Nyheter

Mosuls ärkebiskop på Oasmötet i Varberg

Just nu pågår Oasmötet i Varberg för fullt, med bland andra ärkebiskopen av Mosul bland talarna.

Ärkebiskop Nicodemus Daoud Sharaf.
Ärkebiskop Nicodemus Daoud Sharaf.
Publisert Sist oppdatert

Oasrörelsen samlades för två veckor sedan till Oasmöte i Umeå, och nu är det dags igen, fast i södra änden av landet. Mötet, som äger rum i Varberg, inleddes på tisdagskvällen med predikan av pingströrelseledaren och Västeråspastorn Daniel Alm.

– Det har börjat väldigt bra, säger Jan Hallquist, ordförande för Oas till Dagen på onsdagen.

Redan första mötet var välbesökt och Oas-ledningen uppskattar att runt 4 000 personer besöker Oasmötet. Jan Hallquist hoppas att dagarna i Varberg ska få vara just en oas, en plats där ökenvandrare får vatten och vila.

– Jag önskar också att det internationella perspektivet, med bland andra ärkebiskopen från Mosul ska få oss att fokusera på de kristna bröder och systrar som lider för sin tro. Jag tror att vi kommer att bli välsignade genom hans medverkan, säger Jan Hallquist.

Internationell talarlista

Mötet pågår fram till och med lördag kväll och under dagarna bjuds på ett rikt och varierat innehåll, med en rad svenska och utländska gästtalare. Ärkebiskop Nicodemus Daoud Sharaf från den så svårt terrordrabbade Irak-staden Mosul talar på torsdag kväll .

Hans Weichbrodt, präst och inspiratör inom Oasrörelsen, ska predika på fredagskvällens möte utifrån det bibelord som är Varberg-mötets tema, Romarbrevet 4:18: ”Där allt hopp var ute hoppades han ändå och trodde.”

– Det ordet ger en stark uppmuntran om att Gud har allt i sin hand och aldrig sviker oss, säger Weichbrodt, som också gläds åt ärkebiskopens medverkan.

– Det är ytterst värdefullt att få en direktrapport från en kristen ledare om hur det är att leva under den pressen. Jag tror det blir både utmanande, uppmuntrande och rannsakande att lyssna till.

Diakonala i fokus

Lördagskvällens möte med Inga Pagréus, diakon i S:ta Clara kyrka i Stockholm, vill Hans Weichbrodt också lyfta fram.

– Den kyrkan har ett enormt vittnesbörd om hur de lever ut det diakonala bland fattiga och trasiga människor, och det blir en kväll då det diakonala står i fokus.

Jan Hallquist tror att Oasrörelsen, som är en fristående karismatisk förnyelserörelse inom Svenska kyrkan, har stor betydelse på flera sätt.

– Dels för människor i Svenska kyrkan som kan sakna bibelundervisning eller finns i små sammanhang och behöver uppleva gemenskapen med många andra som lovprisar Gud. Men jag tror också vi har en enande effekt inom kristenheten. Fler och fler från frikyrkliga sammanhang uppmärksammar vår bredd i spontanitet och liturgi och vi har talare från många olika kyrkor.

Hans Weichbrodt.

Powered by Labrador CMS