Nyheter

Musik den stora utmaningen för alla som sänder gudstjänst via Zoom

Lovsång hemifrån i en av Zoomgudstjänsterna från Ulriksbergskyrkan i Växjö.
Lovsång hemifrån i en av Zoomgudstjänsterna från Ulriksbergskyrkan i Växjö.
Publisert Sist oppdatert

Musiken får helt andra förutsättningar när gudstjänsten firas digitalt, exempelvis via Zoom. Det är i praktiken omöjligt att sjunga tillsammans och för den som sänder är det en teknisk utmaning att få sång och musik att låta okej.

Anette Eidenskog arbetar som pastor med ansvar för barn, familj och musik i Ulriksbergskyrkan i Växjö. Som musikansvarig har hon haft till uppgift att styra upp så att musiken fungerar i det nya forumet.

– En stor teknisk utmaning. Zoom är inte gjort för musik, men det går att göra en del inställningar i programmet som förbättrar ljudkvaliteten, förklarar Anette Eidenskog.

Hon bygger sitt resonemang på egna erfarenheter. När hennes församling i höstas började sända gudstjänster via Zoom inleddes vad man kan kalla en experimentverkstad för att få till ett fungerande ljud när gäller sång och musik. Arbetet har gett flera värdefulla erfarenheter.

– Vi har testat att kringgå systemet genom att använda ljudkort, men då måste vi mixa ljudet och det vill vi undvika. Då valde vi testa en lite vassare USB-mikrofon som vi kopplar rakt in i datorn och som fångar ljudet direkt i rummet. På så sätt har vi vid flera tillfällen fått det att låta helt okej.

På tekniker på plats

Det har varit viktigt att hitta lösningar som inte inbegriper för mycket folk, eftersom församlingen vill vara noga med att inte bryta mot restriktionerna. Få tekniker och sparsamt med musiker på plats, alltså.

Anette Eidenskog berättar om ett försök att köra musik med fullt komp – bas, trummor och akustisk gitarr. Tre familjemedlemmar och tre gäster som sände hemifrån. Senare har samma lösning använts, men då har utsändningen skett från kyrkan.

– Det kräver att man gör någon form av soundcheck innan. Den musikaliska balansen måste finnas i rummet, konstaterar Anette Eidenskog.

Anette Eidenskog, barn- och familjepastor samt musikansvarig i Ulriksbergskyrkan, Växjö.
Anette Eidenskog är pastor med ansvar för barn, familj och musik i Ulriksbergskyrkan, Växjö.

Hur löser ni den unisona sången?

– Alla måste ha micken av. Det funkar inte annars. Men vi har försökt att utmana folk: Ställ dig upp, var med i sången! Vi lägger upp texten så att folk har en chans att sjunga med. Men det är en stor förlust att inte kunna ha allas mickar på.

Hur många personer är engagerade i tekniken en vanlig söndag?

– Två-tre stycken. De ser till att helheten stämmer, vem som är i bild och så vidare.

Har det blivit mindre musik i gudstjänsterna nu när ni sänder digitalt?

– Ja. Det har nog mest att göra med att det inte blir ett interagerande i musiken. Nu har vi tre-fyra sånger på en söndag, det är väldigt mycket mindre än annars.

Påverkar det urvalet av sånger?

– För vår del är det väldigt mycket upp till musikledaren som har ansvaret den söndagen. Självklart försöker vi välja sånger som vi vet församlingen känner igen, alltifrån välkända psalmer till lovsånger som vi sjungit många gånger.

Anette Eidenskog förklarar att det den nya gudstjänstformen även påverkat hur hon framför en sång eftersom det är stor skillnad när de som lyssnar inte finns närvarande i rummet.

– Jag måste bete mig så att jag inte bara riktar mig till Gud, utan även till dem som lyssnar och kanske sjunger med därhemma. Att bara sitta och blunda och gå in i lovsångsstämning funkar inte riktigt när man har en skärm.

Ett “halleluja” på chatten

Hon gillar att det finns möjlighet för dem som lyssnar att interagera via chattfunktionen.

– Under predikan kan någon skriva ett litet “amen” eller under lovsången får man ett “halleluja”, berättar Anette Eidenskog.

– Om man använder Zoom eller liknande verktyg ska man aldrig jämföra sig med dem som gör en riktig produktion, för det är skillnad när man har flera kameravinklar och så. Zoom är det enkla alternativet, men du får interaktionen. Den får du aldrig när tittar på en snygg produktion på tv.

Powered by Labrador CMS