Nyheter
Misstänkt bomb var böneduk
När en kvinna dök upp och lämnade en plastpåse med ett brev till några kyrkvärdar anade dessa oråd. Man misstänkte en bomb – men det visade sig vara en böneduk.

Händelsen utspelade sig i helgen inför en gudstjänst med den danske kringresande predikanten Jens Garnfeldt, som Dagen tidigare berättat om i ett flertal artiklar.
I lördags besökte han Jönköping för att hålla en gudstjänst i Internationella kyrkan, men strax före att gudstjänsten skulle inledas fick polisen kopplas in. Kyrkvärdarna misstänkte nämligen att det kunde ha varit en bomb i ett inlämnat emballerat kuvert.
Men allt visade sig vara i sin ordning.
– Det var kvinnans beteendemönster och osäkerhet kombinerat med det emballerade kuvertet som fick oss att tänka till. Dessutom låg plastpåsen i en extra plastpåse och det är inte vanligt att lämna en böneduk på det sättet, säger Marco Levan som är med i kyrkan till nyhetssajten J-mini.
Att be för bönedukar är en praxis som tillämpas i en del kristna sammanhang. Det utgår från ett bibelställe i Apostlagärningarnas 19:e kapitel där det talas om att dukar som varit i kontakt med aposteln Paulus kropp hade helande verkan när dessa lades på sjuka människors kroppar.
Vissa församlingar inom den karismatiska rörelsen med inriktning på bön för helande erbjuder därför människor som inte kan komma på gudstjänster bönedukar i hopp om tillfrisknande.