Nyheter
Namn på scoutbakverk engagerade på Equmeniastämma
Ordförande Ida Tonnvik: Det fanns energi i diskussionerna som lovar gott för framtiden

Scouting, bakverk och apologetik. Bredden i frågeställningarna gick det inte att klaga på när Equmenia höll sin årliga riksstämma i helgen.
– Det fanns en energi i många av diskussionerna som gör att vi känner optimism, säger ordförande Ida Tonnvik.
Totalt deltog ungefär 150 personer i det digitala Zoommötet, varav 120 ombud från de lokala föreningarna runt om i landet. Det är ungefär lika många som brukar vara med på de årliga riksstämmorna.
Ordförande Ida Tonnvik låter nöjd och glad när Dagen frågar hur det gick:
– Det är första gången riksstämman hålls digitalt och jag är glad att det flöt på utan en massa tekniskt krångel. Vi tog de beslut vi behövde ta och som vi annars tar i plenum, berättar hon.
Bakverk i fokus
Två motioner hade lämnats in till stämman och båda väckte engagemang, var och en på sitt eget sätt.
Den om apologetik, det vill säga att Equmenia ska jobba aktivt för att rusta sina medlemmar att kunna argumentera för sin kristna tro, röstades igenom med klar marginal.
I den andra motionen var röstsiffrorna betydligt jämnare. Motionärerna ville att ett nationellt namn skulle antas på ett vanligt förekommande bakverk i scoutkretsar. Bakverket i fråga har många olika namn:
– En del kallar det “skrabbelucker” medan andra föredrar “krabbelurer”. Det kan beskrivas som en sockerkaka eller pannkaka som steks över öppen eld, förklarar Ida Tonnvik.
Högt och lågt
Hon säger att diskussionen var livlig och uppfriskande och framhåller att just den motionen var skriven “med glimten i ögat”. Till slut avslogs den av ombuden.
– Att en sådan motion fanns med på riksstämman är ett bra exempel på att både högt och lågt, allvarligt och lättsamt, får plats i Equmenia. Det är precis så det ska vara. Vi är ett barn- och ungdomsförbund.
Läs också: Ny studie: Därför blir unga ledare i kyrkan
Dessutom antog ombuden en strategi för scoutarbetet under de närmaste tio åren. Styrelsens förslag att nästa nationella scoutläger ska hållas år 2024 fick också ett tydligt ja, enligt Ida Tonnvik.
Ida Tonnvik, som varit ordförande i två år, valdes om för ytterligare en ettårsperiod.
Får ekonomisk tillskott
I övrigt kan noteras att Equmenia får del i en pott på 50 miljoner kronor från staten som ska fördelas på landets ungdomsorganisationer. Ett ekonomiskt tillskott som kan bidra till att verksamheten kan växa.
Equmenia har cirka 15 000 medlemmar, men har tappat medlemmar de senaste åren.
– Förra året noterade vi ett trendbrott, och vi hoppas att det kan få fortsätta så att vi kan öka vårt medlemsantal igen.
Vad beror medlemstappet på?
– Det är en trend i hela samhället som innebär att föreningsengagemanget minskar. Det är inte konstigt att vi också märker av detta.
– Sedan finns det säkert också anledning att se vad vi kan göra ännu bättre så att vi kan locka fler. Vi har 15 000 medlemmar men 30 000 deltagare i våra lokala föreningar.
– Så det finns absolut möjligheter att öka, säger Ida Tonnvik.
En livesänd talkshow från lokalföreningen i Växjö, även den helt och hållet digital, ingick också i riksstämman som avslutades på söndagen med en gudstjänst från Betlehemskyrkan i Göteborg.
– Över lag var det en energi i diskussionerna som lovar gott för framtiden.
Fakta: Equmenia:
- Är Equmeniakyrkans barn- och ungdomsförbund.
- Bildades 2007 av Metodistkyrkans ungdomsförbund, Svenska baptistsamfundets ungdomsförbund och Svenska missionskyrkans ungdom.
- Har cirka 350 lokala föreningar med 15 000 medlemmar i Sverige.
- Medlemmarna är i åldern 6-25 år.
- Högsta beslutande organ är riksstämman som hålls varje år.