Nyheter
Ministern: Man tar inte ställning i kriget av att belysa Förintelsen
Höganäs kommun ville inte uppmärksamma Förintelsens minnesdag av oro för hur det kunde uppfattas • Kulturminister Parisa Liljestrand (M) till Dagen: ”Om möjligt än viktigare att hedra både de som drabbades och deras efterlevande.”

Höganäs kommun menar att arrangemang på Förintelsens minnesdag skulle kunna uppfattas som ett ställningstagande i kriget mellan Israel och Hamas. Resonemanget kritiseras hårt av judiska företrädare. Nu reagerar även kulturminister Parisa Liljestrand (M) på kommunens agerande.
Med hänvisning till det pågående kriget i Mellanöstern valde Höganäs kommun i år att inte arrangera något på Förintelsens minnesdag den 27 januari – något som kommunen annars brukar göra. Beslutet har fattats inom kommunens förvaltning, men kommunfullmäktiges ordförande Péter Kovács har haft insyn i resonemanget.
– [Förintelsen och kriget i Mellanöstern] har inte med vartannat att göra. Men jag har förståelse för att det skulle kunna finnas folk, särskilt palestinier, som kan uppfatta det så. Det faktumet skapar osäkerhet, säger han till Dagen.

Han säger också att det kostar mycket pengar och ”skickar fel signaler som skulle kunna skapa en känsla av otrygghet” att ha flera säkerhetsvakter vid ett evenemang.
Höganäs kommuns val att aktivt avstå från att uppmärksamma Förintelsen har väckt hård kritik från Svenska kommittén mot antisemitism, Judiska ungdomsförbundet och Judiska centralrådet.
– Själva poängen med att ha värderingar är att stå för dem även när det blåser. Men det är sorgligt att kommunen viker ner sig, sa Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, till Dagen på torsdagen.
Ministern: Delar verkligen inte bedömningen
I en kommentar till Dagen reagerar nu också kulturminister Parisa Liljestrand på Höganäs kommuns agerande. Hon konstaterar att det kommunala självstyret innebär att varje kommun själv har rätt att fatta sina beslut, men tillägger: ”Med det sagt delar jag verkligen inte kommunens bedömning om att man tar ställning i konflikten i Mellanöstern genom att uppmärksamma Förintelsens minnesdag.”
Kulturministern säger också att Förintelsens minnesdag är en dag då människor över hela världen samlas för att hedra minnet av nazisternas offer och för att påminna varandra om det som aldrig får ske igen. Förintelsen ”måste ha en särskild ställning i vårt kollektiva minne och rätt värdet är minnet ett vaccin mot att historien ska upprepa sig”, uppger Parisa Liljestrand vidare i den skriftliga kommentaren.

”Än viktigare att hedra”
Kulturministern menar att ”det upptrappade läget för den svenska judiska minoriteten, med ökade uttryck för antisemitism på svenska gator och torg, gör det om möjligt än viktigare att hedra både de som drabbades och deras efterlevande”.
Parisa Liljestrand tillägger:
”Detta alldeles oavsett vad man i övrigt har för åsikter om den konflikt som råder i Mellanöstern i dag.”
Otryggheten bland svenska judar har de senaste månaderna stigit. Efter terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året. Judiska församlingen i Göteborg uppmanade strax därefter sina medlemmar att tala hebreiska eller bära judiska symboler i offentliga miljöer. I en undersökning bland medlemmarna i fem judiska församlingar i Sverige uppgav hälften av de svarande i november att de hade funderat på att flytta från Sverige på grund av antisemitismen.