Nyheter

"Mukwege är den största Metoo-aktivisten"

Under två års tid följde författaren Berthil Åkerlund Mukweges arbete på Panzisjukhuset. Resultatet blev en biografi, och i tio år har Åkerlund hoppats att Mukwege skulle få fredspriset.

Författaren Berthil Åkerlund och Denis Mukwege.
Författaren Berthil Åkerlund och Denis Mukwege.
Publicerad Senast uppdaterad

– Det är surrealistiskt. Förra året tänkte jag att det händer nog inte. Men någonstans fanns en vibration i luften det här året, säger Berthil Åkerlund till Dagen.

Åkerlund tror att Metoo-rörelsen kan ha spelat in i Nobelkommiténs val av pristagare i år.

– Metoo-rörelsen har satt igång något mycket större. Och om det är någon Metooaktivist vars kamp verkligen gett resultat, så är det Denis Mukwege. Nu fick han ett kvitto på att det verkligen är så, säger Åkerlund.

Följt i två år

Författaren och journalisten Berthil Åkerlund har i två år följt den kongolesiske läkaren och fascineras av hans mod och styrka.

– Det som gör honom så speciell är att han aldrig verkar bli avtrubbad. Om han så behandlar sin tusende patient blir han lika upprörd över hennes skador som om hon vore hans första patient, berättar han.

Läs mer: Fredsmäklaren som vägrar dö

I samband med ett mordförsök 2012 blev Mukwege avrådd från många håll att åka tillbaka till Panzisjukhuset, eftersom det ansågs vara alltför riskabelt.

– Men då tittade han på mig och sa: ”Tror folk att jag har något val?”

Ett livskall

För Denis Mukwege är arbetet med de skyddslösa kvinnorna ett livskall och större än bara att behandla deras skador.

Det har också gjort honom kontroversiell bland de stridande grupperna som gör allt för att kuva civilbefolkningen.

– Han vill se en förändring av samhället. Men även om det har talats om att han skulle kunna bli president i Kongo tror jag inte det. Han är fortfarande läkare i första hand och opinionsbildare i andra.

Läs mer: Nobels fredspris till Mukwege och Murad

Hur klarar Mukwege av att möta all smärta?

– Han är en djupt troende person och ser ett mönster i sitt liv. Han har varit nära att bli dödad flera gånger och överlevt mirakulöst. Det sätter han i ett sammanhang och inser han att han har en speciell uppgift, säger Åkerlund.

– Han verkar heller inte känna något hat mot de enskilda männen som begår övergreppen utan snarare en djup bestörtning över att samhället är som det är. Känslomässigt fokuserar han på kvinnorna.

"Viss immunitet"

Åkerlund tror att fredspriset kan betyda en del för Mukweges säkerhet.

– Jag tror att detta kan ge honom en viss immunitet mot nya mordförsök. Att skjuta en fredspristagare gör man inte hur som helst, säger han.

Fotnot: Berthil Åkerlunds biografi heter "Denis Mukwege. En levnadsberättelse" och är utgiven på Weyler Förlag.