Nyheter

Muharrem Demirok (C): Därför är jag medlem i Svenska kyrkan

Exklusiv intervju med Centerpartiets nästa partiledare - om sin syn på tro och kyrkan

Publisert Sist oppdatert

Kan man vara både muslim och medlem i Svenska kyrkan? Frågan har aktualiserats efter att Centerpartiets valberedning föreslagit Muharrem Demirok som ny partiledare. Till Dagen berättar han om hur han själv resonerar.

– Omtumlande, men väldigt kul.

Så beskriver Muharrem Demirok det dygn som passerat sedan han av valberedningen pekades ut som Centerpartiets kommande partiledare. I det späckade schemat finns en tio minuters lucka till tidningen Dagen, där Muharrem Demirok till en början vill gardera sig med att allt ännu inte är klart utan det avgörs först det 2 februari om han verkligen blir partiledare.

– Jag är ett stort fan av Dagen, hinner han också säga innan han börjar svara på frågor om sin religiösa hemvist.

För det har blivit en snackis, inte minst i sociala medier, att Muharrem Demirok är muslim och samtidigt medlem i Svenska kyrkan. Vissa tycker att det är ologiskt och orimligt, medan andra gått ut i försvar för rätten att få tillhöra en folkkyrka utan att skriva under på hela dess bekännelse.

Så varför är du medlem i Svenska kyrkan?

– Att jag blev medlem är inget val jag har gjort själv, utan jag blev det när jag föddes. Däremot har jag gjort ett aktivt val att inte gå ur, säger Muharrem Demirok.

– I dag tror jag inte att jag hade fått bli medlem, eftersom jag inte är döpt. Men jag hoppas att de vill ha kvar mig, för jag är stolt över att vara medlem i Svenska kyrkan.

Muharrem Demirok vid den pressträff där valberedningen presenterade honom som Centerpartiets kommande partiledare.

Svensk-turkisk bakgrund

När han berättar om sin egen bakgrund visar det sig att han har två kulturer med sig i bagaget. Dels en mamma som han efter en kort stunds tvekan beskriver som ”pursvensk”.

– Ja, jag kan nog säga så, säger han till slut med bestämdhet då han använder ett begrepp som ibland har missbrukats.

Pappan däremot kommer från Turkiet. Själv är han född och uppvuxen i Sverige där han växte upp i stockholmsförorten Vårby Gård, men där han senare flyttat till Linköping där han varit kommunalråd under en längre period.

Kulturell muslim

Att han utifrån den bakgrunden blev medlem i Svenska kyrkan faller sig naturligt. Samtidigt har Muharrem Demirok alltså själv valt att definiera sig som muslim.

– I brist på bättre ord har jag använt kulturell muslim, men någon gång har jag också testat sekulär muslim, säger han.

– Men jag är inte särskilt troende eller praktiserande, men jag är född inom en muslimsk kultur eftersom min pappa kommer från Turkiet.

Det innebär också att han uppmärksammar muslimska högtider som Eid, där han brukar träffa släkt och vänner.

– Det betyder mycket för mig.

Olika traditioner

Men vid sidan om de muslimska högtiderna firar han också kristna högtider som påsk och jul.

– Jag skulle gärna fira fler religiösa högtider, säger Muharrem Demirok som menar att det handlar om att visa tolerans.

– Men jag går varken till kyrkan eller moskén, även om jag har en stark kulturell koppling till både de svenska kristna traditionerna och den turkiska muslimska traditionen.

Tror du på Gud?

Muharrem Demirok tar ett andetags betänketid innan svaret kommer.

– Jag har en gudstro, men det blir lite av agnostiker över det hela. För jag är inte otroende, men vet inte exakt vad jag tror på.

Den blivande C-ledaren säger sedan att han har en enorm respekt för dem som ändå landat i en gudstro och han har själv i sitt eget liv många exempel på hur kyrkan gett hopp och tröst till människor som sökt sig dit.

– Som kommunpolitiker har jag sett att det inte primärt är till kommunen man söker sig till i svåra stunder, utan till kyrkan, säger han.

Vid sidan av Muharrem Demirok var också Daniel Bäckström, till vänster i bild, en av kandidaterna att ta över partiledarposten i Centerpartiet. Han fick en hel del kritik då han tvekade på om han kunde viga samkönade par, vilket bland annat kopplades ihop med hans kristna tro.

Centerpartiet är i dag med och styr i Svenska kyrkan, tycker du att partiet ska vara kvar?

– Det finns ett stämmobeslut att vi ska se över det här, exakt hur det kommer att landa får vi se. Jag har innan tyckt att det finns poäng med att vi som parti är med i Svenska kyrkan, men har full förståelse för de medlemmar som ser annorlunda på saken.

Muharrem Demirok säger att han inte vill föregripa det beslut som kommer att fattas på partistämman som hålls i höst, utan Centerpartiets eventuella framtid inom Svenska kyrkan är en fråga som får hanteras i vanlig demokratisk ordning inom partiet.

Själv har han dock aldrig varit kyrkopolitiskt aktiv.

– Jag har dragit en gräns där eftersom jag inte är troende, säger han.

– Men jag har mandat att göra vad jag vill med mina pengar, så om jag vill betala skatt till Svenska kyrkan så är det min frihet att göra det, för kyrkan gör ett fantastiskt jobb, det är värt att betala för.

Fakta: Muharrem Demirok

  • Centerpartiets valberedning har föreslagit att Muharrem Demirok ska bli partiets nästa ledare, efter att Annie Lööf aviserat sin avgång.
  • Formellt sker det på en extrastämma den 2 februari.
  • Muharrem Demirok är 46 år och är sedan valet 2022 invald i riksdagen, efter att tidigare ha varit kommunalråd i Linköping.
Powered by Labrador CMS