Nyheter

Nu får Tro och solidaritet en muslimsk ledare

Socialdemokraternas sidoorganisation tro och solidaritet träffas i helgen för kongress. På schemat finns ett symboliskt viktigt ledarbyte då Sara Kukka-Salam föreslås bli ny förbundsordförande, troligtvis också en het debatt om att S borde lämna kyrkopolitiken.

Sara Kukka-Salam.
Sara Kukka-Salam.
Publisert Sist oppdatert

Svensk vapenexport ska på sikt upphöra, migrationspolitiken ska vara generös och fler länder ska göra som Sverige och erkänna Palestina. Så låter tongångarna då Socialdemokrater för Tro och solidaritet skissar på vilken politik de vill föra åren 2020-2022.

I helgen är det förbundskongress och på grund av coronakrisen träffas medlemmarna i mindre kluster runtom i landet, för att koppla upp sig gemensamt.

Förslagen som Tro och solidaritet presenterar inför kongressen ligger i vissa fall i linje med Socialdemokraternas officiella politik, i andra fall går man sin egen väg. Inte minst när det gäller frågor som vapenexport, migration och miljöpolitik där Tro och solidaritet står för en mer radikal agenda.

Hur viktigt är det att ni vågar gå emot moderpartiet?

– Jag skulle vilja formulera frågan så här, hur viktigt är det att vi är självständiga? Jätteviktigt, säger Mattias Irving, politisk sekreterare för Tro och solidaritet.

– Vi vill bredda partiets politik, den funktionen har vi fyllt i nio decennier nu. I vissa frågor har vi aldrig dragit jämnt med partiet, men det fina med arbetarrörelsen är att vi inte alltid behöver vara sams.

Läs också S-minister vill ha vigselkrav vid homoäktenskap - så tycker riksdagspartierna

Gillas och ogillas

Att som sidoförbund sticka ut är också något som behövs, enligt Mattias Irving, som berättar att många inom partiet hör av sig och ger sitt stöd i frågor där de kan vara lite obekväma.

– Det finns säkert folk som inte alls är så förtjusta i att vi anför en radikalt annorlunda linje i exempelvis migrationsfrågan än partiet i stort. Men jag skulle säga att det stora problemet inte är att fler röster får höras i arbetarrörelsen, utan att vi blir alltmer strömlinjeformad i vår kommunikation.

Mattias Irving.

Muslim tar över

Men inför helgens möte är det inte sakfrågorna som fått störst uppmärksamhet. I blickfånget finns Sara Kukka-Salam, oppositionsråd i Solna, som föreslås ta över som förbundsordförande efter Ulf Bjereld. Om hon väljs blir hon den första muslimen att leda denna sidoorganisation som en gång i tiden bildades som en kristen organisation under namnet Broderskapsrörelsen.

Sara Kukka-Salam.
Sara Kukka-Salam.

Sara Kukka Salam.

Finns det någon som motsätter sig den här förändringen inne i rörelsen?

– Det kommer vi att veta på lördag då vi har omröstningen. Men jag är full av förvissning att det här kommer att gå kanonbra, det har bara kommit entusiastiska tillrop, att det blir en förnyelse och föryngring.

Mattias Irving säger att inom Tro och solidaritet är religionsfrågan inte något större problem, snarare handlar det om att kunna föryngra sig.

– Många tolkar snarare valet av Sara som en ung röst, snarare än en muslimsk röst, säger han.

Debatt om kyrkopolitik

En motion som kommit in till kongressen handlar om att Socialdemokraterna bör lämna kyrkopolitiken. I dag är partiet den största aktören i Svenska kyrkans interna demokratiska system.

Varför är ni oeniga om detta?

– För att det finns människor i Tro och solidaritet som har en stark principiell hållning i frågan och som vill driva den, svarar Mattias Irving.

Han tror att om det under helgen hettar till så är det i den här frågan. Motionen har fått avslag från förbundsstyrelsen, men det är kongressen som fäller avgörande.

Läs också Sara Kukka-Salam: Det viktigaste i min muslimska tro är att göra gott

Powered by Labrador CMS