Nyheter

Nu talar Monica Winerdal öppet om år av själavård i Knutby

Pastor Monica Winerdal och ett själavårdsteam har med stöd av Pingst jobbat i Knutby sedan mordet 2004. Nu berättar hon för första gången om arbetet. – Ingen drabbad i Knutby ska behöva bära så här tunga bördor ensam, säger Monica Winerdal till Dagen.

Monica Winerdal var pingstpastor i grannförsamlingen i Norrtälje, och varit i Knutby Filadelfia vid några tillfällen före mordet.
Monica Winerdal var pingstpastor i grannförsamlingen i Norrtälje, och varit i Knutby Filadelfia vid några tillfällen före mordet.
Publisert Sist oppdatert

Monica Winerdal var tidigare pingstpastor i grannförsamlingen i Norrtälje, och hade redan innan mordet på pastorsfrun Alexandra Fossmo varit i Knutby Filadelfia någon enstaka gång. Detta även fast Knutbyförsamlingen sällan var med på regionala pastorsdagar för pingströrelsen.

När hon efter mordet hörde att pastor Helge Fossmo hade blivit anhållen bestämde sig Monica Winerdal på eget initiativ för att åka dit.

– Jag måste åka till Knutby om någon behöver mig, var den upplevelse jag hade, berättar hon.

Hon tog kontakt med Pingst centralt och blev inbjuden att följa med på det möte som pingstledningen hade med församlingen i Knutby ett par veckor efter den första chocken, och då man uttalade att församlingen borde upplösas.

– Det var ingen lätt kväll. Det skar sig redan där, vilket jag kan beklaga. Människorna i Knutby lyssnade samtidigt på något sätt på mig, även om jag inte riktigt förstod varför.

Läs mer Ny dokumentärserie om Knutby – "Hoppas alla samfundsledare ska titta på detta"

Satt med i krisgrupp

Hon blev en del av den krisgrupp som pingströrelsen upprättade efter Knutbytragedin och involverad i själavårdsarbete runt församlingen sedan dess.

Den efterföljande tiden ställde sig Monica Winerdal utanför den lokala mataffären och serverade kaffe ihop med en av prästerna på orten. Hon var också med på minnesgudstjänsten efter Alexandra Fossmo i Knutby kyrka, och efterföljande samling i församlingshemmet. Hon fanns någon gång med bland gudstjänstbesökarna i Knutbygården, där Filadelfiaförsamlingen höll till.

– På så sätt fick jag många kontakter. De upplevde nog att jag fanns där och sträckte ut händerna.

Hon erbjöd dem som ville att ta kontakt för personliga samtal. I början var det både aktiva församlingsmedlemmar och sådana som redan hade lämnat som hörde av sig.

Läs mer Barnflickans själavårdare berättar hennes historia

Hon säger att hon samtidigt tackade nej till att ställa upp på vissa situationer i församlingen.

– En del personer bokade samtal och ringde återbud efter ett tag. De var nog osäkra på mig eftersom jag inte sa ja till allting. Till ledarna var det i mycket väldigt stängt.

– Det här är intelligenta människor – inte svaga – brukar jag säga. De var isolerade och det här smög sig på. Antingen var man kvar och underordnade sig, eller så fick man lämna.

Monica Winerdal är pastorsutbildad i pingströrelsen samt har studerat på Stockholms teologiska institut och läst kurser på Teologiska Högskolan i Stockholm. Dessutom har hon själavårdsutbildning inom S:t Lukasstiftelsen samt i Helhet genom Kristus med förbönssamtal.

Läs mer Håkan Sunnliden minns profetian i Knutby Filadelfia

Gruppen allt mer sluten

I stället för att lägga ned församlingen, eller låta Pingst ta över, slöt sig gruppen i Knutby allt mer. Monica Winerdal satt också med när vigselnämnden från Pingst hade samtal och efterfrågade Knutbyförsamlingens nedskrivna teologi, men nekades att få se den. Inom kort skildes församlingen från pingströrelsen genom att vigselrätten drogs in.

– Efteråt har jag reflekterat över att de var så inne i sitt sektbeteende att de inte orkade släppa in människor.

– Det var inte så att vi från Pingst gjorde allt rätt och bäst. Men när man inte hittade en väg till det övergripande engagemanget stöttade Pingst mig i de personliga kontakterna, i det som var möjligt.

– Jag engagerade mig inte i församlingsfrågor, utan fanns där för de som ville samtala.

DagenTV Så blev Knutby Filadelfia en sekt

"Den tysta perioden"

Efter några år med själavårdssamtal runt Knutby slutade Monica Winerdal som föreståndare i Norrtälje Pingstförsamling. 2008 startade vad hon själv kallar för den andra fasen – eller "den tysta perioden" – i själavårdsarbetet. Ett antal kontakter fanns dock kvar hela tiden. De flesta var personer som hade lämnat församlingen.

– Jag kände mest en oro och omsorg om människorna. Hur hade de det egentligen? Men jag visste inget i detalj. Väntade bara på att det skulle öppna sig.

– Efteråt har jag insett att det som redan tidigare hade gått snett gick helt över styr den här perioden.

I november 2016 – åtta år senare – inleds så det Monica Winerdal kallar den tredje fasen. Huvudpastorn Åsa Waldau – Kristi brud kallad – hade strax innan flyttat från Knutby och nu ringde en församlingsmedlem som Monica tidigare hade haft kontakt med och ville träffas för att prata.

– Nu exploderade det nästan.

Läs mer Sune Nordin och Magnus Jonegård vill ta kunskaper från Knutby och hjälpa andra

Monica Winerdal mötte några personer från Knutby och sedan spred sig möjligheten till samtal inom församlingen, sådan var kulturen.

– Pastor Peter Gembäck ringde till mig i februari 2017 och undrade om jag inte kunde ordna ett själavårdsteam från Pingst eftersom det var så många som ville samtala, och jag inte kunde ta emot alla.

Monica Winerdal kontaktade fyra–fem av de mest erfarna själavårdare hon kände till – liksom ett samtalscenter i Stockholm med terapeuter från en annan frikyrka. Pingst ställde upp och stöttade ekonomiskt.

Själavårdsteamet har backat upp varandra, och i Norrtälje har en särskild förbönsgrupp stöttat.

– Jag kan inte säga hur många samtal vi har haft. En del konfidenter träffade jag ett antal gånger, andra en eller två gånger. Jag begärde att de skulle komma till Stockholm för jag ville att det skulle kännas att de gjorde en ansträngning.

Läs mer Familjen Bromander vågade inte få fler barn i Knutby – nu har de fått en dotter

Även rättegången har hjälpt

Än i dag har själavårdsteamet en handfull personer kvar i samtal – och har utrymme för fler.

– Ingen människa ska behöva gå ensam med sådana bördor som det här har inneburit i Knutby. Det finns samtalshjälp och det finns Guds hjälp. Gud kan både hela sår och ge kraft att gå vidare, säger Monica Winerdal.

– Men när det gäller djupgående processer som har pågått i många år kan det också ta några år att bli upprättad och helad. Liksom att få en ny teologi att stå på. Det behövs både samtal och sund bibelundervisning, exempelvis Alpha- och Betakurser.

Hon tror att också rättegången har hjälpt till i detta.

Läs mer Samtliga tre Knutbypastorer döms för brott

Under årens lopp har Monica Winerdal flera gånger blivit tillfrågad att berätta om sitt uppdrag i olika medier, men fram tills nu alltid tackat nej. Tystnadsplikten är alltid absolut, framhåller hon, men hon har inte velat rubba tilliten på något sätt i en känslig process.

– Nu känner jag att det inte är en så känslig situation längre. De jag samtalar med nu har jag en så trygg relation med att den inte skadas om jag berättar om det övergripande arbetet.

Under de 16 år som förflutit sedan Knutbymordet säger Monica Winerdal att hon har lärt sig hur människor kan få lida när ett ledarskap går snett, liksom hur farligt det är att isolera sig och vara sig själv nog. Hon betonar vikten av teologisk kunskap.

– Det som tagit mig allra hårdast är nog att få möta barn och ungdomar som farit illa. De har ju inte en sund församlingsbakgrund på annat håll, som många vuxna som flyttat till Knutby hade.

Läs mer Åsa Waldaus son Victor om barndomen i Knutby

Hoppas på försoning

Monica Winerdal säger att hon sörjer den spända relationen mellan de som var med i Knutby Filadelfia och pingströrelsen. Hon hoppas att det på något sätt skulle kunna bli en försoning framåt. Alternativt ser hon att de som funnits i Knutbyförsamlingen på sikt orkar gå till andra församlingar efter ett uppehåll.

Hon tycker också att pingströrelsen fortfarande har att lära av det som hänt och att man borde kunna sammanställa vad man har gjort i Knutby, resonera kring teologin – både vad som varit rätt och vad som varit fel – och sammanfatta vad som skulle kunnat ha gjorts bättre, så att något liknande aldrig händer igen.

Läs mer Detta hände i Knutby Filadelfia 1921-2018 - Från start till nedläggning

Många frågor om Knutby

Hon får ofta många frågor från människor som hör att hon varit involverad i Knutby.

– Det är inte farligt att samtala. Det behöver bli tydligare vad det var som orsakade det här, liksom att vi inte vill leva så isolerat i församlingar i dag, utan tar hjälp av varandra på ett annat sätt.

– De här frågorna dyker upp också i helt andra själavårdssamtal som jag har. När människor har andra svårigheter associerar man ibland till Knutby, säger Monica Winerdal.

Läs mer Så blev bestraffningarna vardag för de tolv vid ”Bordet” i Knutby

Knutby Filadelfia och pingströrelsen

  • I april 2004 beslutade pingströrelsens vigselnämnd att dra in vigselrätten för pastorerna i Knutby Filadelfia, och därmed var församlingen inte längre att betrakta som en pingstförsamling.

    2016 flyttade huvudpastorn Åsa Waldau – kallad Kristi Brud – från Knutby.

    I maj 2018 upplöste församlingen sig själv efter en vid det här laget ökänd historia.

    Pingströrelsen har uttryckt att man gärna stöder enskilda individer men inte vill legitimera fortsatt ledarskap och verksamhet i Knutby.

Powered by Labrador CMS