Nyheter
Nattmangling när Svenska kyrkans unga valde ny ordförande
Clara Olsson: Jag vill arbeta för att stärka barnens plats i församlingarna

Klockan halv ett på natten till söndagen röstade Svenska kyrkans unga fram sin nya ordförande. Valet föll på Clara Olsson från Lund – som inte var valberedningens kandidat.
– Ibland när något sker som man inte hade väntat sig får man lita på att det är Guds vilja, säger hon.

Ett kvitto på hur svensk föreningsdemokrati fungerar i praktiken kom i lördags. Platsen var Per Brahegymnasiet i Jönköping där Svenska kyrkans unga höll sitt riksmöte i helgen.
Valberedningens förslag till ordförande var Noa Edwardsson från Taberg utanför Jönköping. Som vice ordförande förordades Fredrik Hinton från Lund. Men deltagarna på mötet ville annat.
– Under helgen nominerades flera andra personer som inte fanns med bland valberedningens förslag, berättar Cecilia Bergström, kommunikatör för Svenska kyrkans unga.
Det hela utmynnade i vad som kan beskrivas som en rejäl nattmangling. De som nominerats fick svara på frågor, berätta om sig själva och vad de vill göra om de fick förtroendet att leda organisationen.
– Så många som 24 ombud valde att argumentera för olika kandidater. Enbart den delen tog en timme i anspråk. Dessutom hade tolv motioner och två interpellationer i olika ämnen kommit in, vilket bidrog till att det tog tid, berättar Cecilia Bergström för Dagen.
Klockan hade blivit halv ett på natten när Clara Olsson till slut klubbades som ny ordförande för Svenska kyrkans unga. Som vice ordförandes valdes Noa Edwardsson.
Då hade den nyvalda ordföranden redan lämnat sitt uppdrag som ledamot i styrelsen.
Först lämnade du din plats i styrelsen och sedan valdes du till ordförande på riksårsmötet. Hur gick den tvärvändningen till?
– Jag åkte inte till riksårsmötet med ambitionen att väljas till ordförande, även om tanken hade funnits tidigare. När frågan kom upp i samtal med medlemmar på årsmötet, valde jag att kandidera, svarar Clara Olsson.
Har fullt förtroende
Hon har suttit i styrelsen i ett år, men hade i förväg begärt att få lämna uppdraget. När Dagen når henne låter hon låter lite omtumlad, och samtidigt tacksam för förtroendet.
– Det är medlemmarna som bestämmer vilka som ska leda Svenska kyrkans unga. Jag och Noa ser fram emot att tillsammans få leda Svenska kyrkans unga de kommande två åren, och vi har fullt förtroende för varandra.
Vad vill du satsa på som ordförande?
– Bland annat vill jag arbeta för att stärka barnens plats i församlingarna. Se till att barn får ett välkomnande bemötande i gudstjänsten, bönen och samtalsgemenskapen, så att de ges möjlighet att påverka det församlingar i Svenska kyrkan gör, förklarar Clara Olsson.
Vem är du?
– Jag är 26 år och kommer från Lund. Jag har nyss avslutat min kandidatutbildning i matematik och hade planerat att börja läsa till civilingenjör i höst. Jag skjuter på det nu och satsar helhjärtat på att vara ordförande för Svenska kyrkans unga.
– Jag kommer från en kristen familj och församlingen har alltid varit mitt andra hem. Under uppväxten har jag haft turen att ha vuxna som uppmuntrat och bekräftat mitt engagemang i kyrkan och det har gett mig självförtroende.
Vet vad som krävs
Cecilia Bergström tycker att valet av Clara Olsson och Noa Edwardsson är utmärkt. Båda har suttit i förbundsstyrelsen och är väl införstådda med vad arbetet innebär och vad som krävs.
– Clara och är Noa trygga i sig själva och samtidigt olika personligheter. Den ena skulle jag beskriva som ett ankare och den andra som lite mer sprallig och spontan. Men jag låter vara osagt vem som är vad! säger Cecilia Bergström med ett skratt.
Låter Gud vägleda
Under riksårsmötet avtackades Tova Mårtensson och Viktor Joelsson, som varit ordförande respektive vice ordförande under två år.
– Ibland när något sker som man inte hade väntat sig får man lita på att det är Guds vilja och att Gud vägleder en i livet, säger den nyvalda ordföranden Clara Olsson.
I övrigt under riksårsmötet avslogs två motioner om att erbjuda olika kostalternativ på riksarrangemang med Svenska kyrkans unga. En motion beviljades, den om att aktivt fostra barn mellan 0 och 12 år i en demokratisk anda.
– Över lag var det en fin stämning och god ton när olika frågor diskuterades och beslutades. Deltagarna bemötte varandra med kärlek, värme och respekt, säger Cecilia Bergström.