Nyheter

Norsjö är Svenska kyrkans starkaste fäste

Att Svenska kyrkans medlemsantal dalar är ingen nyhet, men majoriteten av befolkningen stannar än så länge kvar. Siffror från förra året visar att en kommun i Norrland intar förstaplatsen i andelen medlemmar.

Publisert Sist oppdatert

Dagen har tagit del av Svenska kyrkans sammanställning där landets alla kommuner rankats. Norsjö församling har med sina 87,8 procent högst andel församlingsmedlemmar.

- Oj, oj, vad säger du! Det trodde jag var Burträsk.

Kyrkoherden Erik-Oscar Oscarssons reaktion när han får besked om att de ligger som etta på Svenska kyrkans medlemslista är förvåning och glädje. Han tror att den höga andelen medlemmar beror mycket på att det är en "traditionellt kyrklig bygd".

- Under många årtionden var det väldigt EFS-starkt här, att det är en from bygd är något som lever kvar, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Ett rikt församlingsliv

Men kyrkan i Norsjö har, trots att medelåldern är hög, ett rikt församlingsliv. För att nå yngre familjer samarbetar man med barna-vårdscentralen.

- Alla nyfödda och små barn kommer till oss, berättar Erik-Oscar Oscarsson stolt.

- I församlingshemmet har vi våg och annan utrustning, alla kontroller sker hos oss. På så sätt möter vi alla nyblivna föräldrar och barn och de ser att vi finns. Dessutom har vi en bred musikverksamhet med en barnkör och tre andra körer, varav en pensionärskör.

Även det faktum att man är en landsbygdsförsamling tror han spelar stor roll.

- Det är lätt att möta folket ute i byarna och folk får känna sig delaktiga. Det växer hela tiden, det fylls på i barnkören, syföreningen och pensionärskören.

Det är mötet med människan som är viktigast för att behålla sina medlemmar tror Erik-Oscar Oscarsson.

- Man får försöka göra gudstjänsten till en del av vardagen. På Askonsdagsmässan kom säkert 70 personer, i en lågkyrklig bygd, kan du tänka dig! Man får vara tacksam att man får leva i detta, säger Erik-Oscar Oscarsson.

Flyttströmmar, utträden och generationsskiftet är de komponenter som spelar stor roll i hur många medlemmar Svenska kyrkan har i en kommun. Det menar Jonas Bromander, analyschef på Kyrkokansliet i Uppsala.

"Inte förvånande"

Genomsnittet för andelen svensk-kyrkliga medlemmar i Sveriges kommuner är 70 procent. Att Botkyrka ligger lägst och Norsjö högst i andel medlemmar är inte förvånande, menar Jonas Bromander.

- Botkyrka är en invandrartät kommun med både relativt höga utträdestal och även stor utflyttning av kyrkomedlemmar. Ofta är det invandrare, som sällan är med i Svenska kyrkan, som flyttar in medan kyrkomedlemmar i hög grad flyttar ut.

När man flyttar väljer en del att träda ur kyrkan. Man måste också skilja på antalet medlemmar och andelen jämfört med invånarantalet.

- Lite krasst kan man säga att om en glesbygd har två invånare och båda är med i Svenska kyrkan så är andelen 100 procent, säger Jonas Bromander.

- Därför är det särskilt konstigt att Norsjö kommun ligger högt på listan. Där är befolkningen äldre och kyrkoutträden är generellt ovanligare på landsbygden.

Folk flyttar dit jobben finns

Något framgånsrecept vill inte Jonas Bromander spekulera i, men generellt kan man säga att i avfolkningsbygder minskar också antalet medlemmar.

- Det finns många tendenser som kyrkan inte kan påverka, som att folk flyttar dit jobben finns. Enligt vår analys kommer kyrkan tappa 800000 medlemmar fram till 2019. Visst kan det minska olika mycket beroende på vad man gör, men minskningen kommer med all säkerhet att fortsätta, det kommer den.

Antalet medlemmar i hela riket har minskat med 74295 personer från 2009 till 2010. Det är en minskning med 1,3 procent av befolkningsmängd.

Powered by Labrador CMS