Nyheter

NO-lärare anmäld för lektioner om skapelsen

Janerik Henriksson / Scanpix
Publisert Sist oppdatert

NO-läraren Johannes Axelsson har anmälts till Skolinspektionen eftersom han undervisar om både evolutionsläran och skapelseläran.

– Visst är det en balansgång, men jag tycker inte att det är så svårt, säger han till Dagen.

Johannes Axelsson blev klar NO-lärare för snart tre år sedan och han har sedan dess arbetat på Hannaskolan, som är en kristen friskola, i Umeå. Privat driver han bloggen Newtonbloggen och det är där som han har råkat i blåsväder. Johannes Axelsson skriver själv i sin presentation på bloggen att han är ”en kristen, bibelläsande, skapelsetroende NO-lärare”.

När han 1 mars publicerade en bloggpost med rubriken ”Får jag som skapelsetroende påverka mina elever?” tog diskussionen på allvar fart. I bloggposten hänvisar han bland annat till den nya läroplanen, Lgr 11, där det står att ”Undervisningen ska vara saklig och allsidig”.

”Alltså ska man presentera saker och ting så objektivt och korrekt man bara kan (vilket är svårt eftersom alla är färgade av en åsikt). Men finessen ligger i det där med allsidigheten. Om det finns olika tolkningar kan jag enkelt göra undervisningen mer saklig genom att presentera alternativ. Då ger jag eleverna möjlighet att bilda sin egen uppfattning – att välja själva!”, skriver han.

Och fortsätter:

”Jag vill bara förtydliga att jag självklart tänker undervisa om evolutionsteorin, helt i enlighet med gällande kursplaner. Jag tänker dessutom berätta om belägg för biblisk skapelsetro och uppfyller på så vis också kravet på allsidighet.”

Bloggposten har än så länge fått fler än 130 kommentarer. Johannes Axelsson berättar att han blev förvånad över de upprörda känslorna, men att anmälan till Skolinspektionen inte kom som någon större överraskning.

– Det hade börjat snackas om det i kommentarsfältet, säger han.

”Övergripande perspektiv”

I den nya läroplanens första kapitel står det att ”I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv.” och ”Skolans arbete måste inriktas på att ge utrymme för olika kunskapsformer och att skapa ett lärande där dessa former balanseras och blir en helhet.” Johannes Axelsson kallar det för ämnesintegrering och han menar att det är exakt det han gör och att det uttryckligen uppmuntras av Skolverket.

– Det finns inte en strikt uppdelning mellan ämnena i grundskolan. Olika uppfattningar ska föras fram.

”Jag vill följa läroplanen”

Samtidigt som han medger att det uttryckligen står att evolutionsteorin har en särställning inom biologin poängterar han att det också står i kommentarmaterialet till kursplanen i biologi att ”Kursplanen avser inte att lyfta fram naturvetenskapen framför andra sätt att beskriva världen.”

– Men jag vill självklart följa kursplanen. Även om jag personligen inte tror på evolutionsteorin är det jätteviktigt att eleverna känner till begreppet och vet vad det innebär.

Johannes Axelson säger att han aldrig tidigare har fått kritik för sin övertygelse eller undervisning och han säger sig inte vara särskilt orolig för den kommande granskningen. Men han medger också att han troligtvis inte hade varit lika frimodig om han hade jobbat på en kommunal skola.

Umeå kristna skolförening är huvudman för Hannaskolan. Föreningens representant i skolstyrelsen heter Stefan Nyström och han säger till Dagen att Skolinspektionen har begärt in ett yttrande och att föreningen ska ha ett styrelsemöte med anledning av detta i veckan.

– Men jag anser att anmälan saknar grund.

Fakta: Hannaskolan

  • Umeå kristna skolförening är huvudman för Hannaskolan.
  • I skolföreningen ingår Björkstakyrkan, Korskyrkan, Pingstkyrkan och Umeå Bibelcenter.
  • Hannaskolan består utöver grundskolan även av förskola och fritidshem.
  • På Hannaskolan går 100 elever.
Powered by Labrador CMS