Nyheter
Nu ska det avgöras om Nadia får bära sitt kors
Hur mycket får tron synas och påverka arbetet - det var frågan i samband med tisdagens överläggningar i Europadomstolen. I centrum stod fyra brittiska medborgare och den brittiska staten.

Nadia Eweida, Shirley Chaplin, Gary McFarlane och Lilian Ladele menar att de på olika sätt har blivit diskriminerade på grund av sin kristna tro. Nadia Eweidas och Shirley Chaplins arbetsgivare krävde att de skulle ta av sig sina halsbandskors medan Gary McFarlane och Lilian Ladele bestraffades för deras negativa inställning till homosexuella relationer.
Det brittiska domstolsväsendet har hela tiden dömt till arbetsgivarnas fördel och den brittiska regeringen har också uttalat sitt stöd för arbetsgivarna. Som ett sista alternativ har nu den kristna kvartetten därför vänt sig till Europadomstolen i Strasbourg. Några snabba svar är inte att vänta, i normala fall kan det ta veckor och månader innan ett domslut meddelas. Men överläggningen visar ändå hur de olika sidorna resonerar.
"Har misslyckats"
Enligt domstolsdokument som BBC har tagit del av anser Nadia Eweida och Shirley Chaplin att den brittiska lagstiftningen har misslyckats med att på ett tillfredställande sätt skydda deras rätt att manifestera sin tro. Det skulle i sådana fall innebära ett brott mot artikel 9 i Europeiska konventionen för de mänskliga rättigheterna, som bland annat handlar om religionsfrihet.
Tidigare i år kom den brittiska motsvarigheten till Diskrimineringsombudsmannen fram till att de brittiska domstolarna hade fattat rätt beslut angående Gary McFarlane och Lilian Ladele. Däremot påtalades det att domarna mot Nadia Eweida och Shirley Chaplin eventuellt kunde behöva granskas igen.
"Den avgörande frågan"
Sekulära brittiska förespråkare har hävdat att ett domslut i Europadomstolen som går på de kristnas linje allvarligt kan underminera den brittiska diskrimineringslagstiftningen.
Shirley Chaplin och Gary McFarlane företräds av Christian Legal Centre i Europadomstolen. Andrew Marsh, som arbetar på dess systerorganisation Christian Concern, säger till BBC att alla fyra kunde ha respekterats för sin tro utan att det skulle ha påverkat människorna som de mötte i sina jobb på ett negativt sätt.
"Den avgörande frågan i de här fallen är om de fyra individerna kunde ha erbjudits 'skälig anpassning' och om deras kristna tro hade kunnat respekteras utan att skada andras rättigheter - och svaret på den frågan är helt klart ja", säger Andrew Marsh.
I ett pressmeddelande från Christian Legal Centre säger grundaren Andrea Minichiello Williams att Storbritanniens premiärminister David Cameron är en hycklare. I de juridiska processerna som har pågått i flera år har David Cameron stått på domstolarnas sida samtidigt som han har uttalat sig positivt kring religionsfrihet i flera sammanhang. Tidigare i somras svarade David Cameron på en konkret fråga att "Jag stöder till fullo rätten för individer att bära religiösa symboler på arbetet ? det är en vital religiös frihet".
"Premiärministern har uppmanats att leva upp till de offentliga uttalanden som han har gjort genom konkreta handlingar som skulle göra skillnad inte bara för de fyra kristna som har tagit sina fall till Europadomstolen utan för kristna överallt. Han har kapitalt misslyckats.", slår Andrea Minichiello Williams fast.