Nyheter
Missionsprovinsen anmäld: Brott mot tystnadsplikten
I en anmälan till Missionsprovinsens så kallade konsistorium riktar en tidigare, aktiv medlem allvarlig kritik mot rörelsens hela ledning, bland annat om brott mot tystnadsplikten. Biskop Arne Olsson bekräftar att anmälan gjorts, men tillbakavisar kritiken.
Enligt Dagens källa hävdar anmälaren att förtroenden som han givit i ett enskilt samtal med provinssekreterare Bengt Birgersson i augusti förra året har utelämnats till flera personer och blivit känt av flera.
Efter en första anmälan om det påstådda brottet mot tystnadsplikten friades Birgersson av biskop Arne Olsson efter samråd med övriga biskopar.
Detta är i sin tur orsaken till att anmälaren nu tillsammans med sin advokat Sven Grönberg vänt sig med en skrivelse till Missionsprovinsens konsistorium, som motsvarar de domkapitel som finns i Svenska kyrkans olika stift, för avgörande.
"Medlarhjälp"
Enligt biskop Arne Olsson var förutsättningarna för Birgerssons och anmälarens samtal sådana att det varken kan anses vara bikt eller enskilt själavårdssamtal, utan mera "ett samtal som handlade om medlarhjälp i en svår situation."
Han anser att samtalet kan hänföras till vad som i skriften "Tystnadsplikt och sekretess" av Svenska kyrkans biskopsmöte beskrivs så här: "Det kan finnas föreställningar om att allt som sägs till en präst i mer eller mindre enskildhet är hon eller han förhindrad att yppa för någon annan.
Kanske kan någon söka vinna egna fördelar genom att berätta saker om en annan person i tron att det går att binda detta till tystnadsplikten.
Det är alltså viktigt att som präst vara klar över vilka situationer som kan ligga under tystnadsplikt. Det är prästens ansvar att i inledningen av varje sådan situation klargöra vad som gäller i fråga om tystnadsplikt, så att missförstånd undviks i möjligaste mån."
Den inlämnade skrivelsen bereds under mars månad i Missionsprovinsens konsistorium. Konsistoriet består enligt provinsens stadgar av en biskop samt tre prästerliga och tre icke-prästerliga ledamöter.
Arne Olsson, som normalt är ordförande, kommer att frikopplas uppger vice ordföranden Per-Anders Grunnan. Övriga berörda har inte beslutsrätt i konsistoriet.
Tystnadsplikten
Vad konsistoriet ska utreda är alltså om Bengt Birgersson brutit mot tystnadsplikten, om Arne Olsson hade rätt att på egen hand fatta beslut i ärendet, om biskop Lars Artman under hanteringen av ärendet också brutit mot tystnadsplikten samt om biskop Göran Beijer underlåtit att behandla ärendet enligt provinsens stadgar.
Konsistoriet kan också hävda att överklagandet av det tidigare beslutet inkommit för sent, eftersom det skulle ha skett inom tre veckor efter biskop Arne Olssons beslut att fria Birgersson.
Om anmälan får gehör hos konsistoriets ledamöter skulle det förmodligen leda till att Missionsprovinsens hela ledning fick bytas ut.
Kan väcka åtal
Beslut i frågan beräknas vara klart i april månad, och beroende på konsistoriets behandling av frågan, kan anmälaren tänkas gå vidare för att söka väcka åtal mot berörda personer.
Enligt Missionsprovinsens egna stadgar har präster och biskopar "absolut tystnadsplikt enligt de regler som gäller för präster i Svenska kyrkan". Den som bryter mot tystnadsplikten förlorar sin "behörighet att utöva biskops- och prästämbetet" (Missionsprovinsens provinsordning, 5 kapitlet §19).