Nyheter
Muslimer bröt ramadanfastan inne i Manchesters katedral
Kritiker ifrågasätter att man firar muslimska högtider inne i en kyrka
Det var fullt i katedralen. Men gästerna hade inte samlats för att ta del av en traditionell kristen samling, utan kyrkan i Manchester hade bjudit in muslimer för att bryta fastan. Att den muslimska trosbekännelsen tilläts sjungas i en kyrka väcker kritik.
Kyrkorgeln tornar praktfullt upp sig längst fram i den mäktiga katedralen. Men ljudet som strömmar ut mot besökarna i den fullsatta katedralen kommer inte från denna kyrkans musikaliska trotjänare, utan från en muslimsk förebedjare som långsamt sjunger fram den muslimska trosbekännelsen.
Omkring tusen personer uppskattas ha samlats i katedralen i Manchester i Storbritannien för att bryta fastan i inledningen av ramadan. Hela kyrkan hade dukats upp till de muslimska besökarna, där även kyrkans egna präster och andra från församlingen var med och talade varmt om vänskap över religionsgränserna.
Att fira en muslimsk högtid i en kyrka på det här sättet uppskattas av många, inte minst av de muslimer som var på plats och efteråt delade med sig av upplevelsen i sociala medier.
Fantastic evening at tonight’s @OpenIftar at Manchester Cathedral https://t.co/evcdB11QkY
— Manchester Cathedral (@ManCathedral) March 29, 2023
Ifrågasätter
Men samtidigt har firandet av ramadan inne i en kyrka fått en och annan att höja på ögonbrynen. En av dem är den katolske skribenten Niall Gooch som i The Spectator ondgör sig över tilltaget. Han undrar vad det är som får kristna att öppna upp kyrkorna för den här sortens interreligiösa evenemang. Inte för att han har något emot gästfrihet över religionsgränserna, utan snarare för att det budskap som framförs inne i kyrkan går emot den kristna läran.
Det han reagerar främst på är att den muslimska trosbekännelsen, shahada, får framföras i en kyrka.
”Den muslimska trosbekännelsen slår inte bara fast att Muhammed är Guds profet utan också att Gud är en. Båda påståenden ska ses som ett ifrågasättande av kristen tro”, skriver Niall Gooch.
Han resonerar vidare att Muhammed inte har någon speciell betydelse inom kristen tro, som dessutom lär ut att Gud är treenig. Även om religionsdialog är viktigt så är kristendom och islam två religioner med olika sanningsanspråk.
Flyr sitt uppdrag
Att den muslimska trosbekännelsen framförs i en kyrka menar Niall Gooch snarare visar att Engelska kyrkan har flytt undan sitt huvudsakliga uppdrag att försvara, förklara och sprida den kristna tron. Han vänder också på resonemanget och undrar om kristna fritt skulle kunna predika sitt budskap i en moské på motsvarande sätt, och svarar att så inte är fallet.