Nyheter

MSB: Attentat kan drabba vilken kyrka som helst

”Varje sekund man vinner genom att ha en planering kan bli avgörande”

Publisert Sist oppdatert

Alla kyrkor bör tänka igenom hur man kan minska risken för attentat – och hur man ska agera om det värsta skulle inträffa. Det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som uppmanar kyrkorna att göra säkerhetsfrågorna till en integrerad del i allt arbete.

Efter att två syriska bröder under våren greps i Tyskland, misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige, har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanat kyrkorna att se över säkerheten. Alla kyrkor måste förbereda sig på attentat, sa MSB:s ansvarige för arbete med trossamfund, Peter Hällsten, i en intervju med Kyrkans tidning i slutet av maj.

– Attentat skulle kunna hända var som helst, de är inte bara ett storstadsfenomen. Det kan lika gärna hända på mindre orter och kyrkor där man sänker garden, sa han till tidningen.

”Varje sekund kan bli avgörande”

Petter Säterhed, sakkunnig vid MSB i frågor som rör säkerhet i offentlig miljö, säger till Dagen att kyrkor – precis som alla andra aktörer som verkar i offentliga miljöer – behöver hantera säkerhetsfrågor som en integrerad del i all planering. I första hand handlar det om att identifiera vilka sårbarheter i verksamheten som skulle kunna utnyttjas av en illasinnad person, för att i andra hand kunna vidta åtgärder som kan minimera risken för att ett attentatsförsök lyckas.

– Varje sekund som man vinner genom att ha en planering kan bli avgörande om det värsta inträffar. Tänk igenom: Var kan vi inrymma människor? Går det att låsa dörren? Den typen av frågor behöver man ha tänkt på, säger Petter Säterhed.

Petter Säterhed, sakkunnig vid MSB i frågor som rör säkerhet i offentlig miljö.
Petter Säterhed, sakkunnig vid MSB i frågor som rör säkerhet i offentlig miljö.

Många mindre åtgärder bättre

Begreppet säkerhetsarbete kan kanske väcka associationer till stora och påkostade satsningar, men Petter Säterhed framhåller att det ofta är bättre att vidta många mindre åtgärder – som tillsammans kan bilda ett säkerhetsnät genom vilket en attentatsperson får svårare att slinka igenom.

– Det kan handla om så enkla saker som att att klippa ner buskarna utanför entrén så att man ser vilka som närmar sig kyrkan och att man har utbildade välkomstvärdar i entrén som kan få ett personligt intryck av alla besökare. Värdarna bör också veta vad de ska göra om de ser något som sticker ut, till exempel kontakta en kollega eller en chef, säger han.

”Kultur av säkerhetsmedvetande”

Som Dagen rapporterat har Växjö och Linköpings stift nyligen skickat ut ett brev till samtliga församlingar i stiften med en uppmaning om ökad vaksamhet – samtidigt som öppenheten behålls. Också på riksnivå arbetar Svenska kyrkan med säkerheten efter beskedet om att de bröder som greps i Tyskland hade planerat ett attentat mot en svensk kyrka.

– Vi samlar stiftens respektive beredskapshandläggare i ett nätverk där vi diskuterar de här frågorna och försöker skapa en kultur av säkerhetsmedvetande. Beredskapshandläggarna stödjer sedan i sin tur församlingarna i deras arbete med säkerheten, säger Lisa-Gun Bernerstedt, chef för enheten för civil beredskap vid Svenska kyrkans nationella kyrkokansli.

Lisa-Gun Bernerstedt, chef för enheten för civil beredskap vid Svenska kyrkans nationella kyrkokansli.
Lisa-Gun Bernerstedt, chef för enheten för civil beredskap vid Svenska kyrkans nationella kyrkokansli.

Fakta: Så kan kyrkor arbeta med säkerhet

  • Gör en säkerhetsanalys. Identifiera sårbarheter som skulle kunna utnyttjas vid ett attentat. Vidta åtgärder för att minska de identifierade sårbarheterna så långt det går.
  • Ofta är det bättre med många mindre säkerhetsåtgärder än en enda stor och dyr säkerhetsåtgärd.
  • Polisen, MSB och Myndigheten för stöd till trossamfund har tagit fram en skriftlig vägledning i säkerhetsarbete för trossamfund.
  • Säkerhetspolisen bedömer sedan flera år att terrorhotnivån mot Sverige är förhöjd – en trea på en femgradig skala.
Powered by Labrador CMS