Nyheter
Nu förlorar hon sin vigselrätt
Vid årsskiftet förlorar ett 60-tal pingstpastorer sin vigselrätt om deras församlingar inte går med i Trossamfundet Pingst. En är Ewa Gustafsson i Bottnaryd. - Det känns som att ett viktigt och kontaktskapande verktyg försvinner om jag inte får viga, säger hon.

Ewa Gustafsson är pingstpastor i Bottnaryd ett par mil utanför Jönköping. Om några veckor - den 1 januari 2012 - kommer hon inte att ha kvar rätten att viga.
Kammarkollegiet har bestämt att enbart pastorer som arbetar i församlingar som tillhör ett trossamfund får vigselbehörighet. Och Ewas församling är inte med i Trossamfundet Pingst.
- Vigselbehörigheten har gett mig många kontakter utanför kyrkan och därigenom möjligheter att prata om kristen tro. Sådana kontakter kommer inte att vara lika naturliga om jag mister min rätt att viga, säger Ewa Gustafsson som vigt en hel del par den vägen.
Dålig information
Hon har haft en dialog med pingstföreståndaren Pelle Hörnmark och förklarat hur hon ser på saken. Informationen från Pingst till församlingarna är hon dock inte helt nöjd med.
- Jag var inte med i det senaste Rådslaget och missade säkert en del. Men jag tycker att vi kunde fått veta lite mer vad den här förändringen innebär.
Frågan är inte enkel och bland många pingstvänner finns en tveksamhet att tillhöra ett trossamfund.
Ingen teologisk fråga
- Jag tycker själv att det är svårt och skulle behöva mer kunskap. Men för mig är det inte en teologisk fråga utan det handlar mer om att vi som församling ska kunna fungera i det samhälle där vi finns, säger hon.
Ewa Gustafsson tycker att hon och hennes pastorskolleger hamnar lite i kläm när den nya ordningen införs vid årsskiftet.
- Vi pastorer flyttar ju ganska ofta. Jag har varit pastor i olika pingstförsamlingar sedan 1996. Det har inte spelat någon roll vilken församling jag varit anställd i. Jag har haft min vigselbehörighet ändå.
Ändring från 1 januari
Från 1 januari är det Trossamfundet Pingst som ger pastorer vigselbehörighet, men bara till pastorer i församlingar som tillhör trossamfundet.
- Det känns lite konstigt eftersom det ju i Sverige inte är så att pastorer har församlingar utan snarare församlingar som har pastorer, säger hon.
Skulle du kunna tänka dig att sluta i Bottnaryd och börja i en församling som är med i trossamfundet för att få behålla din vigselrätt?
- Nej, så stor är inte frågan för mig. Jag tror att jag är i Bottnaryd för att Gud vill det, säger Ewa Gustafsson.
Hon skulle inte tveka att hjälpa par som gift sig borgerligt och vill ha en vigselgudstjänst i kyrkan. En sådan räknas enbart som välsignelseakt - inte som en vigsel med laga verkan.
- Jag skulle inte ha några problem att ställa upp om jag får frågan. En vigsel är så mycket mer än vigselakten. Det är att räkna med Gud som en sammanhållande och kärleksfull kraft i äktenskapet.
Personligt plan
För Ewa Gustafsson är frågan om vigselbehörighet extra aktuell just nu på ett personligt plan.
- Min bonusdotter och hennes pojkvän gifter sig till våren och de vill att jag viger. Det känns naturligtvis mycket tråkigt om jag inte kan göra det, säger hon.
Exakt hur det blir vet hon inte men mycket tyder på att hon kommer att förlora sin vigselrätt.
- Min förhoppning har varit att det kanske skulle finnas en lösning inom förkunnargemenskapen men någon sådan har jag inte hört talas om.
Fakta: Trossamfundet Pingst
År 2000 kom lagen om trossamfund.
Den ersatte religionsfrihetslagen från 1951.
Pingst etablerades som trossamfund 2004.Tanken var att få ett starkare juridiskt skydd som kyrka. Ett sådant skydd har inte vanliga ideella föreningar.