Nyheter

Moskéföreträdare förtydligar: Kräver ingen särlagstiftning

”Handlar inte bara om Koranen, vi vill förbjuda brännandet av alla heliga texter oavsett religion”

Publisert Sist oppdatert

Flera talespersoner för olika moskéer i Sverige kritiserar nu nyhetssajten Dokus artikel med rubriken ”Svenska moskéer vill ha ett totalt kränkningsförbud”. Något sådant har inte efterlysts av de moskéer som svarat på Dokus frågor, menar talespersoner för flera moskéer som Dagen talat med. Doku tillbakavisar dock detta.

Doku uppger att 30 av 31 tillfrågade moskéer i Sverige svarat ”ja” på frågan om Sverige ska förbjuda bränning av Koranen, samt på frågan om Sverige också ska ”förbjuda andra handlingar som skändar, provocerar och förolämpar islams och muslimers symboler och heliga värderingar”.

Men när Dagen talar med flera av de personer som svarat för moskéernas räkning, är det ingen som menar att man vill ha någon särlagstiftning kring Koranen eller muslimer.

”De har inte tagit med hela svaret”

– [Den som ringde] sa så här: Vill ni att Sverige ska förbjuda koranbränning? Då sa jag att det handlar inte bara om Koranen, vi vill förbjuda brännandet av alla heliga texter oavsett religion, säger Mahmoud Kaawach, talesperson för Helsingborgs moské, och en av dem som är kritiska mot Doku.

– De har inte tagit med hela svaret, säger han.

Dokus Sofie Löwenmark säger dock till Dagen att det – längre ned – i texten står att ”flertalet moskéer uttrycker att förbudet ska gälla alla religiösa skrifter, inte bara islams”.

Alla som Dagen talat med är mycket tydliga med att de menat att samtliga religioner i så fall skulle skyddas, även när de svarat ”ja” på någon av frågorna. Att det skulle handla om något ”totalt kränkningsförbud” mot islam, som Doku uttrycker det, är det ingen av de moskéer som Dagen varit i kontakt med som håller med om att de menat.

Dokus artikel som den publicerades.
Dokus publicerade nyligen resultatet av en enkät som genomförts bland 31 moskéer.

Rätt till religionskritik

– Vi förespråkar respektfull demokrati, och i det ingår både religionsfrihet och [rätten till] religionskritik, säger Alaa Hadrous, den person som svarade på Dokus frågor åt organisationen Waqf, vilken driver den stora Umm al-Muminin Khadijah-moskén i Malmö.

– Fråga nummer två tolkade vi som ”att det kan finnas fler handlingar” och det är stor skillnad. Det är inte samma sak som alla handlingar, säger Alaa Hadrous.

Vilka fler handlingar som åsyftas är däremot i slutändan något som jurister och politiker får avgöra, menar alla moskéföreträdare som Dagen talat med. Det är uppenbart, när Dagen frågar i detalj om till exempel SD-politikern Richard Jomshofs senaste uttalanden eller om Lars Vilks avbildning av profeten Muhammed som rondellhund, att gränsdragningsproblemen blir komplicerade även för dem som vill ha ett tydligare förbud – det förstnämnda är kanske ok, det sistnämnda kanske inte, resonerade en.

”Relativt långvariga samtal”

Doku ställde sina frågor, enligt de moskéföreträdare som svarat, antingen via telefonsamtal eller via e-post. Flera av dem som svarat via telefon uppskattar samtalens längd till en minut eller mindre, och menar därmed att svaren blev därefter. Alaa Hadrous valde att förankra sina svar i sin organisation först, vilket innebar att han inte kunde lämna in dem innan Dokus artikel publicerades, varför dessa inte finns med bland svaren från de 31 moskéerna.

Doku har dock en annan bild av hur undersökningen gått till.

– Samtliga svar utom ett har lämnats vid telefonsamtal … med något undantag har samtliga samtal varit relativt långvariga, svarar Dokus Sofie Löwenmark i ett SMS till Dagen.

”Klart att alla moskéer är emot koranbränningar”

I flera fall inledde Doku även med att konstatera att en majoritet av svenskarna i allmänhet enligt en undersökning från SVT vill att koranbränning ska förbjudas, enligt de moskéer som Dagen talat med. Doku förnekar att man inlett något samtal på det sättet, men e-postvarianten av den förfrågan som Doku skickat till moskéerna och som Dagen tagit del av inleds med just den uppgiften.

– Man sa att majoriteten av svenskarna är emot koranbränningar, ”är ni också emot det?”, berättar Mohammed Alti, talesperson för Göteborgs moské.

– Det är klart att alla moskéer är emot koranbränningar, säger Mohammed Alti.

E-postversionen av Dokus enkät, där det hänvisas till SVT:s undersökning.
Del av e-postversionen av Dokus enkät.
Powered by Labrador CMS