Nyheter

Munken och Kulan – världens yngsta 35-åringar

Hönö. 1982 föddes två busiga killar hemma hos Åke Samuelsson i Fiskebäck. Sedan dess har Munken och Kulan både hjälpt vuxna att komma till tro och kristna barn att få gemenskap. Pastor Åke Samuelsson tror på berättelsens kraft.

Åke Samuelsson har känt inspiration att skriva fler berättelser om de populära figurerna Munken och Kulan, som i år fyller 35 år. Premiär blir på årets Hönökonferens.
Åke Samuelsson har känt inspiration att skriva fler berättelser om de populära figurerna Munken och Kulan, som i år fyller 35 år. Premiär blir på årets Hönökonferens.
Publisert Sist oppdatert

Det började egentligen med ett nödläge.

I Fiskebäck i Göteborg hade församlingarna gått samman för en tältmöteskampanj, men två timmar innan barnmötet skulle börja insåg man att det blivit ett missförstånd. Ingen var tillfrågad att hålla i det.

I all hast utsågs Åke Samuelsson till att rädda situationen.

– Ibland ber man till Gud och ibland ropar man. Det här var rop, säger Åke Samuelsson.

Där i en trädgård i Fiskebäck kom idén om de två pojkarna Munken och Kulan till honom. Och det som var en paniklösning visade sig hålla för långt mer än en tältmöteskampanj. Främst kanske Munken och Kulan förknippas med Hönökonferensen. Här berättade Åke Samuelsson historier om dem under tolv års tid, från 1988 till 2000, och fick både barn och vuxna att lyssna på blandningen av upptåg, livserfarenheter, humor och Bibeln.

– Det blev många berättelser, sex stycken varje år. Till slut kände man väl att det räcker, säger han.

Men pojkarna har följt honom även efter det. Han har berättat om dem under barnmöten i andra församlingar, och kassetterna och cd-skivorna är vida spridda över landet.

Han tror att det finns flera orsaker till att Munken och Kulan blivit så populära. En orsak är att mycket kristet barnmaterial är väldigt snällt, och svårt för barn med spring i benen att identifiera sig med.

– Jag tyckte att det behövdes något som de kan ta till sig också. Man måste ju kunna vara kristen även om man är lite busig. Tron måste ju kunna fungera då också, säger han.

Problematisk bild av Gud

Dessutom tycker han att kristet barnmaterial ibland skapat en problematisk bild av Gud, där han liknar en jultomte som snabbt löser alla problem. Åke Samuelsson vill mer skapa berättelser som liknar livet, där allt inte ordnar sig på enklaste vis.

Munken och Kulan möter också många svårigheter, som mobbning, sorg och sjukdom.

– Jag vill att de som lyssnar till mina berättelser ska känna, när de blir stora, att jag inte sagt något om Gud som inte är sant, säger han.

Han har fått många vittnesbörd om vad Munken och Kulan fått betyda. Nyligen var han på en konferens där han mötte ett kristet par.

De berättade att mannen inte varit troende när de hade gift sig, i stället hade han varit väldigt negativ till allt som hade med kyrkan att göra. Men dottern hade fått med sig en Munken och Kulan-cd hem från söndagsskolan, och den berättelsen hade gripit tag så mycket att mannen började att lyssna, men bara i smyg.

Hans hustru insåg det och köpte fler cd-skivor till dottern, väl medveten om att hennes man också skulle lyssna i hemlighet. Och något i Munken och Kulan talade så mycket till honom att han kom till tro.

– Jag har också mött många barn som sagt att de har två kristna vänner, Munken och Kulan. För de är helt ensamma som kristna på skolan.

Nu kommer Åke Samuelsson att berätta sex nya historier på barnmötena under Hönökonferensen. Han har känt inspiration igen, och har inte haft svårt för att återknyta till sina 35 år gamla, men samtidigt unga, följe- slagare.

– Munken och Kulan är två väldigt levande personer för mig, säger han.

Trots att barn i dag både har Ipad och tv-spel så tror han på kraften i den enkla berättelsen.

– En berättelse har den styrkan att man kommer in i huvudet. Då kan man se barn som blir så fascinerade att de tappar hakan, och då vet man att man nått fram.

Powered by Labrador CMS