Nyheter
Ministerns svar om obligatorisk förskola från två år

Elva socialdemokratiska riksdagsledamöter har föreslagit att alla tvååringar ska gå på förskolan. Utbildningsminister Anna Ekström (S) fick i riksdagen frågan om var regeringen står.
“Det kan låta drastiskt med en förskoleplikt från två års ålder”, konstaterar de elva socialdemokraterna som skrivit under en mycket uppmärksammad motion, inlämnad under allmänna motionstiden.
Förslaget de presenterar är att se över om förskolan kan göras obligatorisk från två års ålder, vilket väckt ett ramaskri i vissa kretsar. Det startades snabbt namninsamlingar i protest, Madeleine Lidman uppmanar exempelvis människor att skriva under en sådan då hon på debattplats i Dagen beskriver att “totalitära ambitioner” ligger bakom S-förslaget.
Förklarar motionen
I motionen förklarar politikerna att en stor majoritet av barnen redan börjar förskolan innan de fyller två år. “De som börjar senare är i högre grad barn till föräldrar med utländsk bakgrund eller med arbetarklassbakgrund.”
Tanken är att med en obligatorisk förskola från tidig ålder ska de här barnen inte komma efter senare i livet, bland annat när det gäller skolarbete.

Ministern svarar
Utbildningsminister Anna Ekström (S) har redan fått frågor om den uppmärksammade motionen, bland annat i riksdagens frågestund i torsdags där kristdemokraten Mikael Oscarsson var synnerligen upprörd över förslaget.
- Finns det på riktigt en tanke att göra det obligatoriskt att tvinga alla tvååringar till förskolan? ville han veta.
Själv menade han att barn är olika och för vissa är det inte lämpligt med förskola vid den åldern.

Anna Ekström svarade på frågan, men först efter att ha lovprisat svensk förskola och pikat sin frågeställare där hon undrade varför kristdemokrater så ofta är kritiska.
- Jag vill se en allmän förskola där man har rätt från förskola från två års ålder, så som det är i dag, sa Anna Ekström i sitt svar.
- Men en obligatorisk förskola (från två års ålder) finns inte på regeringens dagordning och det är inget som regeringen jobbar med.
Tydlig ideologisk strid
Det pågår redan en utredning som ser över frågorna om barnomsorg, där bland annat ser över lämpligheten att inför en obligatorisk förskola från tre års ålder.
Just nu tornar en tydlig ideologisk strid upp sig när det gäller barnomsorgen, då en tidigare utredning redan föreslagit ett etableringsstopp för familjedaghem, ofta kallat dagmammor. Även här finns det arga röster som kritiserar regeringen för att vilja strypa alla alternativ till att sätta barnen i förskola.
Som motförslag har Kristdemokraterna lagt att varje kommun i stället ska ha en etableringsplikt när det gäller familjedaghem för att på så sätt öka valfriheten inom barnomsorgen.
Rent politiskt går de stora skiljelinjerna mellan vänster och höger där synen på valfrihet skiljer sig åt.
Enade i språkkrav
Men en fråga där politiker från olika läger verkar kunna mötas handlar om att barn som växer upp i miljöer där de inte lär sig svenska måste få andra regler.
Arin Karapet (M) har exempelvis lämnat in en motion om obligatorisk språkförskola från tre års ålder för barn som är nyanlända till Sverige. Även Kristdemokraterna, som i övrigt är måna om valfrihet inom barnomsorgen, har lagt ett liknande förslag.