Nyheter
Missionär om Trumps utspel om att ta över Grönland: ”Fullständigt barockt”
Mitt i en frigörelseprocess från Danmark klampar tillträdande presidenten för USA in och säger sig vilja ta över Grönland - och att han inte utesluter en militär insats.

USA:s tillträdande president Donald Trump har riktat blickarna mot Grönland, och menar att USA borde ta över kontrollen.
Pingstpastor Stig Öberg har tidigare varit missionär på Grönland och har fortfarande daglig kontakt med folk där. Han menar att det här går på tvärs mot vad folket själva önskar.
Donald Trump skapar just nu rubriker med sina uttalanden om att USA behöver ta över Grönland och han har både föreslagit att ön ska köpas, men också sagt att en militär insats kan vara aktuellt.
Hans son, Donald Trump Jr, har nyligen avlagt besök på denna gigantiska ö som formellt tillhör Danmark, vilket skapat en diplomatisk kris mellan två länder som i normala fall är goda vänner. Turerna kring Grönland skapar nu stora rubriker och många undrar vad Donald Trump egentligen har i kikaren. Den 20 januari installeras han som president.

”Fullständigt barockt”
Stig Öberg är pensionerad pingstpastor som tidigare också varit utsänd som missionär till Grönland. Han berättar att han fortfarande har daglig kontakt med människor i landet och det stora samtalsämnet just nu är så klart Donald Trumps uttalanden om ett övertagande.
Vad säger du om Trumps utspel?
– Det är barockt, fullständigt barockt, eftersom grönlänningarna just nu är mitt uppe i en frigörelseprocess från Danmark, säger Stig Öberg.

Redan nu har man på Grönland självstyre, men det finns alltså planer på att gå ännu längre, där vissa hoppas att de ska bli helt fria från Danmark. Att det i ett sådant läge kliver in ytterligare ett land som säger sig vilja ta över styret rimmar inte med den pågående processen.
Grönlands regeringschef Múte Bourup Egede har också markerat mot Donald Trump och sagt att hans land inte är till salu.
Ekonomiskt beroende
– Sedan kan man inte riktigt veta, det kan finnas krafter i Grönland som skulle gilla det där, säger Stig Öberg.
Men då handlar det snarare om att ett närmande till USA skulle skapa bättre ekonomiska förutsättningar, inte att landet skulle bli en del av USA, vilket Donald Trump föreslagit. Som det är i dag är Grönland ekonomiskt beroende av Danmark.
Men vad säger folket i Grönland?
– Det jag har läst mig till i sociala medier är att man skrattar åt det här, det verkar finnas ett stort motstånd. Men jag har också sett någon som uttryckte ett hurra, även om det var undantaget, säger Stig Öberg.
Kulturellt uppsving
En spekulation som han har är att det kan finnas krafter på Grönland som gillar det som händer, då USA:s invit kan användas för att få till självständighet. Kanske, resonerar han också, finns det folk i den evangelikala kyrkan som har en mer positiv inställning till Donald Trump.
– Lite som evangelikaler i USA, som ser honom som en räddare.
Tidigare var alla grönländare lutheraner, men på senare tid har en frikyrkorörelse vuxit sig stark.
Men den starkaste politiska kraften just nu är frigörelseprocessen mot Danmark och ett uppsving för den grönländska kulturen, vilket har ganska stora likheter med samernas situation i Sverige. Tidigare har i stort sett alla på Grönland burit på danskklingande namn, men nu börjar man ge sina barn grönländska namn och det egna språket och kulturen har blivit allt viktigare.
– För det har funnits ett visst missnöje med Danmark och det har varit svårt för den grönländska kulturen att överleva, säger Stig Öberg.
Att mitt i detta låta USA komma in och ta över tror han därför är något som de flesta grönlänningar avvisar.