Nyheter

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd får ris och ros i granskning

Studieförbundet Ibn Rushd har tidigare fått skarp kritik. Och nu har en extern granskning visat att det finns brister. Men organisationen väljer att tona ned problemen.

###
Publisert Sist oppdatert

I den knappt 200 sidor tjocka rapporten beskriver statsvetaren Erik Amnå, som på uppdrag av Folkbildningsrådet har genomfört granskningen, det muslimska studieförbundet ”som en betydelsefull aktör som bidrar till att målen med folkbildningen delvis uppfylls”. Samtidigt noterar han att slutsatserna också berör ”idémässiga svagheter och direkta felsteg som är problematiska utifrån folkbildningsanslagets syften och villkor”.

Når lågutbildade grupper

Enligt Erik Amnå är det största problemet att föreläsare med demokratifientliga åsikter har fått tala oemotsagda.

I en kommentar i Svenska Dagbladet medger företrädare för Ibn Rushd att det har begåtts fel i detta avseende. De säger samtidigt att rutinerna har förbättrats. Men när det gäller beskrivningen av hur väl de lyckas med folkbildningens mål väljer de att utelämna ordet ”delvis” – de skriver att målen är uppfyllda.

Erik Amnå noterar flera positiva aspekter av den verksamhet som Ibn Rushd bedriver, bland annat förmågan att nå lågutbildade grupper, inklusive nyanlända.

Han poängterar på samma gång vikten av ”jämlika, öppna möten där även tabubelagda teman och åsikter får utmanas i kritiska konfrontationer med motsatta idéer”.

Ska inhämta åtgärdsplan

Inför framtiden ser Erik Amnå tre utmaningar för Ibn Rushd. För det första behöver organisationen bli bättre på att samla hela det svenska muslimska civilsamhället. För det andra finns det tabun kring vissa ämnen såsom antisemitism och homofobi. Och för det tredje är makten koncentrerad till en mindre grupp män. Han efterfrågar även mindre urskuldande och en mer självkritisk inställning.

– Vi ser allvarligt på kritiken som kommer fram i rapporten och ska nu inhämta synpunkter och en åtgärdsplan från Ibn Rushd, säger Folkbildningsrådets generalsekreterare Maria Graner i ett pressmeddelande.

Folkbildningsrådet konstaterar samtidigt att rapporten inte visar att statsbidraget har använts på ett felaktigt sätt, i förhållande till statsbidragsvillkoren. Därför kommer inte heller statsbidraget till Ibn Rushd att omprövas.

Läs också Sameh Egyptson: Finns otaliga källor - Ibn Rushd är del av Muslimska brödraskapet

Ibn Rushd

  • Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd är ett av tio studieförbund som får statsbidrag via Folkbildningsrådet. I år får studieförbundet 27 miljoner kronor.

    På senare år har studieförbundet ifrågasatts av kritiker som menar att verksamheten inte lever upp till statens syfte med statsbidraget, att stärka och utveckla demokratin.

Powered by Labrador CMS