Nyheter

Netanyahu lovade att inte skapa lagar mot kristna

Premiärministern lade ut meddelande på Twitter: “Vi ska inte främja någon lag som riktar sig mot det kristna samfundet.”

Premiärministern lade ut meddelande på Twitter: “Vi ska inte främja någon lag som riktar sig mot det kristna samfundet.”
Premiärministern lade ut meddelande på Twitter: “Vi ska inte främja någon lag som riktar sig mot det kristna samfundet.”
Publisert Sist oppdatert

Evangelikala kristna – som är Israels trognaste politiska vänner – rasade mot att politiker i ett israeliskt regeringsparti ville förbjuda mission i landet. Till slut ryckte Netanyahu ut och försäkrade att regeringen inte ska göra något ”mot” kristna.

JERUSALEM. En kristen proteststorm skakade under flera dagar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu – till den grad att han tvingades lova att hans regering inte ska främja några lagar riktade mot kristna i Israel. Detta för att inte stöta sig med den stora evangelikala gruppen i USA som utgör hans främsta amerikanska stöd.

Den evangelikala kritiken blev ett oväntat problem för Netanyahus och hans regering – som sedan två månader möter jätteprotester i Israel där hundratusentals människor vecka efter vecka protesterar mot vad de ser som lagar som krossar demokratin och rättsväsendet.

Hundratusentals människor har under många veckor protesterat mot Netanyahu och hans regering.

Häftiga reaktioner

De kristna protesterna flammade upp när en evangelikal nyhetssajt avslöjade att två ultraortodoxa judiska parlamentsledamöter – medlemmar i ett regeringsparti – hade lagt fram ett lagförslag som syftade till att kriminalisera mission i landet. Det ledde till häftiga reaktioner från främst evangelikala kristna i USA.

”Är det möjligt att Israels regering i år genomför lagstiftning som gör det olagligt att dela evangeliets budskap i det land där Jesus föddes, växte upp, predikade, dog, begravdes och uppstod från de döda? Ja, tyvärr”, skriver evangelikala All Israel News.

Jack Graham, tidigare ledare för Southern Baptist Convention (Sydstatsbaptisterna) som är USA:s största protestantiska samfund, säger till samma sajt:

– Mot bakgrund av premiärminister Netanyahus långvariga vänskap och allians med kristna och hans engagemang för religions- och yttrandefrihet ber jag att han snart klargör att detta oroande lagförslag aldrig kommer att bli verklighet under hans styre.

Flera kristna ledare i USA stämde in i kritiken.

Meddelande på Twitter

Netanyahu har länge odlat vänskapen med evangelikala grupper i främst USA eftersom många amerikanska judar är liberalt sinnade och därför distanserar sig från hans högerinriktade politik. Så premiärministern lade på onsdagen ut ett kort meddelande på Twitter:

”Vi ska inte främja någon lag som riktar sig mot det kristna samfundet.”

לא נקדם שום חוק נגד הקהילה הנוצרית.
We will not advance any law against the Christian community.

— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) March 22, 2023

Efter uttalandet tackade sajten All Israel News Netanyahu för hans ”starka och tydliga” stöd för de kristna i Israel.

Samtidigt försöker lagförslagets upphovsmän tona ned det hela. Moshe Gafni, ledamot i parlamentet, Knesset, för det ultraortodoxa partiet Förenad Torajudendom, förklarade att förslaget är en ”procedurfråga” som han i många år har lagt fram vid varje ny parlamentssession, att det inte finns några planer att gå vidare med det och att det därför är ”irrelevant”.

Det är dock oklart om förslaget verkligen är så irrelevant som Gafni påstår. I det nuvarande politiska läget med regeringens breda offensiv mot domstolarnas oberoende kan han ha hoppats att få med sin antimissionslag ”på köpet”. Men protesterna tvingar nu honom att backa.

Gafnis ultraortodoxa parti är en viktig del av Netanyahus koalition med nationalistiska och religiösa partier, bland dem högerextrema.

Moshe Gafni, Yaakov Litzman and Uri Maklev, politicians from the United Torah Judaism party, headed by Gafni, attend a consultation with Israeli President Reuven Rivlin on who might form the next coalition government, at the President's residence in Jerusalem, Monday, April 5, 2021. (Amir Cohen/Pool Photo via AP) BKKJ118
Moshe Gafni, ledamot i parlamentet, Knesset, för det ultraortodoxa partiet Förenad Torajudendom försöker tona ned uppståndelsen.

Kristen mission är tillåten i Israel förutom i de fall den riktar sig till minderåriga eller handlar om att ”köpa själar”, alltså erbjuda pengar eller materiella fördelar till den som omvänder sig. Men enligt lagförslaget skulle det kunna leda till fängelse att över huvud taget försöka övertala någon att byta religion.

Enligt den föreslagna lagtexten gäller det alla religioner, men kristen mission pekas ut specifikt.

Den liberala israeliska tidningen Haaretz påpekar att Netanyahu reagerar på protester från evangelikala i USA men inte på kritik från amerikanska judar.

”Det är notabelt att han offentligt och kraftfullt reagerar på den lagstiftning som vållar oro hos evangelikala kristna medan han inte reagerar på flera lagförslag som lett till betydande häftiga protester från det amerikansk-judiska samfundet”, skriver tidningen.

Fakta: Mission i Israel

  • Kristen mission är en känslig fråga i Israel mot bakgrund av årtusenden av kristen och kyrklig antisemitism.
  • Missionsverksamhet är tillåten i landet så länge den inte vänder sig barn eller ”köper själar”, alltså inte erbjuder materiella fördelar i utbyte mot omvändelse.
  • Lagförslaget, som upphovsmännen nu betecknar som ”irrelevant”, skulle göra det straffbart att försöka övertala människor att byta religion.
Powered by Labrador CMS