Nyheter

Musikprästen Per Harling använder tiden i stugan till att skriva sånger

Almanackan är tom, men inte notblocket: den senaste veckan har prästen och psalmförfattaren Per Harling skrivit tre sånger, och fler ska det bli framöver. – Här är en perfekt plats för att i stillhet och tystnad kunna skapa, säger han om isoleringstiden i hälsingestugan.

###
Publisert Sist oppdatert

Skärtorsdagen förra veckan randades i Sverige med strålande sol på många platser.

– Men det blåser. Jag var ute på min dagliga promenad här i dag, men den blev inte lång, konstaterar Per Harling när Dagen når honom på skärtorsdagens eftermiddag.

Per Harling flyttade ut till stugan i Hälsingland tillsammans med hustrun Ingrid när coronapandemin nådde Sverige.

– Vi tillhör riskgrupper, båda två, så vi får hålla oss isolerade ett tag. Jag är diabetiker och min hustru har försämrat immunförsvar, berättar Per Harling, som är 72 år gammal.

Globalt musikprojekt

Till påsken skulle barn och barnbarn ha anslutit vid stugan, men efter viss vånda bestämde familjerna sig för att ställa in besöket.

– Man vet ju inte riktigt hur länge det här kommer att vara, säger Per Harling om de isoleringsrekommendationer – eller krav – som nu drabbar inte bara svenskar, utan människor runt hela jorden.

– Jag och Ingrid har ställt in oss på att vi kanske kommer att behöva bo här ända tills i höst. Men ingen vet ju hur det blir, inte ens profeten Anders Tegnell, skojar han.

– Vi får med psalmisten ropa till Gud: ´Hur länge?´

Det går ändå ganska bra, försäkrar han: de har bott i stugan i längre perioder tidigare. I huset finns alla bekvämligheter, även om stugan inte är stor. Då och då åker paret Harling till Uppsala och vattnar de blommor som finns kvar i hemmet.

I Hälsingland läser de och tar promenader. Lyssnar till och ser på gudstjänster. Och Per skriver sånger och psalmer. Under veckan före påsk skrev han musik till en text som en god vän från Argentina, pastorn och musikern Gerardo Oberman, sänt till psalmförfattare från 11 olika länder på flera olika kontinenter. Texten översattes till olika språk, och fick musikalisk dräkt av olika tonsättare. Under påsken lades denna globala musikmanifestation under coronakrisen ut på Youtube.

"Pandemin för oss samman"

Per Harlings sång, ”Du är vårt liv” går att lyssna på separat, framförd av sångerskan Helena Andersson Bromander och duktiga folkmusiker från Värmland.

– Jag har ju ingen studio här i Hälsingland, så sången producerades i Helenas studio i Uppland, berättar Per Harling.

Den pandemi som drabbat världen för oss människor samman på ett särskilt sätt, säger han.

– Det har ju funnits pandemier tidigare. Men i dag kan vi kommunicera på ett helt annat sätt än man kunde när ”asiaten” eller andra sjukdomar härjade.

– Nu märker vi mer än tidigare att vi hör ihop på jorden. Pandemin för oss samman.

Per Harling skriver också egna sångtexter, och han skrev nyligen ett inlägg med en betraktelse om coronakrisen på Facebook. Det delades av över 600 personer.

"Periferin har vidgats"

”Vi kommer att ta oss ur det här med renare händer och städade boningar och med förnyat inre. Vi kommer att ta oss ur det här med större erfarenhet av livets skörhet och insikten om att kärlekens kraft är större än rädslans”, skrev han bland annat där.

Det finns, trots allt det svåra och mörka som ofrånkomligen följer i en pandemis spår, kanske också lärdomar att dra, säger Per Harling.

– Människor som har haft cancer eller gått igenom en stor sorg vet att man efteråt säger: nu vet vi vad som är värdefullt i livet.

Känner du oro för smittan eller för hur samhället kommer att påverkas?

– Mina aftonböner har blivit lite längre. Listan har fyllts på med människor som jag vet behöver förbön. Periferin har vidgats. Det är klart att man är präglad av en oro i själ och hjärta. Men jag är övertygad om att när vi väl har kommit över det här har det lett till att vi ser på livet på ett fördjupat sätt.

Powered by Labrador CMS