Nyheter
Nedläggning avvärjdes – nu firar kristna bokhandeln 50 år
När Proklamas hyresvärd ville chockhöja hyran började de be och förhandla

Efter besked i vintras om ny hyra som var rena chockhöjningen såg det ut som att den anrika bokhandeln Proklama skulle tvingas slå igen. Men första veckan i september firar affären 50-årsjubileum. Ett bönesvar kom emellan.
När Dagen senast besökte Margareta Sundbom såg det mörkt ut. Hyreshöjningen som aviserats kändes oöverstiglig. När vi tittar in denna gång, på den kristna bokhandeln nära Odenplan i centrala Stockholm, är det betydligt gladare tongångar. Dörren står välkomnande vidöppen och i bokhandelns kafédel pågår livfulla samtal. Den ljumma septemberluften letar sig in och två äldre herrar argumenterar livfullt om skillnader mellan Lenin och Stalin samtidigt som det ur högtalaren ljuder 1970-talsklingande lovsång – Namnet Jesus, vi lovsjunger namnet Jesus … Det är svårt att tänka sig en större kontrast, men när jag senare samtalar med Margareta Sundbom som var med och startade butiken 1973 visar det sig att det faktiskt finns en koppling som knyter ihop socialistisk agitation med platsen vi befinner oss på. Hon avslöjar nämligen hur Proklama lånade strategi från vänsterrörelsen.
– På 1970-talet var det ju många vänstergrupper i stan och vi såg att de spred sitt budskap genom bokkaféer. Vi tyckte det var en bra idé så vi ordnade bokkafé redan från början.

Hyreshöjningen krympte
Men först sätter vi historien på paus och reder ut hur Proklama lyckats överleva den aviserade hyreshöjningen. Vad hände egentligen?
– Vi förhandlade den med hyresvärden, förklarar Margareta Sundbom.
Hon är inte de stora ordens eller gesternas människa, men det hon i torrt redogörande ton berättar låter smått bragdartat. Den ideella förening som driver Proklama lyckades ro hem ett nytt hyresavtal innehållande en hanterbar höjning på cirka 3 000 kronor i månaden.
– Sedan fick vi några fler fördelar genom att vi kunde få ner uppsägningstiden till bara tre månader. Vi fick vara nöjda med det, konstaterar hon.
Gamla kunder återvände
Efter den mediala uppmärksamheten kring hyreshöjning, bland annat i Dagen, och skriverier i sociala medier med bland annat upprop på Facebook, har kunder strömmat till i större utsträckning. Folk som hade trott att Proklama redan gått i graven har kommit och handlat. Plötsligt dyker människor upp som inte varit i butiken på många år.
– Sedan har vi också kunder som har uppmuntrat oss och som har bett för oss. Det är vi tacksamma för, understryker Margareta Sundbom.
Hon betraktar den lyckade hyresförhandlingen som ett tydligt bönesvar. Även den ökade omsättningen. Jag frågar hur mycket försäljningen ökat och hon har inte de exakta siffrorna, men uppskattar ökningen till runt 20 procent.
– Så vi kommer att fortsätta, försäkrar hon.
Föredrag och helandekväll
50-årsjubileet den här veckan firas med kvällsöppet och olika inbjudna talare. Programmet liknar mer en kampanjvecka i en frikyrka än en bokhandel. Men så har evangelisationstanken alltid varit ett signum för Proklama. En av kvällarna talar Elise Lindqvist, en annan Mats Nyholm, S:ta Claras nationelle evangelist. Lördag annonseras helandekväll.
Margareta Sundbom var med när Proklama flyttade in i lokalerna 1973.
– Det var en mekanisk verkstad här tidigare, det var smutsigt och oljigt, vi reparerade och gjorde i ordning, minns hon.
1973 var också ett år då den nu filmaktuella amerikanska Jesusrörelsen gjorde avtryck även i Sverige och fick med sig många ungdomar. Margareta Sundbom berättar att Jesusrörelsen även påverkade Proklama.
– Det var många ungdomar som kom hit då och hjälpte till. Även olika amerikanska grupper kom hit då och då, berättar Margareta Sundbom.
Vad hoppas du för framtiden när det gäller Proklama?
– Att affären drivs vidare och att det är någon yngre person som vill ta ansvar och stå här varje dag. Eller att någon köper den för lagervärdet och driver den som eget företag. För det vore tråkigt om bokhandeln försvann när det inte finns någon liknande i stan.
Är det en av de sakerna nu har med i din aftonbön?
– Ja, säger Margareta Sundbom och ler.