Nyheter

Missionsprovinsen anklagas för kuppförsök mot Stockholmskyrka

Missionsprovinsen anklagas för att i samarbete med en rysk-ortodox församling försöka ta över S:t Sigfrids kyrka i centrala Stockholm. Vid ett extra årsmöte utbröt tumult och polis tillkallades.

###
Publisert Sist oppdatert

– Han knöt nävarna som en boxare och skrek rakt emot mig. Som tur var trängde sig en kvinna in emellan oss. Det var sjövilt, säger Lars-Erik Bergqvist, ordförande i föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner.

Tumultet han berättar om skedde inne i S:t Sigfrids kyrka efter att ett extrainkallat årsmöte för någon vecka sedan upplösts i skrik och bråk.

Polisanmälningar

Flera polisanmälningar har nu gjorts, även utifrån vad som hänt tidigare. Lars-Erik Bergqvist säger sig även ha blivit mordhotad av en person från den ryska gemenskapen som den senaste tiden börjat använda kyrkan.

S:t Sigfrids kyrka ligger på en avskild plats i Aspudden i Stockholm. Ett stenkast bort passerar Essingeleden och många förbipasserande som åker E4:an genom Stockholm har nog sett det röda kyrktornet sticka upp.

Kyrkan tillhörde tidigare Svenska kyrkan, men är numera fristående och drivs av den ideella föreningen S:t Sigfrids kyrkas vänner.

Full konflikt

För tillfället råder det full konflikt i den lilla föreningen, där den ena parten påstår att Missionsprovinsen tillsammans med den rysk-ortodoxa församlingen S:t Sergei försöker kuppa hela verksamheten.

– Vi är en liten förening på ungefär 120 medlemmar och inför årsmötet märkte vi att vi fick in väldigt många nya medlemmar genom att de betalade in en årsavgift, berättar Johan Strindberg, som satt som mötesordförande på mötet och är suppleant i styrelsen.

Han förklarar att alla som löste medlemskap kom från den rysk-ortodoxa församlingen Sergei.

– Det bekräftades under själva mötet, det rådde det inga tvivel om det, vi befarade att det skulle ske någon slags kupp av föreningen, förklarar Johan Strindberg.

Vad är Missionsprovinsen?

Oroande bild

Han berättar att den ryska församlingen den senaste tiden börjat hyra in sig i kyrkan, något som ska ha skett utan att alla i styrelsen varit överens om det. Styrelsen är djupt splittrad, där den ena halvan ser med skepsis på den rysk-ortodoxa församlingen. Bland annat målar de upp en oroväckande bild av att församlingen är närstående den ryska ambassaden och att det kan finns någon form av agenda bakom agerandet.

Dessutom står det i föreningens portalparagraf att verksamheten i kyrkan ska vara evangelisk-luthersk, vilket innebär att den ortodoxa församlingen inte borde få ha verksamhet i kyrkan.

Avbröt mötet

Det var när kritik mot den paragrafen kom upp på årsmötet som det började bli stökigt. Johan Strindberg säger att det inte går att ta bort föreningens portalparagraf hur som helst och när förslaget lades fram att man skulle rösta bort den underkände han det.

Direkt, berättar han, började en person att skrika.

– Han rusade upp och avbröt med hög röst i en hotfull ton.

– Jag försökte överösta honom och sa att han bröt mot mötesordningen, men han fortsatte att skrika. Då upplöste jag mötet och bad alla att resa sig och gå ut.

Efter det bröt tumultet ut. Johan Strindberg blev själv vittne till när föreningens ordförande Lars-Erik Bergqvist attackerades.

Vill ha förändring

– Missionsprovinsens koinonia S:t Stefanus har varit hyresgäst i S:t Sigfrids kyrka i flera år och av för oss okänd anledning har medlemmar från koinonian fått kontakt med Sergij och skrivit ett hyresavtal, säger Johan Strindberg.

Han berättar att det handlar om tre personer från koinonian som även har varit styrelsemedlemmar i vänföreningen. Samtidigt hävdar han att trion har agerat utan att informera resten av styrelsen och att det därmed handlar om en otillåten andrahandsuthyrning.

– Hyresgästen koinonia har inte möjlighet att skriva hyresavtal med Sergij eller någon annan, men har gjort det ändå.

Att situationen är spänd märks tydligt. Johan Strindberg säger att det nu höjs röster för att även Missionsprovinsen, inte bara den ryska församlingen, ska lämna kyrkan.

– Missionsprovinsens koinonia har upplevts som en stängd gemenskap som inte varit tillgänglig för omgivningen. Det vill vi ändra på. Vi vill ha en ny verksamhet med öppna dörrar och med ekumeniska samarbeten, säger Johan Strindberg.

Ingen kupp

Göran Beijer för Missionsprovinsens talan i konflikten. Rörelsen säger sig vara lojal mot Svenska kyrkan, men är samtidigt utfrysta på grund av sin syn att kvinnor inte ska få vara präster.

Ni anklagas för att vilja ta över kyrkan via en kupp, vad säger du om det?

– Nej, absolut inte, säger Göran Beijer.

Snarare menar han att den linje som de driver har en majoritet bland föreningens medlemmar, samt tillbakavisar uppgifterna att det skett en otillåten andrahandsuthyrning

Men att få in många nya medlemmar inför ett årsmöte kan väl inte beskrivas som annat än en kupp?

– De har anmält sig själva. De kommer från den ryska församlingen som själva begärde att få fira påsk i kyrkan när de såg att det fanns tider lediga. De blev förälskade i kyrkan, då är det inte så konstigt att de senare anmälde sig som medlemmar.

Att det skulle finnas kopplingar till den ryska ambassaden, eller några andra oegentligheter med den rysk-ortodoxa församlingen, tillbakavisas av Göran Beijer.

Vad har Missionsprovinsen och den rysk-ortodoxa kyrkan gemensamt?

– Vi lever i en tid där man ska ha ekumenisk generositet. Att de finns vid vår sida inkräktar inte i någon mening på vår verksamhet. De har visat i ord och handling att de respekterar oss.

Att den ryska församlingen får hyra in sig innebär också ett nödvändigt ekonomiskt tillskott till föreningen, menar Göran Beijer.

När det gäller bråket som uppstod i kyrkan menar Göran Beijer att det inte var på en nivå så att polisen hade behövt kopplas in.

– Det är inte så man löser motsättningar i en förening, säger han.

Föreningens styrelse är i dag djupt splittrad. Två årsmöten har avbrutits och upplösts under tumultartade former. Maktkampen är långtifrån över och båda sidor försöker nu på olika vägar få sin vilja igenom när det gäller den fortsatta verksamheten i S:t Sigfrids kyrka.

S:t Sergeij går Putins ärenden när de försöker ta över svensk kyrka

Fakta:

  • Den nytillträdda kyrkoherden i S:ta Maria Magdalena församling på Södermalm berättar att Sergeij-församlingen har lånat kyrkans lokaler under lång tid.
  • På grund av generellt dåligt underhåll av S:ta Maria Magdalena församlings lokaler håller de på att titta över sitt fastighetsbestånd.
  • I denna veva sades kontraktet med Sergeij-församlingen även upp vilket i sin tur sammanföll med att den rysk-ortodoxa församlingen har vuxit ur lokalerna.
Powered by Labrador CMS