Nyheter
Moskén i Växjö: Vi skulle vilja ha ännu fler böneutrop
Avdi Islami, pressansvarig för Stiftelsen Växjö muslimer, förstår människors oro efter att polisen nu tillåter moskén att göra böneutrop varje vecka. – Men vår avsikt har aldrig varit att störa någon. Vi skulle vilja ha fler böneutrop i Sverige, säger han till Dagen.

Det är en tacksam Avdi Islami som Dagen når efter beskedet att polisen i Växjö sagt ja till böneutrop.
– Det känns självklart bra, att man kan lita på att samhällets processer är demokratiska, säger han.
Nationell fråga
Under våren har frågan om böneutrop blivit en fråga som diskuterats nationellt, och inte minst KD har profilerat sig och föreslagit vad som kan liknas vid ett nationellt förbud.
”Mot återkommande och institutionaliserade böneutrop”, som man sagt.
Själv är Avdi Islami förvånad över de starka känslor som en enda ansökan om böneutrop utlöst.
– Det är rimligt att folk diskuterar för och emot, men jag tycker att händelsen har fått alldeles för stora proportioner nationellt. I Växjö har jag inte märkt samma upprördhet.
Kan du förstå människors oro över era böneutrop?
– Ja, det kan jag absolut förstå. Den här debatten har väckt mångas sinnen, och man har tvingats tänka efter var man står själv.
– Många kanske tänker att de är för demokrati och mångfald, men när det väl gäller upptäcker de att de ändå inte är så mycket för religionsfrihet ändå, säger han.
Han jämför – precis som många andra – böneutropen med klangen från kyrkklockorna.
– Båda sakerna förkunnar ett religiöst budskap. Men kyrkklockorna är inte bara kopplade till religion, utan också kultur och tradition. Därför blir de mer accepterade. Men vår avsikt har aldrig varit att störa någon, säger han.
Läs mer: Ebba Busch Thors ilska mot beslutet om böneutrop i Växjö
Han önskar att moskéer på fler platser i Sverige skulle ta efter Växjös exempel. I nuläget finns böneutrop på två andra orter – Karlskrona och Botkyrka.
– Vi vill ha utrop på fler platser. Det finns hur många muslimer som helst som är svenska medborgare, och som har samma rättigheter som alla andra, säger han.
Avfärdar rädsla
Människors rädsla för att bli påverkade av ett oönskat religiöst budskap avfärdar han.
– I ett samhälle måste vi kunna hantera olika budskap. Jag är till exempel allergisk mot hundar, men måste acceptera att de finns i samhället. På samma sätt är det med religiösa budskap. Alternativet är att alla isolerar sig för att de är rädda för att bli påverkade av allt. Det skulle inte fungera, säger han.