Nyheter

Nära 100 församlingar deltar i EFK:s Torpturné - start i helgen

Huskvarna och Arboga först ut med regionala gudstjänster, bilrally och träningspass

I helgen drar den så kallade Torpturnén i gång i närmare 100 församlingar inom Evangeliska frikyrkan.
Ingen traditionell Torpkonferens med camping i sommar. I stället sker en turné genom EFK-församlingarna i landet.
Publisert Sist oppdatert

Mötesladan, campingen och gudstjänsterna på Torpkonferensen utanför Örebro byts i år mot en fem veckors “Torpturné” genom landet. I helgen startar färden genom närmare 100 församlingar med bön, budskap om hopp, beachvolley, bilrallyn och motionsutmaningar för att minska fattigdomen i världen.

Västmanland, Södermanland, Småland och Blekinge är de fyra regioner som är först ut i Evangeliska frikyrkans (EFK:s) turné genom landet. I helgen blir det exempelvis en rad aktiviteter i Kungsportskyrkan i Huskvarna som är värdförsamling för en av gudstjänsterna som EFK sänder direkt digitalt i regionen. Lisa Fredlund från EFK centralt predikar på söndag över temat för hela turnén “Tro och tålamod”. Eller som det också uttrycks: “Ge inte upp. Ge hopp!”

Kungsportskyrkan i Huskvarna arrangerar under lördagen bland annat en “hoppjakt” med 15 olika utmaningar för alla barn i deras söndagsskola. Barnen och deras familjer har fått skaffa sponsorer som bidrar till EFK:s fattigdomsarbete i världen.

– Det handlar om änglabus och att sprida hopp. Det kan till exempel gälla att testa fem fantastiska hopp med kroppen. Eller att ringa någon för att sprida hopp. Ordet kan tolkas lite olika, säger Rebecka Udd, verksamhetsansvarig för barnverksamheten i församlingen.

Bilrally och auktion

Bilrally för familjer, träningspass Family.fit, digitala seminarier och missionsauktion för unga är andra coronasäkra aktiviteter som ska anordnas ihop med insamlingen och Torpturnén i staden.

Pandemin sätter stopp för Evangeliska frikyrkans (EFK:s) traditionella midsommarkonferens på Torpområdet utanför Örebro som vanligtvis samlar tusentals. Det är första gången som man nu i stället ger sig ut i landet och besöker närmare 100 av rörelsens församlingar – från söder till norr, och med tanken att budskapet om Jesus ska kunna nå ut på ett nytt sätt. Även i Örtagårdskyrkan i Arboga anordnas på söndag en regional gudstjänst med Mikael Hallenius som talare.

– Tanken har varit att försöka dra ut till där folk finns, säger Christer Aadland, projektledare för Torpturnén hos Evangeliska frikyrkan.

Kyrkor ut på torget

Han berättar om stor kreativitet och i bland lite “galna idéer” i olika församlingar i de tio regionerna. Det blir fler bilrallyn, beachvolley och andra motionsaktiviteter med kopplingar till insamlingen för fattiga i världen. I Örebro ska kyrkorna tillsammans finns på torget för att prata med människor under sin vecka. Bön är ett annat viktigt inslag.

Missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss ge ut en personligbok om sårbarhet och helande i samband med Torpturnén. I de olika delarna av landet sänds två regionala seminarier digitalt respektive vecka.

Midsommarveckan samlas gudstjänster

De tio regionala gudstjänster som arrangeras under turnén kommer under midsommarveckan att släppas på Torpkonferensens webbplattform så att den som vill då ska kunna ta del av materialet samlat, under den ordinarie konferensveckan.

Till detta erbjuds också digitala undervisningspass på arabiska, persiska, engelska, franska och spanska.

– Från EFK centralt har vi sagt till församlingarna: Sänd en gudstjänst, var med och be och ta upp ett offer till vår mission. Annars kan ni hitta på vad ni vill, som är roligt, bra och vettigt för er. Vi har erbjudit en materialbank. Nu får vi se i backspegeln vad det här har gett, säger en hoppfull projektledare Christer Aadland.

Fakta: Torpturnén

  • Vecka 17: Västmanland, Södermanland, Småland och Blekinge.
  • Vecka 18: Stockholm och Skaraborg.
  • Vecka 19: Kristi himmelsfärdsveckan.
  • Vecka 20: Norr- och mittnorrland samt Skåne.
  • Vecka 21: Örebro och Väst.
  • Vecka 22: Dalarna och Östergötland.
Powered by Labrador CMS