Nyheter
Nationalistiska Alternativ för Sverige vill ställa upp i kyrkovalet
Alternativ för Sverige (AfS), av många klassat som ett högerextremt parti, har lämnat in en ansökan om att få ställa upp i nästa års kyrkoval.

För fem år sedan slängde Sverigedemokraterna ut sitt eget ungdomsförbund, som ansågs vara alltför radikalt.
Det blev senare starten för ett nytt parti, Alternativ för Sverige (AfS), som med sin stentuffa syn i migrationsfrågan lockade omkring 20 000 väljare i det senaste riksdagsvalet.
Vill in i kyrkopolitiken
Nu är partiet redo att ställa upp i kyrkovalet nästa år. Det är Kyrkans tidning som rapporterar att AfS ansökt om att få registrera sitt namn som gruppbeteckning, och det enda som fattas är att Kyrkostyrelsen ger dem grönt ljus.
"Jag avser i dagsläget inte att kommentera vår ansökan om att bilda nomineringsgrupp. Vi inväntar först kyrkostyrelsens beslut den 9 september", skriver partiledare Gustav Kasselstrand till Dagen.
Ingen spärr
Med tanke på att kyrkovalen brukar ha ett lågt valdeltagande och att det inte finns någon 4-procentsspärr som i riksdagen kan nya uppstickarpartier lättare ta sig in på kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
I dagsläget finns 11 olika nomineringsgrupper representerade, alltifrån det statsbärande partiet Socialdemokraterna till mindre, inomkyrkliga grupper, som Frimodig kyrka och Öppen kyrka.
Partierna omtvistade
Att politiska partier får ställa upp i valet är omtvistat i vissa kretsar, där ambitionen finns att de tre partierna som är kvar i kyrkopolitiken, S, C och SD, ska lämna arenan.
När nu ännu ett politiskt parti knackar på dörren och vill in kan debatten mycket väl blossa upp igen.
Beskrivs som högerextremt
AfS brukar beskrivas som ett högerextremt parti, själva säger de sig stå för svenska folkets intressen. En av deras största politiska frågor är en kraftfull återvandringspolitik, en linje som Svenska kyrkans representanter mycket sällan delar.
Om AfS får grönt ljus att ställa upp i valet kommer de troligen att ta över den pariaroll som SD länge har haft i kyrkopolitiken.
Läs mer Hasse Boström: Även moderatledaren flyttar sig närmare SD