Nyheter

Norsk demonvägg avslöjad som bluff

'Demonväggen' i Sauherad kyrka har avslöjats som en bluff.
"Demonväggen" i Sauherad kyrka har avslöjats som en bluff.
Publisert Sist oppdatert

Den gäckande demonväggen från 1600-talet, som har lockat många turister till den norska medeltida kyrkan i Sauherad, är en bluff och målades i själva verket för bara 80 år sedan. Det har nu två forskare avslöjat.

En väggmålning föreställande 2 800 djävulsansikten, djur, masker och fantasidjur har varit ett stort mysterium i en medeltida kyrka i Norge. Väggen har varit en riktig turistattraktion och lockat besökare ända från utlandet, skriver norska nyhetssajten NRK.

Misstankar

Fram till nu har man trott att det var en präst på 1600-talet som målat dem, men man har inte vetat varför. En konservator vid namn Gerhard Gotaas ska ha avtäckt och restaurerat väggen 1940. Han ska ha gjort jobbet så bra att han lovprisades av självaste Riksantikvarien.

Men det var något med väggmålningen som skavde hos forskarna. Var den verkligen målad för 400 år sedan?

Susanne Kaun är konservator vid Norska institutet för kulturarvsforskning. Tillsammans med sin kollega Elisabeth Andersen har de nu avslöjat hemligheten med djävulsväggen – det var Gerhard Gotaas själv som målade väggen.

Väggmålningarna har visat sig vara från 1940-talet snarare än 1600-talet som tidigare trott.
Väggmålningarna har visat sig vara från 1940-talet snarare än 1600-talet som tidigare trott.

Avslöjandet

– Det är en skandal att en konservator skapar sin egen dekor och utger den att vara från 1600-talet, säger Susanne Kaun till NRK.

– Det som väckte min misstanke var att det inte fanns några skador på färglagren. Jag hittade inte originalfärg, fortsätter hon.

Att Gotaas kom undan med bluffen så länge tros bero på att han var en erkänd konservator och Riksantikvarien tvivlade inte på honom när han skrev brev till dem och berättade att han funnit målningarna.

Sanningen väckte besvikelse

En som blev besviken när sanningen avslöjades var pensionären Ivar Solbu, som tidigare har jobbat 43 år som diakon i kyrkan.

– Min första reaktion var att någon försökte lura mig, säger han och förklarar att han först inte ville tro på det forskarna sa.

Nu grubblar han mer över varför Gerhard Gotaas gjorde som han gjorde. Fanns det ett intensivt behov av uppmärksamhet och erkännande?

Om demonväggen får vara kvar i kyrkan eller tas bort är nu upp till Riksantikvarien att fatta beslut om.

Powered by Labrador CMS