Nyheter

Militärkupp i Myanmar - kristna önskar förbön

“Ett spänt läge” säger Henrik Hansson som är på plats i Rangoon.

Henrik Hansson
Läget är spänt och man vet inte vad som kommer att hända härnäst, säger Henrik Hansson, rådgivare till kyrkligt råd i Myanmar till Dagen på telefon.
Publisert Sist oppdatert

Natten mellan söndag och måndag tog militären makten i Myanmar och fängslade bland annat landets ledare, Aung San Suu Kyi.

– Jag har inte hört om några våldsamheter, men läget är spänt och man vet inte vad som kommer att hända härnäst, säger Henrik Hansson, rådgivare till kyrkligt råd i Myanmar till Dagen på telefon.

Utlösande faktor för maktövertagandet var enligt militären “valfusk”. Burma höll nyligen en folkomröstning och där vann Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD en övertygande seger. Efteråt kom anklagelserna om valfusk.

– Valkommissionen är tillsatt av regeringen, och det är ju inte en ideal situation. Valkommissionen har erkänt vissa brister. Men att de skulle vara så stora att det skulle ha påverkat valutgången är mycket osannolikt, säger Henrik Hansson.

Myanmars ledare Aung San Suu Kyi har anklagats för valfusk. Idag sitter hon fängslad av militären.

Militären känner sig hotad

I stället tror både han och Lennart Boström, lärare vid Örebro Teologiska Högskola som har samarbete med en teologisk skola i Myanmar, att det handlar om att militären känner sig hotade av NLD:s stora popularitet.

– Militären har varit starka tidigare – Myanmar är långt ifrån en demokrati – men i och med maktövertagandet stärker de sin ställning ytterligare, säger Lennart Boström.

Aung San Suu Kyi har via sitt parti fått ut meddelandet till folket. Där säger hon: “Acceptera ingen kupp”. Henrik Hansson säger att nattens militärkupp inte märks särskilt mycket i landet – än.

Vad kommer att hända framöver?

– Det är den stora frågan: vad är militärens plan? De har sagt att de kommer att behålla makten i tolv månader, och sedan utlysa val. Men militären har brutit sina löften tidigare, säger han.

Enligt vissa uppgifter har människorättsförespråkare redan gripits i landet. Kristna i Myanmar känner oro, berättar Lennart Boström.

– Jag har fått meddelandet från den karenska gruppen kristna, som vi känner, om att de önskar förbön för de kristna sammanhangen i landet. De är allmänt oroade av utvecklingen, men det vet samtidigt inte riktigt vad det här kommer att innebära än.

Människor i staden Yangon bunkrar ris. Militären som tagit makten har meddelat att det blir nyval i landet om först ett år.

Fredsprocesser kan avstanna

Det finns visst fog för oro, menar också Henrik Hansson, även om läget för de kristna just nu inte skiljer sig mycket från hur det såg ut för en vecka sedan.

– I dagsläget är kristna inte mer utsatta än någon annan grupp, säger han. Myanmar är ett land med stor mångfald. Det är ett buddistiskt land, men det finns cirka 7-8 procent kristna.

– Men om man ser framåt så finns det orostecken. Det finns rebellgrupper och milis inblandade i väpnade konflikter på flera ställen i landet. Vissa av dessa grupper styrs också av kristna. Det pågår en fredsprocess, men det som händer nu kommer knappast att gynna fredsprocessen.

Hotas av extremister

Här finns också, säger Lennart Boström, ett hot från extremistiska buddister, ett hot som både muslimer och kristna känner av.

Henrik Hansson har varit i Myanmar i 18 månader och är utsänd av den tyska organisationen “Bread for the world”. Hans roll är att vara rådgivare till den kristna nationella samarbetsorganisationen Myanmar Council of Churches.

Kommer du att stanna i landet, eller måste du åka hem?

– Det är en osäker situation. Som det ser ut nu planerar jag att stanna, men det beror på hur utvecklingen går de närmaste veckorna.

Sedan tidigare befinner sig landet i strikt lockdown på grund av coronapandemin, berättar han. Detta har slagit hårt mot ekonomin och mot de redan fattiga grupperna.

Vill ha hjälp och förböner

- Situationen är allvarlig, och den kommer troligtvis förvärras av att ha en militärregering som inte är vald.

Det kristna rådet har därför, berättar han, sänt ett upprop till systerkyrkor och andra hjälporganisationer med en önskan om hjälp och förböner.

– Vi ber om att de ska inkludera de kristna i Myanmar i sina böner, säger Henrik Hansson.

Fakta: Blev statskansler 2016

  • Örebro Teologiska Högskola har samarbete med en teologisk högskolan i Myanmar, KBTS, Karean Baptist Theological Seminary, med utbyte av studenter varje år.
  • Bread for the World är de tyska kyrkornas hjälporganisation.
  • Aung San Suu Kyi är sedan 6 april 2016 är Myanmars statskansler. Hon är generalsekreterare för Nationella demokratiska förbundet. Suu Kyis politiska karriär inleddes i samband med studentprotester och politiska oroligheter 1988.
Powered by Labrador CMS