Nyheter

“Naivt att tro att inte kristna dricker mer under pandemin”

Publisert Sist oppdatert

Även många kristna dricker mer under pandemin. Att tro någon annat är naivt, hävdar Anette Kyhlström, diakon och verksamhetschef på Hela människan i Stockholms län. Hon får medhåll av Börje Dahlkvist, kommunikationsansvarig på LP-verksamheten.

– Beroendeproblematik finns överallt. Man är naiv om man tror att det inte finns i kyrkans värld också, säger Anette Kyhlström, som även är verksamhetsansvarig för organisationen Vita nykter.

Under pandemin har den totala alkoholkonsumtionen hos svenskar sjunkit tack vare stängda restauranger och reserestriktioner. Samtidigt är bilden inte entydig – 400 000 svenskar tros ha ökat sitt alkoholintag, enligt en studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Det kan få allvarliga konsekvenser. Anette Kyhlström säger att hon har mött ett ökat antal människor som sökt hjälp för bland annat våld i nära relationer.

– Det har nästan alltid varit i kombination med alkohol, förklarar hon.

Börje Dahlkvist, kommunikationsansvarig på LP-verksamheten, bekräftar också att de har sett en ökning av personer som hör av sig under pandemisommaren.

– Till oss har det kommit yngre människor vi inte visste om sedan tidigare i det lokala arbetet. Kopplingen mellan oron för hur tillvaron är och att man gärna tar till ett sätt att fly, är ganska tydlig.

– Utifrån mina erfarenheter blir det så även i en troende människas liv. Det finns en stor risk att om du inte har en tydlig åsikt och inställning om att “alkohol är inget jag använder”, finns riskerna att man ökar konsumtionen.

Alkohol för miljardbelopp

Enligt Systembolagets kvartalsrapporter ökar försäljningen alltid under sommaren. Siffrorna för midsommar 2021 väntas i mitten av juli, men i fjol sålde Systembolaget 160 miljoner liter dryck till ett försäljningsvärde av drygt 12 miljarder kronor i kvartal två. I kvartal tre, juli – september, nådde siffrorna nästan samma nivåer.

Den enda försäljningen som gick minus var de alkoholfria alternativen.

Oroväckande avvikelse

I studien från CAN ser man att totalt sett har konsumtionen bland svenskar minskat under pandemin med sex procent. Däremot finns en avvikelse som oroar – att vissa grupper dricker mer.

– Vad som är lite speciellt är att minskningen inte var generell i alla grupper. Ungefär fem procent i alla åldersgrupper, motsvarande 400 000 personer, har ökat sin alkoholkonsumtion under pandemin, konstaterar Björn Trolldal, forskningsutredare på CAN.

– Det är oroväckande. Hög konsumtion genererar problem på längre sikt.

Barnen utsatta

Här hamnar också ofta barnen i kläm, vilket Bris, Barnens rätt i samhället, bekräftar:

– På Bris får vi lika många samtal om alkohol under sommaren som resten av året men för de som redan lever med vuxna som dricker för mycket blir utsattheten extra påtaglig under sommaren, säger Ellen Lundgren, kommunikatör på Bris.

Anette Kyhlström på Vita Nykter tycker det är hög tid att kyrkan tar sitt ansvar och pratar om det här.

– Vart femte barn i Sverige lever med föräldrar som har problem med risk- eller missbruk och det råder tystnadskultur kring alkohol i kyrkan.

Fakta: Alkoholdrickande under pandemin

  • Den totala alkoholkonsumtionen sjönk under 2020 med 6 procent jämfört med 2019.
  • Samtidigt ökade konsumtionen hos omkring 400 000 personer.
  • Under 2020 uppgick den totala konsumtionen till drygt 8,5 liter ren alkohol per invånare som var 15 år eller äldre.
Powered by Labrador CMS