Nyheter

Nobels fredspris till Mukwege och Murad

Denis Mukwege och Nadia Murad tilldelas årets fredspris, tillkännager den norska Nobelkommittén.

###

Läkaren Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad är årets fredspristagare.

Den 63-årige Denis Mukwege startade, med understöd från Sida, svensk pingströrelse och Läkarmissionen, Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa 1999. Trots mordförsök och hot har han sedan dess arbetat för att hjälpa otaliga våldtäktsoffer från striderna i området.

"Kabila måste avgå"

Läkaren, som opererar kvinnor som utsatts för sexuellt våld, har blivit en nagel i ögat på DR Kongos styrande.

Senast i somras sa han till Dagens reporter att nuvarande presidenten Kabila måste avgå.

– Situationen är värre än någonsin, sa Denis Mukwege.

Han sade även att han hoppas att omvärlden sätter in sanktioner mot president Joseph Kabila.

– Jag tror att ett första steg är att sätta in sanktioner mot Kabila och hans system, att för det andra pressa Kabila att avgå och att sedan under en kort period ha ett övergångsstyre som kan organisera fria, rättvisa, trovärdiga och kontrollerbara val, sade Mukwege.

Se TV-klipp från Almedalen: Denis Mukwege: ”Omvärlden bör införa sanktioner mot Kongo”

På sitt Facebookkonto gratulerar Läkarmissionen årets nobelpristagare och delar med sig av en berättelse från Justine Sirie, lokalvårdare på Panzisjukhuset:

"Jag har själv blivit opererad sju gånger av doktor Mukwege efter en våldtäkt. När jag hade läkt fysiskt erbjöd doktor Mukwege mig ett jobb på sjukhuset och tack vare det kan jag ta hand om min familj. Jag har råd med skolavgifter och har även köpt ett litet land där jag kan odla.

Läs även: Denis Mukwege i Almedalen: Vi dör för att ni vill ha telefoner

Jag saknar ord för att uttrycka allt Doktor Mukwege har gjort för kvinnor som mig. Han ger oss hopp även när det känns så tungt att våra hjärtan nästan slutar slå. Han opererar alla, oavsett om vi är fattiga eller rika, vilken folkgrupp vi tillhör eller vilken tro vi har."

Nobels fredspris har funnits sedan 1901 och delas varje år ut i Oslo. Det fanns 331 kandidater till årets fredspris, varav 216 individer och 115 organisationer. Tidigare år har även påven Franciskus nämnts som favorit.

Läs även: Fredsmäklaren som vägrar dö

TT och Joakim Lundgren