Nyheter

Moskén i Växjö får tillstånd för böneutrop

Svenska kyrkans biskop: Enligt min mening ett klokt och välbetänkt beslut, men Växjös högsta politiker, kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) beklagar beskedet och tror böneutropen kan ”dra isär Växjö ännu mer.”

Grannar har överklagat polisens beslut att ge Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar.
Grannar har överklagat polisens beslut att ge Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar.

Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar.
Enligt polismyndigheten, som beviljat tillståndet, får inte utropet ljuda starkare än 110 dBA "utomhus i förskolornas utemiljö" och 45 dBA "inomhus i bostäder och skolverksamheter".

Tillståndet gäller från och med nu och ett år framåt. Utropet får ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Det här är den tredje moskén i Sverige som nu får tillstånd att ha böneutrop, sedan tidigare finns böneutrop i moskéerna i Fittja, och Karlskrona.

Läs också:Elisabeth Sandlund: Stå upp för religionsfriheten - frukta inte böneutrop

Frågan om muslimska böneutrop i Sverige är kontroversiell. Enligt en Sifo-undersökning som TV4 lät göra i mars svarade 60 procent att sådana bör vara förbjudna. 21 procent svarade att de bör vara tillåtna.

Det har varit en av valrörelsens mer laddade frågor, ja eller nej till böneutrop, och mitt i stormen har en moské i Växjö stått. Nu har alltså beskedet kommit att de tillåts ha böneutrop, och liksom tidigare går åsikterna isär.

Läs också: Mosken i Växjö: Vi skulle vilja ha fler utrop

Växjös biskop Fredrik Modéus var tidigt ute i debatten där han välkomnar ansökan om böneutrop i sin hemstad. En åsikt han kritiserats för, men står fast vid.

– Beslutet var väntat och är enligt min mening klokt och välbetänkt, säger biskopen Fredrik Modéus i en skriftlig kommentar.

– Samtidigt har jag respekt för att det väcker känslor och frågor och att vi kan tänka olika i själva sakfrågan. I längden tror jag dock att det här kommer att påverka integrationen positivt. Framför allt är jag glad över att beslutet visar att religionsfriheten gäller brett i vårt land.

Läs också: Ebba Busch Thors ilska efter beslutet om böneutrop i Växjö

Fredrik Modéus menar också att vi lätt tar religionsfriheten för given, men att den som kan sin historia vet att vi inte kan göra det.

– Religionsfriheten är viktig att värna såväl för oss kristna som för andra. Rätten att få uttrycka sin tro är grundläggande i ett demokratiskt samhälle.

Växjös högsta politiker beklagar beslutet

Om biskopen är glad över beskedet om böneutrop är Växjös högsta politiker, kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M), av en helt annan åsikt.

– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen, säger hon till TT.

Hon menar också att samma regler hade gällt även om det gällde någon annan religion än islam.

– Om Svenska kyrkan satt upp en bandspelare på domkyrkan och proklamerade ut Guds budskap så hade jag varit negativ till det också. Jag gillar det sekulära samhället och försvarar gärna det.

Läs också: Så låter ett böneutrop i Sverige

Även landets ledande politiker är splittrade i frågan. KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanade tidigare i år sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskeer.

Även Allianskollegan Ulf Kristersson (M) är skeptisk. Statsminister Stefan Löfven (S) anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöpartiet och Vänstern.

Läs också: Frida Park: Polis sa ja till överraskande högljudda böneutrop

Powered by Labrador CMS