Nyheter

Nationell satsning från Svenska kyrkan på EU-migranter

Många kyrkor är engagerade i arbetet för EU-migranter. Men nu vill Svenska kyrkan, på nationell nivå, ta ett helhetsgrepp.– Det är onödigt att uppfinna hjulet hela tiden, säger Fredrik Schirén på Svenska kyrkan och Diakonicentrum i Växjö.

Uppsala kommun drev i vintras ett härbärge tillsammans med Livets ord och Stadsmissionen för att hjälpa stadens EU-migranter.
Uppsala kommun drev i vintras ett härbärge tillsammans med Livets ord och Stadsmissionen för att hjälpa stadens EU-migranter.
Publisert Sist oppdatert

Sju organisationer har sammanlagt sökt cirka 100 miljoner kronor från Fead-fonden. Eftersom bara halva den summan är utlyst kommer inte alla ansökningarna att beviljas fullt ut. Men alla pengar som Svenska kyrkan kan få är välkomna.

– De kan innebära en jättestor skillnad. Som det är i dag arbetar vi ofta med ad hoc-lösningar, men det är viktigt med samordning, säger Fredrik Schirén.

Fyra regionsamordnare

Pengarna som svenska organisationer kan söka ska användas till insatser för ”social inkludering och egenmakt”. Svenska kyrkans förhoppning är att fyra regionsamordnare ska tillsättas och att andra organisationer, bland annat Sensus, ska hjälpa till.

Fredrik Schirén, som enligt ansökan ska bli projektledare för Svenska kyrkans nya nationella arbete, säger till Dagen att det tidigare har varit svårt att hjälpa den primära målgruppen, utsatta EU-medborgare.

– Hittills har det inte funnits några medel att söka för att jobba med dem.

Upplever du att kyrkorna får det stöd från resten av samhället som ni behöver?

– Kommunerna undviker tyvärr det ansvar som de har enligt kommunallagen. Och det är ganska tydligt att kyrkorna kommer att spela en viktig roll även framöver.

Drevs av Livets ord

I Uppsala drev kommunen, i samarbete med Stadsmissionen och Livets ord, den gångna vintern ett härbärge för EU-migranter. Över sommaren är härbärget stängt, men i höst ska det öppna igen.

– Det är viktigt att vi försöker få EU-migranterna att se möjligheter i hemlandet och att de får incitament för att stanna kvar. Ett stort problem är att lönerna i exempelvis Rumänien är fruktansvärt låga, säger Eva Moberg, som har arbetat vid härbärget.

Hon uppskattar också att regeringen vill se över hur exploatering av tiggare ska stoppas.

– Men det är en komplex situation. Så länge en person som tigger inte vänder sig till polisen och klagar är det inte ett polisiärt ärende.

Powered by Labrador CMS