Nyheter

Nordiska pingströrelser ska bygga tätare relationer med afrikanska systerkyrkor

Pastorn Niklas Piensoho: Vi talar om ett paradigmskifte i missionsarbetet

Gudstjänstfirande i en pingstförsamling i Kilimanjaroregionen, Tanzania.
Niklas Piensoho talar om en ny fas i missionsarbetet i Afrika.
Publisert Sist oppdatert

Pingströrelserna i Sverige, Norge och Finland vill jobba tillsammans för att förstärka andliga relationer med över åtta miljoner afrikanska pingstvänner. I stället för lokala projekt som att bygga skolor – ska fokus framöver vara gemenskapen mellan andliga ledare i nord och syd samt strategiskt tänkande för att nå nya grupper med kristen tro.

Pingströrelserna i Öst- och Centralafrika har sedan länge växt förbi sina nordiska grundarsamfund, många gånger om. Men de afrikanska kyrkorna brottas samtidigt med inre problem och utmaningar från samhället runt omkring. Totalt 13 självständiga pingstsamfund i nio länder har vädjat till de nordiska kyrkorna om ett närmare andligt stöd – igen.

Historiskt har pingströrelserna i Sverige, Finland och Norge startat sina egna samfund i de afrikanska länderna. Men nu vill man alltså jobba tillsammans i norr med ambitionen att lyfta arbetet en nivå. En gemensam deklaration om samarbete mellan de nordiska och afrikanska pingströrelserna är på väg att tas fram.

Nordisk pingst-hubb i Öst- och Centralafrika

För att få fart på arbetet ska bland annat ett nordiskt center – en så kallad hubb – skapas på plats i Öst- och Centralafrika. Fyra-fem personer/missionärer från Sverige, Norge och Finland, utspridda på lite olika håll, får i uppdrag att bygga relationer och samordna arbetet ihop med de afrikanska systerkyrkorna. Allt med ett regionalt perspektiv.

De länder det handlar om är Sydsudan, Etiopien, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Burundi, Kongo och Swaziland, där pingströrelserna samverkar i nätverket Ukiamku.

– Vi talar om ett paradigmskifte i missionsarbetet, ett nytt sätt att tänka och arbeta. Vi ska vara mer strategiska än detaljnära och lokala. Nu handlar det om relationer, ömsesidigt erfarenhetsutbyte och det andliga ledarskapet, säger Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm, och initiativtagare.

Stevie Mulenga, biskop för pingströrelsen i Tanzania och David Batenzi, ledare för pingstnätverket Ukiamka i Öst- och Centralafrika, ihop med Filadelfia Stockholms pastor Niklas Piensoho. De möttes i Stockholm i början av 2020.
Stevie Mulenga, biskop för pingströrelsen i Tanzania och David Batenzi, ledare för pingstnätverket Ukiamka i Öst- och Centralafrika, ihop med Filadelfia Stockholms pastor Niklas Piensoho. De möttes i Stockholm i början av 2020.

Strategiskt arbete och relationsbygge

Syftet är att framöver lägga mindre fokus på lokala projekt, som att bygga skolor, barnhem och kyrkor, och i stället lägga mer kraft på att förstärka relationer mellan länderna samt att arbeta med att utveckla pastorer och ledare. Vidare en förflyttning till strategiskt och visionärt tänkande kring frågor som sekularisering, andlighet, urbanisering och att bygga nästa generations ledare. En annan uppgift blir att stötta teologisk utbildning på akademisk nivå för de afrikanska samfunden.

“Vi blir bättre tillsammans”

I Norge välkomnar den nationella ledaren för pingströrelsen, Øysten Gjerme, initiativet.

-Det är fantastiskt att de nordiska pingströrelserna nu kopplar ihop sig och har en gemensam strategi. Vi kan på det här sättet visa att vi står tillsammans, och är bättre tillsammans, och ge en förebild för försoning och enhet som vi ser att även de afrikanska kyrkorna behöver, säger Øysten Gjerme till Dagen.

Lena Tellebo, pastor i Filadelfia Stockholm, och regionsekreterare för Afrika inom Pingst nationellt, blir den som från nordisk hemmaplan kommer att samordna arbetet, som man hoppas konkret ska vara i gång under hösten. Alla beslut är inte fattade ännu.

Pastorsmöten i Rwanda och Etiopien

Redan under förberedelsearbetet har det anordnats två stora ledarkonferenser, i Kigali i Rwanda 2018 och i Addis Abeba i Etiopien 2019, med ett 90-tal pingstpastorer från båda världsdelarna samlade. Liknande erfarenhetsutbyten hoppas man på igen.

Usko Katto, pastor och föreståndare för pingstförsamlingen i Tammerfors med 2 600 medlemmar, är Finlands representant i arbetet. Han kommer själv att ingå i den nya hubben i Öst- och Centralafrika från hösten.

– I dag talar vi inte längre om döttrar och söner i relation till församlingarna vi en gång grundade, utan säger att vi är partners som arbetar tillsammans. Vi tror att även vi i Norden har mycket att lära från afrikanerna, säger Usko Katto.

Fakta: En nordisk pingst-hubb i Öst- och Centralafrika

  • Pingstförsamlingarna i Jönköping, Göteborg, Eskilstuna, Linköping och Stockholm är tänkta att ha ett särskilt gemensamt ansvar från svensk sida i relation till de 13 pingstsamfunden i Öst- och Centralafrika.
Powered by Labrador CMS