söker hjälp av svenska myndigheter att få tak över huvudet.
Powered by Labrador CMS