Nyheter

Missionärer utbildas i våldshärjat Moçambique

Mitt under växande islamistisk terror satsar pingstförsamlingar på nya missionärer.

Mocambique, missionär Leif Litsgård.
Just nu utbildas ett 40-tal missionärer för uppdrag i muslimska områden, berättar missionär Leif Litsgård, som arbetat i Mocambique i 18 år.
Publisert Sist oppdatert

Flera brutala våldsdåd under den senaste tiden sätter skräck i befolkningen i nordöstra delen av landet, och hotar både kristna och icke “rättrogna” muslimer. Men samtidigt utbildas just nu ett 40-tal missionärer för uppdrag i muslimska områden, berättar missionär Leif Litsgård, som arbetat i Moçambique i 18 år.

För ett par veckor sedan rapporterades om brutala våldsdåd i de områden där nu ett islamistiskt kalifat håller på att skapas. Minst 50 personer avrättades då på en fotbollsplan, strax intill en skola som Leif Litsgård har byggt. Jihadisterna, som tidigare kallade sig al-Shabab, har nu svurit trohet till IS och har som mål att upprätta ett kalifat under ISCAP (IS Centralafrikanska provins) berättar Leif Litsgård på telefon från Maputo, huvudstad i Moçambique.

Jihadisterna, som tidigare kallade sig al-Shabab, har nu svurit trohet till IS och har som mål att upprätta ett kalifat under ISCAP (IS Centralafrikanska provins).

Islamistgruppen har varit aktiv sedan 2017, och lyckats ockupera vissa delar av landet.

– De utgör ett hot mot hela östra och södra Afrika. Deras mål sedan 11 år tillbaka har varit att införa sharialagar i hela Moçambique. Först försökte de göra det på laglig väg, men nu har de tagit till vapen och fått internationellt stöd, säger Leif Litsgård.

– Många är oroliga för den dagen terrorgruppen når det stora kraftverket vid Zambesifloden. Då har de möjlighet att släcka ned både Moçambique, och delar av Sydafrika och Zimbabwe. De strävar efter att kontrollera ekonomin i södra Afrika.

Hur är situationen i dag?

– Egentligen är det ingen som riktigt har koll på det. Det är fotoförbud i hela den provins där oroligheterna pågår, Cabo Delgado. Regeringen har haft en mycket tydlig vilja att dölja vad som händer, säger Leif Litsgård, som nu är på plats i Moçambique sedan en dryg månad efter en tids coronaisolering i Sverige.

Våldet sker hela tiden, det har varit konstant oroligt sedan i mars i år.

Tjuvskytte och drogförsäljning

Jihadisterna får troligen ekonomiskt stöd från arabvärlden, säger Leif Litsgård. De ägnar sig dessutom åt tjuvskytte av elefanter och noshörningar, och en del av finansieringen sker genom drogförsäljning. Men även på den statliga nivån finns problem vad gäller lag och ordning – Moçambique har stora problem med korruption, berättar Leif Litsgård.

– I samhället i stort finns nu ett misstroende mot regeringen, säger han.

Efter de senaste våldsdåden har regeringen i landet gått ut och vädjat om internationell hjälp för att bemästra den terror som hotar lamslå landet. IS talar om “befriade områden”, men verkligheten talar ett annat språk: människor flyr i tiotusental undan våldet som följer med “befrielsen”. Det är främst muslimer som faller offer för våldsbrotten och halshuggningarna som sker regelbundet, säger Leif Litsgård.

– De flesta i det här området är kulturella muslimer. I flera byar som de har intagit har IS-krigarna frågat byborna: ´är du kristen?´ Om byborna svarar ja, uppmanas de att fly. Om de svarar nej, får de frågor om tidebönen. De som inte kan läsa tidebönen då blir halshuggna. Så det är värre att vara muslim än kristen i det läget, säger Leif Litsgård.

Pingstförsamlingar har stängt

Men även kristna är mycket utsatta. Katolska kyrkor och skolor har vandaliserats, och i somras rapporterade Dagen att ett 20-tal pingstförsamlingar har fått stänga. Trots hoten från IS väljer nu pingstkyrkan i landet att utbilda missionärer som ska verka i de områden där det finns onådda folk.

– På årskonferensen förra året beslutades det att man skulle satsa på en sådan här utbildning. Missionärerna ska gå till de onådda folken i Moçambique. De är väldigt engagerade i hela landet i detta projekt, säger Leif Litsgård.

Leif Litsgard har arbetat i Moçambique i 18 år och är utsänd från Pingstkyrkan i Jönköping. Han kommer att ha huvudansvar för innehållet i utbildningen, som började förra lördagen och avslutas i mars 2021.

– Sedan ska de ut på en treårig period och grunda församlingar.

Är det inte farligt för dem att verka i dessa områden, med tanke på våldet?

– Vi behöver inte gå till de områden som är ockuperade av IS. Det finns många andra områden med onådda folk, som aldrig har hört talas om vem Jesus är. Men vi är i närheten av IS-ockuperade områden. Skulle IS expandera mer får de dra sig tillbaka, säger Leif Litsgard.

Under utbildningen får missionärerna lära sig mer om hur man kan berätta om Jesus på ett sätt som inte genast stöter bort muslimer.

– Man presenterar Jesus på ett annorlunda sätt. Man kan till exempel inte börja med bibeltexter som säger att den som har sonen har livet. Muslimerna har bara en gud, och han är ingen son. Enligt Koranen har Gud inte uppväckt Jesus från de döda.

Matutdelning till lokala ortsbor i Cabo Delgado-provinsen till följd av extremistgruppernas framfart i landet.

Militärt stöd

Det handlar om att hitta vägar till att öppna muslimers hjärtan, säger Leif Litsgård. Han betonar att det i dagsläget är mer angeläget än någonsin att förhindra att människorna i landet ställer sig på IS-krigarnas sida.

– Det måste göras stora ansträngningar i det civila samhället, och det behövs också militärt stöd utifrån.

Han berättar att kristna som evangeliserar i flyktingläger önskar att de också kunde ge materiellt stöd i högre utsträckning.

– En evangelist som jobbar bland muslimska flyktingar i flyktingläger säger att om han hade lite mat med sig skulle han få folk att lyssna på ett annat sätt. Han säger att det är svårt att predika evangelium för hungriga magar.

Hur kan kristna i Sverige stötta?

– Vi skulle behöva katastrofhjälp från Sverige. Sedan kan man stödja en av de nya missionärerna med månadsbetalning i tre år, så att missionären kan känna sig trygg i att ha ett garanterat underhåll.

Fakta: Nära 490 000 har flytt

  • I våras hade 60 000 människor flytt oroligheterna i Cabo Delgado-provinsen. Sedan dess har siffrorna skjutit i höjden, och i dagsläget räknar man med att cirka 490 000 har tvingats lämna sina hem. Läkare utan gränser uppger att mer än 700 personer har dödats sedan 2017.
Powered by Labrador CMS