Nyheter
Minister ”mindre trygg” med hur lagen som ska skydda elever tillämpas
Utbildningsminister Anna Ekström är trygg med lagstiftningen som ska förhindra att elever diskrimineras för sin tro i skolan. Men hon känner inte samma trygghet i hur lagen tillämpas i enskilda fall.

I fredagens interpellationsdebatt i riksdagen besvarade utbildningsministern en interpellation ställd av riksdagsledamoten Gudrun Brunegård, KD. Frågan gällde hur regeringen avser att försäkra sig att elever inte kränks i skolan för sin tro och frågeställaren ville också veta hur regeringen kan ombesörja fortbildning för lärare och annan personal om läroplanen, barnkonventionen och Europakonventionen och konsekvenserna av dessa vad gäller respekt för tro och religiösa uttryck.
Frågan utmynnade i en minidebatt där flera öppna dörrar slogs in och där deltagarna på många sätt delade uppfattning, även om de uttryckte sig olika.
Läs mer Blessing Ankra: Det är svårt att vara kristen i förorten
"Oacceptabelt att elever blir kränkta"
Anna Ekström, S, slog fast att det är oacceptabelt att elever blir kränkta i skolan. Inte minst gäller detta om kränkningen sker på grund av elevens tro eller religion.
– Jag utgår från att skolans huvudmän, som har ansvaret enligt skollagen, följer och upprätthåller bestämmelserna i skollagen och i andra författningar, svarade utbildningsministern.
Läs mer Religionslärare: Klassrum ska vara trygga platser
"Behövs massiva fortbildningsinsatser"
Det tyckte dock Gudrun Brunegård var en förvånansvärt lam reaktion. Speciellt som Ekström med emfas tagit avstånd från kränkningar av elever på grund av deras tro.
– Här behövs uppenbart massiva fortbildningsinsatser men också självrannsakan, konstaterade Brunegård.
Läs mer Ny generation: Lärare vill ofta tysta ner elever som har en tro
Utbildningsministern förklarade sin syn på den aktuella situationen.
– Jag är lugn och trygg med att lagstiftningen på det hela är ganska bra. Jag är mindre lugn och trygg med hur lagstiftningen i varje enskilt fall tillämpas på varje enskild skola, sa Anna Ekström och pekade på att ansvaret för att fullfölja lagen vilar på befattningshavarna i skolan.
– Det vilar på huvudmännen. Det vilar på lärarna i klassrummen och på rektorerna, som har ett pedagogiskt ledarskap. Det är dit kraven ska riktas.
Läs mer Utbildningsministern: Att kränkas för sin tro är särskilt allvarligt
Behövs utomstående instans
Gudrun Brunegård skickade också en passning till Anna Ekström om huruvida socialdemokratins målmedvetna arbete i åtskilliga årtionden att minska religionens roll och inflytande i samhället kan ha bidragit till den situation vi ser i dag.
Den kroken nappade inte utbildningsministern på, trots att den slängdes ut flera gånger. Däremot fick Brunegård respons på själva huvudfrågan, de kränkningar av troende elever som bland annat uppmärksammats i en stor undersökning som Sveriges kristna råd presenterade nyligen.
– De beskrivningar som Gudrun Brunegård ger av elever som inte blir hörda, de visar att behovet av klagomålshantering och en möjlighet för barn och elever att vända sig till en utomstående när de inte får sin rätt tillgodosedd och sin trygghet försäkrad i skolan, förklarade Anna Ekström.
Nyligen blivit lag
Utbildningsministern underströk också att barnkonventionen alldeles nyligen blivit lag och att det därför från statligt håll planeras fortbildningsinsatser, bland annat för dem som verkar i skolan. Ansvaret för dessa insatser vilar främst hos Barnombudsmannen, konstaterade hon.
Läs mer Hälften av alla kristna elever har blivit kränkta i skolan