Nyheter
Muslimska ledare: Gör skolans samlingar i kyrkan frivilliga
Muslimska företrädare som Dagen varit i kontakt med tycker att det är viktigt att närvaron på samlingar med religiösa inslag är frivilliga. Ytterst sett är det upp till varje förälder att avgöra, menar Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.

Runt jul och sommartid får de muslimska organisationerna en del telefonsamtal, både från rektorer på kommunala skolor och från muslimska föräldrar som söker vägledning.
Skolornas tradition ställs mot rätten att både delta i och avstå från religionsutövning.
– Vi som är muslimer respekterar kristendomen och har inget problem med att gå in i en kyrka. Vi kan be vår egen bön och behöver inte be med i de kristna bönerna. Men till skolor som ringer och frågar, brukar vi råda att det ska vara frivilligt för barnen att följa med till kyrkan, säger Mahmoud Khalfi, imam i Stockholms moské.
Beroende på hur man räknar finns i Sverige mellan 100 000 och 400 000 muslimer. Graden av religiös utövning varierar och Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) räknar med att omkring 25 000 personer regelbundet deltar i fredagsböner runt om i landet.
Välkomnar skollagen
Omar Mustafa, som företräder paraplyorganisationen Islamiska förbundet med ett 40-tal lokalföreningar, delar Mahmoud Khalfis uppfattning. Han välkomnar att det i skollagen numera framgår att den kommunala skolan ska vara icke-konfessionell. Han menar också att det är viktigt att ingen känner sig tvingad att delta i religionsutövningen.
Det kan till exempel handla om att sjunga kristna psalmer eller att läsa en trosbekännelse. När det gäller skolavslutningarna, ser han helst ser han att skolan även anordnar en egen samling, där kyrkan inte är inblandad.
– Skolan har inget religiöst uppdrag och de flesta skolor hanterar det här på ett bra sätt. Det behövs en bra dialog mellan skola och föräldrar, något som oftast fungerar smärtfritt. Det är ytterst sett upp till föräldrarna och vissa har inga problem med att barnen följer med till kyrkan och andra vill att de ska avstå. Det brukar alltid gå att lösa, säger han.
Stirrar på traditionen
Samtidigt tycker han att vissa skolor håller fast lite väl hårt i traditionerna, framför allt på landsbygden.
– Man värnar inte om det mångkulturella samhället om man stirrar blint på traditionen. Vi lever i ett nytt Sverige, har ingen statsreligion och lagstiftningen är sekulär. Om den kommunala skolan ska vara öppen för alla, måste alla kunna delta i samlingarna.