Nyheter

Nej till att präster ska tvingas viga samkönade

“Jag hade räknat med att det skulle vara jämt”, säger Jesper Eneroth (S)

Initiativtagaren Jesper Eneroth (S) följde nervöst omröstningen i avkragningsmotionen under kyrkomötet.
Initiativtagaren Jesper Eneroth (S) (i mitten) följde nervöst omröstningen i avkragningsmotionen under kyrkomötet.
Publisert Sist oppdatert

Det blev en votering när kyrkomötet till slut röstade om motionen att alla präster måste viga samkönade par, eller riskera avkragning. Motionen avslogs till slut med knapp marginal.

Motionen har väckt stor uppmärksamhet inom Svenska kyrkan och det tog 2 timmar och 45 minuter för kyrkomötet att debattera frågan.

När det väl var dags att rösta krävdes en votering för att avgöra var majoriteten låg någonstans. Det blev några spända minuter inne på Uppsala konsert och kongress innan det till slut stod klart att motionen avslogs, två gånger om till och med i och med att kyrkomötet röstade om två olika formuleringar inom samma motion.

I det ena fallet var röstsiffrorna 130-115 och i det andra 135-112.

Biskopar emot

Omröstningen skedde dagen efter själva debatten, där det blev tydligt att det var Socialdemokraterna som var dragloket i att få igenom motionen. Posk och Frimodig kyrka var de som främst argumenterade emot, liksom sex biskopar som gick upp i debatten och vädjade de församlade att rösta ned förslaget. Deras linje var en önskan om att alla präster av fri vilja ska viga samkönade par.

Samlad efteråt

Strax efter omröstningen träffade Dagen Jesper Eneroth (S) som skrivit motionen.

Är du besviken?

– Faktiskt inte, jag tycker att det är fel ord att använda, säger han avslappnat.

– Jag räknade med att det skulle vara jämnt. Men det jag inte räknade med att det skulle vara så bra ton i debatten.

Självklart hade Jesper Eneroth hoppats på ett annat utfall i själva omröstningen, men han lyfter i stället fram det som han ser som positivt för hans del, att såväl biskoparna som Läronämnden ändå är positivt inställda till det principiella som han försökt lyfta när det gäller att hbtq-personer inte ska kunna diskrimineras i kyrkan i samband med vigslar.

Nu, precis efter omröstningen, kan han inte säga hur han tänker fortsätta arbeta med det här inom kyrkan, bara att engagemanget fortsätter.

– Vi prövar olika vägar framåt. Räkna med att jag fortsättningsvis kommer att pröva nya vägar för att alla ska känna sig välkomna och inkluderade i Svenska kyrkan, säger Jesper Eneroth.

Inget problem

Göteborgs biskop Susanne Rappmann var en av dem som var uppe i kyrkomötets debatt, precis som övriga biskopar argumenterade hon för att motionen skulle röstas ner.

– Jag tycker att debatten som fördes var bra. Det här är en viktig fråga i mitt eget stift som vi måste fortsätta prata om, säger hon.

Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift
Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift

Vad hade hänt om motionen röstats igenom?

– Jag tror inte att det hade varit ett så stort problem, säger Susanne Rappmann.

– Då hade det blivit en utredning och först på nästa kyrkomöte skulle det kommit upp igen, vi hade fått jobba med det där och då i så fall.

Biskoparna har i sina uttalanden varit klara med att de vill att alla präster ska av fri vilja viga samkönade par, men de ansåg att vägen dit som föreslagits av kyrkomötet inte var rätt väg att gå.

Hur ska ni då få alla präster att frivilligt viga samkönade par?

– I mitt eget stift ska vi fortsätta med de teologiska samtalen och ge människor större kunskap.

Inte minst, menar biskopen, är det viktigt att visa hur homosexuella tagit skada av hur kyrkan agerat.

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
  • Kyrkomötet träffas två gånger på hösten, och röstas fram via kyrkovalet.
Powered by Labrador CMS