Nyheter

Missionsprovinsen ska välja ny biskop

Missionsprovinsen kommer i höst att välja ny biskop, sedan Roland Gustafsson meddelat att han lägger ner sin biskopsstav under våren 2019.

Missionsprovinsen ska i höst utse efterträdare till biskop Roland Gustafsson.
Missionsprovinsen ska i höst utse efterträdare till biskop Roland Gustafsson.
Publisert Sist oppdatert

Med ålderns rätt tänker Roland Gustafsson träda tillbaka från biskopsposten i Missionsprovinsen under våren 2019, då det gått nio år sedan han tillträdde.

– Jag har passerat 66 år, och aviserade för drygt ett år sedan att jag kan fortsätta tills jag blir 67. Jag tycker det är läge att träda tillbaka, det behövs förnyelse efter dessa nio år. Men jag tänker fortsätta vara aktiv och biträda min efterträdare, säger Roland Gustafsson till Dagen.

Goda år

Åren som biskop har varit goda, med mycket arbete, många utmaningar och glädjeämnen, säger han. Han lyfter fram två områden han särskilt arbetat med.

– Jag har stärkt de administrativa rutinerna i uppbyggnadsprocessen, och så jag har ägnat mig åt våra internationella kontakter, som förmodligen kulminerar i höst då Missionsprovinsen blir medlemmar i International Lutheran Council, ILC, en paraplyorganisation för konfessionella lutherska kyrkor i världen. ILC har ett 40-tal kyrkor som medlemmar och det gläder oss att få komma med där.

Just de internationella relationerna är viktiga, menar Roland Gustafsson.

– Det är en inspiration att få träffa ledare från andra kontinenter. Västvärlden är tyvärr i en slags nedgång, men i Asien och Afrika är den kristna tron i en uppbyggnadsfas. Vi behöver få del av den värme och entusiasm de har, och stå i en bönerelation.

Motreaktion

Missionsprovinsen bildades 2003, som en reaktion på att Svenska kyrkan infört ett prästvigningsstopp för kandidater som inte kunde acceptera att samarbeta med kvinnliga präster. Missionsprovinsen vill slå vakt om den evangelisk-lutherska grunden för kyrkan, och definierar sig själv som ett fritt stift i Svenska kyrkans andliga tradition.

Hur ser du i dag på Missions- provinsens roll?

– Vi finns med i den svenskkyrkliga traditionen, med allt det goda vi haft i århundraden. Vi uppstod på grund av att Svenska kyrkan valde ett kompromissande spår och blev sekulariserad. Vi vill vara ett alternativ för att bevara och föra det goda andliga arvet, Bibeln och den evangelisk-lutherska bekännelsen, vidare så det inte går förlorat i vårt lands kultur.

Roland Gustafsson ser med stor oro på utvecklingen inom Svenska kyrkan.

– Det är tragiskt att ta del av det avfall från apostolisk-evangelisk-luthersk tro som Svenska kyrkan står för. Det är en prekär nödsituation för kyrkan och vårt folk, när tron försvinner alltmer.

16 församlingar

I dag är 16 församlingar anslutna till Missionsprovinsen. På flera platser pågår kontakter och etableringar kommer på sikt, berättar biskopen.

– Det är ingen stark växt, cirka 1-2 församlingar varje år. Vi betjänar kanske 1 000–1 500 personer. 21 präster har vigts sedan 2005, och av dem arbetar några utanför etablerade församlingar eller i andra sammanhang i Sverige och några i mission utomlands.

Tre kandidater

Det finns tre kandidater till höstens val av ny biskop: Bengt Ådahl (67) kyrkoherde emeritus, Gunnar Andersson (42), präst i Vännäs samt Rolf Petterson (59) komminister i Västerlanda pastorat. Valet kommer att äga rum vid ett provinskonvent 13 oktober.

Powered by Labrador CMS