Nyheter
Myndighet: Helandepastor borde åtalas
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) vill att den danske helandepredikanten Jens Garnfeldt åtalas för brott mot patientsäkerhetslagen. Men åklagaren säger nej.

Minns du den danske predikanten Jens Garnfeldt? Under hösten 2014 höll han tv-sända gudstjänster i Kanal 10 med tonvikt på helande.
Ett år efter tv-dokumentären i TV4 förklarar nu IVO varför man tycker att pastorn borde åtalas för brott mot patientsäkerhetslagen.
– Vi tyckte att det fanns skäl att misstänka att predikanten hade agerat i strid med bestämmelserna. Vi ville därför få fallet prövat av åklagare och kanske även i domstol, säger Jonas Widell, jurist på IVO.
Bakgrunden är följande: I samband med en gudstjänst i norrländska Gnarp lade predikanten händerna på en cancersjuk person och uttalade: ”Jag befaller cancern att försvinna från dig. Den här cancern är död och du ska leva”. Uttalandena sändes senare i TV4-programmet ”Kalla Fakta”.
Bara vårdutbildad får behandla
Vid ett annat tillfälle gör han samma sak och uttalar: ”Jag bryter cancerns makt och befaller den att dö med sina rötter”.
Detta tycker IVO är att gå för långt. Att yrkesmässigt undersöka och behandla cancer i förebyggande, botande eller lindrande syfte får ingen annan än hälso- och sjukvårdspersonal göra. Eftersom Garnfeldt saknar vårdlegitimation kunde han anses ha begått ett brott, resonerade IVO.
Jonas Widell, jurist på IVO, medger att sådana här ärenden inte är helt enkla. Å ena sidan måste den grundlagskyddade religionsfriheten värnas. Det vill säga varje människas rätt att be.
Å andra sidan får ingen obehörig behandla svåra sjukdomar.
Så var går gränsen?
– Rättsläget är inte helt klart. Men vi tycker att predikanten gick steget längre än att bara be för någon som var sjuk. Detta tycktes ha skett yrkesmässigt och vi ansåg därför att vi hade grund för att göra en åtalsanmälan, säger han.
Vad skulle ett åtal innebära för de präster och pastorer som dagligen ber för sjuka i själavård?
– Bön för sjuka sker ju dagligen och det är naturligtvis tillåtet. Men att säga och lova att ”nu ska vi göra dig frisk” är att gå längre än en bön.
– Det finns också en risk att patienten avstår från att söka vanlig läkarvård och det kan få olyckliga konsekvenser.
Inte högpioriterat
Beslutet att anmäla predikanten till åtal är undertecknad av IVO:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund – samt höga chefer på myndigheten.
– När det är principiellt viktiga ärenden är det alltid generaldirektören som skriver under sådana här beslut, säger Widell.
Han tillägger också att sådana här ärenden inte är högprioriterade för myndigheten, som främst fokuserar på tillsyn inom den egentliga hälso- och sjukvården.
– Vi har inte resurser att dammsuga landet efter sådant här. Det vore en konstig prioritering, säger Jonas Widell.
Nu blir det dock inget åtal. Chefsåklagaren i Gävle, Lars Göransson, har bestämt att inte inleda förundersökning.
– IVO ville ha det prövat, men efter att ha tittat i patientsäkerhetslagen bedömde jag att det här inte var sådan verksamhet som omfattades av lagen, säger han till Dagen.
Beskedet gör också att IVO bestämt sig för att inte gå vidare med ärendet.
Vill inte kommentera
När Dagen når predikanten Jens Garnfeldt säger han först att han inte vill ge någon kommentar till tidningen.
Men sedan tillägger han att åklagarens beslut visar att det inte finns någon orsak att göra en rättssak av hans metoder. Samt att kristna bör fortsätta att göra det som Jesus uppmanat dem att göra.